Osteopenia
Osteopenia este faza precursoare a osteoporozei în care densitatea minerală la nivelul oaselor scade la un nivel mai mic decât cel normal.
Analiza care determină gravitatea fragilității osului se numește densitate minerală osoasă. Densitatea normală osoasă a unei persoane sănătoase are un scor de -1 sau mai mult; dacă densitatea se încadrează între -1 și -2,5 se poate să suferiți de osteopenie și dacă densitatea minerală osoasă este mai puțin de -2,5 înseamnă osteoporoză.
Tratarea osteopenie constă în redefinirea stilului de viață:
- Creșterea mobilității articulare prin fizioterapie;
- Creșterea forței musculare prin antrenament fizic;
- Dieta alimentară ce constă în produse lactate și legume verzi;
- Suplimente alimentare cum ar fii suplimente de calciu și vit. D;
Osteoporoza
Osteoporoza (demineralizarea osoasă) denumită și epidemia silențioasă este o afecțiune a scheletului caracterizat prin reducerea semnificativă sau pierderea rezistenței oaselor ca urmare a scăderii masei osoase și deteriorării țesutului osos din perioada adultă.
Localizarea fragilității osoase apare mai ales la nivelul coloanei vertebrale, radiusului și extremității superioare a femurului.
Osul, este un țesut viu care are la bază:
- structura proteică (constituită în principal din colagen)
- structura minerală (constituită din săruri de calciu și fosfor). Cu privire la mineralele din oase trebuie să cunoaștem toată informația corectă. Absorbția și funcționarea optimă a mineralelor este condiționată de alte minerale și vitamine. Absorbția calciului este dependentă de magneziu, fosfor, fier și vit D; magneziu la rândul lui este dependent de vit B6; borul susținând metabolizarea calciului, magneziului și fosforului.
Doza zilnică recomandată a calciului în osteoporoză este de:
- 1000mg pe zi între 19 și 50 ani
- 1200mg pe zi peste 50 ani
O doză mai mare de 1400mg de calciu pe zi poate cauza probleme cardiace.
Paciențiilor care suferă de gastrite, calculi renali li se vor recomanda formele de calciu citrat, deoarece această sare de calciu nu irită mucoasa gastrică și nu determină formarea calculilor renali, de asemenea are avantajul unei absorbții mai bune.
Structura proteică oferă osului elasticitate și structura minerală oferă rezistență. Simptomele timpurii ale osteoporozei sunt:
- dureri de spate
- modificări la nivelul posturii
- pierdere a înălțimii
Factorii de risc ai osteoporozei, în ordinea riscului cel mai mare sunt:
- Sexul: sunt afectate mai mult femeile decât bărbații , deoarece la menopauză, ovarele nu mai produc hormoni feminini, care ajută la menținerea sănătății scheletului femeii, iar bărbații au densitatea osoasă mai mare decât a femeilor.
- Vârsta: riscul osteoporozei crește odată cu vârsta
- Rasa: caucazienii și asiaticii prezintă risc crescut de dezvoltare a bolii decât afro-americanii
- Geneticul (istoricul familial)
Tratamentul medicamentos prescris de medicul specialist este esențial în ameliorarea simptomelor și creșterea densității osoase precum și administrarea corectă a medicației.
Pastila săptămânală sau lunară trebuie administrată în aceeași zi a săptămânii sau a lunii, dimineața pe stomacul gol cu cel puțin 200 ml de apă plată naturală sau de robinet (exclus apa minerală, suc natural, lapte) deoarece scade eficacitatea tratamentului. De asemenea după administrare stați în șezut, în picioare sau plimbați-vă. Nu stați întinși pe pat deoarece puteți experimenta reacții adverse cum ar fii: dureri la înghițire, dureri în piept, iritare, inflamație, arsuri în capul pieptului.
Administrarea suplimentelor alimentare, vitaminelor și a antiacidelor se vor face la cel puțin 1 oră după administrarea tratamentului medicamentos.
Nutriția și factorii de stil de viață ca și exercițiu fizic joacă un rol important în prevenția și managementul osteoporozei. Prin îmbunătățirea forței musculare și agilității se pot preveni căderile.
Comentarii
Nici un comentariu
Lasă un comentariu