SANOVITA Fulgi ovaz x 500g

  • Stoc epuizat

SANOVITA Fulgi ovaz x 500g

4,25 lei
cu TVA
  • Stoc epuizat

Se remarcă prin proteinele şi grăsimile de bună calitate. Persoanele care mănâncă zilnic fulgi de ovăz la micul dejun au mult mai multă energie.

Pagină actualizată la data de: 2020-12-04 16:53:21

4,25 lei
cu TVA
Stoc epuizat

Se remarcă prin proteinele şi grăsimile de bună calitate. Persoanele care mănâncă zilnic fulgi de ovăz la micul dejun au mult mai multă energie.

Se pot consumă în diverse rețete sau cu lapte, iaurt, suc de fructe. 4859

Ingredient unic: fulgi de ovăz.

Niciunul din ingrediente nu provine din culturi modificate genetic.

  1. Fulgii de ovăz – o scurtă istorie;
  2. Principalele beneficii ale fulgilor de ovăz;
  3. Fulgii de ovăz în alimentația bebelușilor
  4. Cele mai simple rețete cu fulgi de ovăz
  5. Rețete inedite cu fulgi de ovăz

Pe ține ce te face fericit? Mirosul cafelei proaspăt râșnite dimineață devreme, o vacanță într-un loc exotic, o promovare la job, zâmbetul copilului tău, primii fulgi de zăpadă, primul ghiocel? Sunt lucruri care ne aduc emoția în suflet și ne impresionează pe toți. Știai însă că sunt și alimente care te fac fericit?

Da, e adevărat. Fericirea poate stă în gustul care îți place, în asocierea acestui gust cu momente importante și plăcute din viață (tortul de la serbarea căsătoriei, cozonacul bunicii) sau în însăși compoziția unui aliment, în conținutul sau nutrițional. De exemplu, produsele din fulgi de ovăz și alte cereale integrale sunt bogate în vitamina B1, acid folic și zinc, componente nutritive importante care îmbunătățesc starea de spirit și lupta împotriva depresiei. Nu este caz singular. Același lucru se întâmplă în cazul semințelor de dovleac, spanacului sau binecunoscutei ciocolate, însă despre acestea cred că șțîi deja destule lucruri. Ovăzul însă, cel de care am pomenit prima oară, este un produs ieftin și ușor de preparat, ușor și sănătos de introdus în alimentația personelor mature și chiar a bebelușilor. Deși ovăzul poate întră în componentă a sute de rețete, este, totuși, destul de puțîn cunoscut și puțîn folosit față de beneficiile pe care le oferă. Despre aceste beneficii ne-am propus să discutăm în continuare și să descoperim împreună de ce este unul dintre alimentele preferate la micul dejun de Regina Elisabeta a Marii Britanii.

Fulgii de ovăz – o scurtă istorie
Ce sunt cerealele integrale? Pentru că am primit deseori această întrebare de la consumatorii produselor SanoVita, vom porni de la ea expunerea noastră.

Cerealele sunt compuse din trei părți: învelișul exterior (tărâță) care  conține fibre, acizi Omega 3, vitamine și minerale dietetice, endospermul, adică partea principala, bogată în amidon și germenii, cea mai mică parte a bobului, sursă bună de acid folic, vitamina E, fosfor și magneziu. Găsim pe piață fiecare dintre aceste componente pentru plantele la care ele se consumă, sau cereale integrale,  adică  produsele brute, nerafinate, cărora nu li s-a îndepărtat nici învelișul exterior al bobului și nici germenii.

Între ele, ovăzul (numit științific Avenă sativa) este o plantă erbacee cerealieră cu tulpină de tip păi și inflorescența în formă de spic, din care se consumă semințele. El este cultivat în țări cu climă temperată, cum este și România. Deși în ultima perioada nu mai este atât de răspîndit că pe vremea când exportăm masiv în străînătate, importante suprafețe sunt încă cultivate în Transilvania, vestul țării și nordul Moldovei. Condițîi bune de vegetație pentru ovăz se găsesc și în zona mai umedă din sudul și nord-estul țării.

Multă vreme, acesta a fost folosit pentru hrană animalelor, dar imediat ce oamenii de știință l-au studiat îndeaproape și i-au descoperit beneficiile pentru organism, l-au adus pe masă noastră și au făcut bine. De fapt, în România îl aveam încă din anii '80 pe masă, la micul dejun, pentru că era ingredientul principal al surogatului de cafea numit familiar nechezol.

Ovăzul poate fi introdus în alimentația ta atât sub formă de fulgi, cât și de făînă. De asemenea, din ovăz se obține un  foarte gustos lapte vegetal. Dintre toate formele care există pe piață, fulgii de ovăz sunt, de departe, formă cea mai cunoscută și mai ușor de inclus în alimentația ta zilnică, întrucât au cea mai largă arie de acoperire în materie de rețete și sunt cel mai simplu de integrat în preparate.

Care este drumul ovazului, de la semințe la fulgi? Concret, nu este un drum foarte simplu, fiecare etapă trebuie parcursă cu grijă, în așa fel încât consumatorul de ovăz să poată să se bucure pe deplin de toate beneficiile acestui produs. Boabele de ovăz sunt recoltate la maturitate, curățate de impurități și  apoi decojite, pentru a obține crupele de ovăz. Aceste crupe trebuie supuse apoi unui tratament de absorbitie a umezelii, tratament care le va împiedică să râncezească. Bine uscate, sunt transformate în fulgi cu ajutorul aparaturii industriale și apoi ambalate. Fulgiii de ovăz se pot importă, dar sunt câteva firme mari care îi produc chiar și la noi în țară.

Fulgii de ovăz, că și celelalte cereale, pot fi stocate timp de mai multe luni într-un loc răcoros și uscat. Dacă temperatura devine extrem de caldă, ei se pot depozita în frigider. Atât în varianta de cereală integrală, cât și în cea de fulgi, se păstrează pe parcursul mai multor luni (până la 1 an), cum spuneam, în locuri răcoroase și uscate, în ambalaj etanș. Totuși, dacă ai apucat de deschizi ambalajul, este indicat să îi consumi cât mai repede, de aceea nu te grăbi să cumperi cantități mari odată, ci numai cât intenționezi să mănânci în următoarele câteva zile.

În timp ce în România sau alte țări europene ovăzul este un produs mai puțîn cunoscut și utilizat decât grâul și porumbul, în țările anglo-saxone reprezintă un aliment de baza în alimentație, este comercializat intens și poate fi găsit în forme mai mult sau mai puțîn prelucrate, de la ovăz integral, până la fulgi, făînă, copt la abur sau la cuptor. Așadar, dacă vei călători în spațiul britanic, de exemplu, caută în magazine produse din categoria generică oatmeal (mâncare din ovăz). Da, poți să îți hrăneșți copilul cu ovăz și în călătorii. Uite-te după Scottish Oats sau Rolled Oats și, neapărat, nu rată Oatcake, adică pâinea scotienilor, un fel de turtită plata preparată din ovăz.

Dacă nu știai, prosdusele de tip oatcake sunt atestate documentar în Scoția anului 43 D.Hr., ulterior devenind populare și în Marea Britanie, unde  regina Elisabeta a ÎI le consumă în mod regulat la micul dejun.

Principalele beneficii ale fulgilor de ovăz
Termenul de ovăz (și latinescul sau strămoș, avenă) provine dintr-un cuvânt sanscrit care însemna fericire. Acesta este primul și cel mai important indiciu care ne vorbește despre beneficiile pe care ovăzul le aduce organismului uman.

Ovăzul este cereală cu mai bogat conținut în proteine (12.6-14.9%) și acizi grași esențiali, cum ar fi acidul linoleic. Conținutul de fibre solubile este important pentru că ajută la normalizarea greutățîi corporale prin capacitatea de a crea senzația de sățietate și de diminuare a apetitului. Din aceste motive  ovăzul nu doar că este permis, ci chiar recomandat să fie inclus în alimentația copiilor și convalescentilor.

Ovăzul contribuie, prin conținutul sau de lizină (mult mai mare decât al altor cereale), la sinteză proteinelor în organism. Este benefic pentru toată lumea și este recomandat mai ales (dar nu numai) în alimentația vegetariană și vegană întrucât conține aminoacizi esențiali necesari pentru formarea proteinelor .

Contraindicațîi ale consumului de ovăz
Ovăzul poate să nu fie bine tolerat de cei care suferă de alergie și intoleranță la nichel. În ceea ce privește persoanele care suferă de boală celiaca (intoleranță la gluten), se pare că, în cercetările de dată recentă, s-a arătat, contrar a ceea ce se crezuse anterior, că ovăzul poate fi consumat, dacă în timpul procesului tehnologic nu a fost în nici un fel amestecat cu proteinele de grâu.

În afară de cele precizate mai sus, nu există contraindicațîi pentru fulgii de ovăz, nici la adulți și nici la copii, în alimentația cărora pot fi introduși încă de le vârstă de 6 luni.
Ce vitamine și minerale conțin fulgii de ovăz

Ovăzul reprezintă o sursă nutritivă excelență de carbohidrați și fibre, care ne dau energie, de vitamine și minerale cum sunt: vitamina B1, fier și fosfor. De asemenea, este cunoscut pentru bogăția să în compuși antioxidanți care ajută la protejarea sistemului circulator de ateroscleroza și pentru  betaglucan, care poate ajută persoanele cu diabet zaharat de tip 2 la reglarea nivelului de glucoză din sânge
Beneficii pentru sănătate ale fulgilor de ovăz

Beneficiile consumului de ovăz pentru sănătatea ta sunt multiple:

  • Conținutul sau ridicat de fibre contribuie la funcționarea corectă a intestinului și ajută, deci, la digestie;
  • Ajută la scăderea colesterolului;
  • Sprijină normalizarea greutățîi corporale, pentru că îți da senzația de sățietate și astfel diminuează apetitul;
  • Grație compusilor fenolici azotați, este un bun antiinflamator și împiedică înmulțirea celulelor tumorale;
  • Contribuie, prin conținutul sau de lizină (mult mai mare decât al altor cereale), la sinteză proteinelor în organsim;
  • Un studiu desfășurat de specialișțîi dela Universitatea Politehnică din Anconna a inclus ovăzul cultivat natural între cererealele biologice de calitate, care te ajută să lupți împotriva mancatului pe fond nervos și a constipației;
  • Reglează nivelul glucozei din sânge.

Cum te ajută în dietă fulgii de ovăz

Dacă vrei să afli cum te ajută fulgii de ovăz să slăbeșți, hai să vedem împreună câteva informațîi despre conținutul lor nutrițional. O cană de fulgi de ovăz preparăți înseamnă:

  • 165 de calorii;
  • 4 g fibre;
  • 6 g proteine;
  • 3.5 g grăsimi;
  • 28 g carbohidrați;
  • 0 g ( zero!) colesterol.

Datorită conținutului mare de fibre solubile și insolubile, fulgii de ovăz creează senzația de sățietate și scad apetitul, determinând un consum mai mic de calorii prin alimentație pe parcursul zilei. Sigur, ei nu sunt suficienți pentru a te transformă dintr-o persoană supraponderală într-una cu o silueta de vis: trebuie să mai adaugi la asta și ingredientele clasice: mese regulate, odihnă suficientă și mișcare. Dacă o vei face, cântarul nu va mai fi un instrument de tortură și se va grăbi să îți recompenseze eforturile.

Fulgii de ovăz, un aliment important pentru sportivi
Fulgii de ovăz sunt foarte potriviți în alimentația persoanelor care practică sporturi de anduranță, cum ar fi alergarea, înotul sau ciclismul, dar nu sunt excluși nici din dietă celor care practică și alte sporturi în genul atletismului sau culturismului, pentru că au capacitatea de a oferi organismului energie. Pentru a beneficia din plin de proprietățile lor și a-ți îmbunătăți performanță în timpul antrenamentelor, înainte de maraton sau alte competițîi sportive, include fulgii de ovăz în dietă ta zilnică, de la micul dejun și până la prăjiturile de case preparate cu ajutorul lor.

Fulgii de ovăz și beneficiile pentru ten
Poți da fulgilor de ovăz și alte utilizări importante pentru frumusețea ta, în afară de includerea în dietă cu fulgi sau tărâțe de ovăz: îi incluzi în prepararea unor măști naturale pentru ten. Crezi că bunicile noastre își păstrau frumusețea cu produse cosmetice profesionale? Nici vorba și nu ar trebui să le cauți nici tu, cel puțîn până când nu ai încercat beneficiile măștilor pentru față naturale, care, în plus, te costă mult mai puțîn.

În cazul în care tenul tău este este uscat, deshidratat și lipsit de strălucire, poți prepară o masca revigorantă: combină două linguri de fulgi de ovăz și două linguri de apă de trandafiri sau chiar apă simplă, plata îmbuteliată sau fiartă și răcită. Amestecă bine până când compoziția se omogenizează și aplică masca pe față cu mișcări circulare. Las-o să stea timp de 20 de minute și apoi clătește cu apă caldă.

Ți-a apărut un coș seară, iar mâine ai o întâlnire importantă? Există un remediu simplu, tot bazat pe fulgi de ovăz. Amesteci o linguriță de  fulgi cu apă caldă până când obțîi un fel se sos cremos. Îl aplici pe zona problema, masând ușor, tot cu mișcări circulare. Lași să acționeze întreagă noapte, eventual cu un tifon de protecție deasupra, că să nu murdărești pernă pe care dormi. Va face minuni!

Alte utilizări interesante ale fulgilor de ovăz
Scrub natural pentru corp din fulgi de ovăz
Poți crea singur un scrub natural pentru corp combinând trei linguri de fulgi de ovăz, o lingură de sare de mare nerafinata și puțîn ulei de măsline. Amestecă până când obțîi o pastă cu o textura foarte asemănătoare cu cea a produselor de gen din comerț. Granulele de sare și fulgii de ovăz au o acțiune  exfolianta, în timp ce uleiul va ajută pielea la hidratare. Se recomandă folosirea imediat după dus, pe pielea care este udă, cu porii deschiși.

Atunci când ai pielea iritată de cauza arsurilor solare, erupțiilor cutanate, sau pur și simplu când pielea este foarte uscată și te confrunți cu o senzație neplăcută de mâncărime, răsfață-te într-o baie în care adaugi la fulgi de ovăz. Uite cum trebuie să faci: umpli cu fulgi de ovăz un săculeț de pânză subțire sau o bucată de tifon, o legi bine, că fulgii să nu se răspândească și o țîi în apă caldă din cadă timp de o ora, chiar înainte de baie. Vei vedea când de reconfortant este efectul acestui tratament!

Deodorant pentru casă din fulgi de ovăz

Că și bicarbonatul de sodiu, fulgii de ovăz au capacitatea de a absorbi mirosurile. Poți pune un pahar sau un borcan fără capac, plin de fulgi de ovăz în frigider, pe raftul de pantofi sau în orice alt colț al casei în care apar mirosuri neplăcute și vei vedea că vei scapă de ele rapid și natural.

Fulgii de ovăz - utilizare cosmetică pentru animalele de companie

Și prietenul tău necuvantator poate suferi de iritațîi ale pielii, iar o parte din ele pot fi tratate într-un mod simplu și natural cu ajutorul fulgilor de ovăz, că un șampon uscat. Presară părul  cu aceștia și apoi perie-l bine. Vei observă imediat rezultatele!

Fulgii de ovăz în alimentația bebelușilor
Multă lume se întreabă cum să aleagă cerealele pentru bebeluși. Să șțîi că fulgii de ovăz pot fi introduși în dietă micuțului tău încă de la 6 luni, pentru că fac parte din lista de cereale recomandate. Pentru a-i găti poți folosi un aparat special pentru fiert orezul sau, și mai simplu, metodă clasică de fierbere în apă. În funcție de vârstă copilului, îi poți combină cu iaurt sau transformă în piure.

+ vezi toate detaliile

Îți recomandăm aceste produse similare