SANOVITA Goji uscate x 100g
Tonic general al organismului, goji este fructul cu cea mai mare concentrație de antioxidanți.
Pagină actualizată la data de: 2020-12-04 16:53:22
Tonic general al organismului, goji este fructul cu cea mai mare concentrație de antioxidanți.
Conține polizaharide, aminoacizi, uleiuri esențiale, vitamine C, B1, B2, B6, E, magneziu, fier, potasiu şi betacaroten.
Datorită proprietăților deosebite, fructele goji întăresc sistemul imunitar, mențin greutatea corporală în limite normale şi încetinesc procesul de îmbătrânire.
Ingrediente: fructe de goji uscate.
Niciunul din ingrediente nu provine din culturi modificate genetic.
Din cele mai vechi timpuri și până în zilele noastre, fructele goji trezesc curiozitatea, incită interesul și stârnesc entuziasmul oamenilor datorită, pe de o parte, proprietăților terapeutice și nutritive recunoscute și, pe de altă parte, legendelor și miturilor care li se asociază. Să fie fructele goji capabile cu adevărat să încetinească sau chiar să oprească, în anumite cazuri, îmbătrânirea? Unde se desparte realitatea de poveste? Va invităm să descoperim răspunsurile împreună, plecând într-o călătorie care începe, cu mii de ani în urmă, pe meleagurile Chinei antice.
Informații Generale
Fructele Goji, sau Lycium Barbarum, pe numele lor științific, își au originea în zonele muntoase ale Chinei antice, în Mongolia și Tibet acum mai bine de 1700 de ani, unde erau folosite în scopuri medicinale de călugării care, la vârste înaintate, se pare că aveau o sănătate înfloritoare. Cuvântul Goji este o aproximare a cuvântului chinez gǒuqǐ (杞), denumirea chinezească pentru boabe.
Treptat, goji au pășit peste granițele asiatice și au ajuns ajuns să fie introduse treptat și în alimentația zilnică a occidentalilor, dar de cea mai mare popularitate s-au bucurat mai ales în ultimii 5 de ani, pe măsură ce efectele lor benefice au venit să contracareze efectele chimicalelor prezente în alimentele de baza. China este în zilele noastre cel mai mare comerciant și exportator în domeniu.
Legende și mituri despre fructele Goji
Nu se știe cu precizie dacă utilizarea acestora cu mii de ani în urmă era datorată cunoștințelor - ceea ce înseamnă că apariția lor este chiar și mai veche de 1700 de ani - sau întâmplătoare. Circulă o legendă potrivit căreia fântână de unde își procurau apă de băut călugării tibetani era situată exact lângă un arbust goji, iar fructele, când se coceau, cădeau în apă, conferind acesteia calități terapeutice. Dacă avem în vedere că multe dintre marile descoperiri în materie de alimentație ale omenirii (cum sunt, de exemplu, cartofii copți) s-au făcut din greșeală, este posibil că fructele de goji să nu facă excepție, iar răspândirea lor să aibă la baza nu un mit, ci o întâmplare cu rezultat fericit. Povestea de mai sus nu este singură în circulație despre fructele goji, în realitate găsim mult mai multe, răspândite în toată lumea și majoritatea au în centru același motiv: un om care trăiește miraculos de mult (200-300 de ani), consumându-le.
Analizând obiectiv, fără îndoială că o mare parte dintre aceste legende reprezintă o strategie de marketing, cunoscut fiiind faptul că elementul miraculos are întotdeauna darul de a atrage publicul. Pe de altă parte, pe principiul nu iese fum fără să faci foc, este de asemenea cert că la baza se află chiar mai mult decât un sâmbure de adevăr: fructele goji chiar au beneficii ieșite din comun, iar acest lucru a fost dovedit pe cale științifică.
Studii efectuate pe fructele goji
Dintre toate cercetările științifice care au studiat efectul fructelor Goji (atât pe oameni, cât și pe animale), două sunt extrem de cunoscute. Cel dintâi a a avut loc în anul 1994, aplicat pe 79 de persoane cu cancer. Rezultatele, publicate în Jurnalul Chinez de Oncologie, arată că subiecții au răspuns mai bine la tratamentul maladiei lor, din momentul în care goji au fost introduse în regimul alimentar zilnic.
Al doilea mare studiu a avut loc în spațiul occidental, folosind metode moderne, cum ar fi cea a randomizarii, a dublulului orb și al verificării clasice cu placebo. Rezultatele, publicate în Revista de Medicină Complementară și Alternativă (vol. 14, nr. 4, 2008) relevă un nivel crescut al energiei zilnice, o calitate mai bună a somnului, acuitate mentală, calm și îmbunătățirea funcțiilor gastro-intestinale la subiecții aleși, care au consumat suc de goji pe parcursul a 14 zile neîntrerupt.
Ce gust au fructele goji?
Fructele goji au un gust plăcut, ușor picant, dulce și totodată acrișor. Au semințe, lucru care da diverselor preparate în combinația cărora întră, o textura specială. Ca formă, seamănă întrucâtva cu stafidele, asociere făcută atât pe baza dimensiunilor fructelor inițiale, cât și a faptului că, pentru ambele, formă principala de comercializare este uscată.
Medicină tradițională chineză ne învață să le consumăm atât crude sau transformate în ceai, adăugate în supe pentru a da savoare și nutrienți, cât și sau sub formă de extracte lichide. De altfel, pe piață chiar găsim disponibil sucul de goji - extract lichid, de obicei în sticle de 900 de ml. În unele regiuni ale globului fructele de goji se adaugă în cerealele pentru micul dejun sau alte tipuri de snack-uri și gustări, în prăjituri sau chiar salate.
Unde cresc fructele goji?
În China, plantațiile de goji se întind pe mai mult de 200.000 de hectare, dar a început să se cultive din ce în ce mai mult și în țările occidentale, în special în cele cu climă temperată. Arbustul de goji, din familia Solanaceae (cea din care fac parte și tomatele), cu fructe mici (1,5 - 2cm lungime) de culoare roșiatică - portocalie, se cultivă ușor, întrucât nu este extrem de pretențios: preferă o zonă cu expunere totală la soare și un sol de o umiditate moderată. Rezistă la temperaturi scăzute până la -28°C și călduri de 38°C. Deși începe să rodească încă după primul an (în luna august), rodul semnificativ apare abia după 4-5 ani și se ridică la aproximativ 2 kilograme de fruct pentru un arbust matur.
Adaptabilitatea lui la condiții termice variate este motivul pentru care a început să fie cultivat și în România, unde există o adevărată comunitate axată pe acest subiect, cu forum dedicat, care permite consumatorilor și cultivatorilor să facă permanent schimb de experiență.
Puteți planta și crește arbustul de goji chiar și în propria grădina sau în balcon, nu e nevoie neapărat să aveți o plantăție de tip clasic pentru a va bucură de beneficiile acestor fructe. Ideal ar fi să alegeți înmulțirea cu ajutorul lăstarilor puși să facă rădăcini, este o metodă mai eficientă și mult mai rapidă decât în cazul semințelor. În cazul în care alegeți cultivarea în balcon, într-o jardinieră, nu uitați că planta are nevoie de un pământ umed mereu, ușor nisipos, dacă este posibil, și că în perioada de înflorire are nevoie să stea în aer liber, nu în interior (apropo de balcoanele închise)
Fructe Goji: Compoziție
Fructele goji conțin vitamina A și C în concentrație ridicată, toate vitaminele din grupa B (B1, B2, B3), minerale (calciu, potasiu, fier, zinc, seleniu, fosfor, mangan, cupru, crom), 18 aminoacizi, betaina, flavonoide, carotenoide (beta-caroten, zeaxantină, luteină, licopen). O porție 25 de grame de fructe goji (cantitatea zilnică recomandată pentru consum) aduce organismului tău:
- 45% din doză zilnică recomandată de vitamina A;
- 8% din doză zilnică de vitamina C;
- 3% din doză de calciu;
- 12% din doză de fier.
Fructe Goji - Beneficii pentru sănătate
Lista beneficilor pe care consumul de goji îl aduce sănătății noastre este extrem de lungă. Nu vorbim însă despre un consum ocazional sau excesiv, ci de unul controlat, dozat cu responsabilitate și moderație. Iată mai jos exemple care vor demonstra cu siguranță renumele de superalimente ale acestor fructe.
- contribuie la reducerea nivelului de colesterol în sânge și reducerea glicemiei;
- au un puternic efect antiinflamator;
- ajută la cicatrizarea țesuturilor lezate;
- au efect energizant pentru organism, motiv pentru care nu se recomandă consumul la o ora prea târzie, seară, în schimb, sunt indicate în perioadele de efort intens intelectual sau fizic;
- duc la îmbunătățirea vederii;
- prin conținutul de antioxidanți contrinbuie regenerarea țesuturilor și încetinirea procesului de îmbătrânire;
- stimulează procesele de descompunere a grăsimilor, scăderea cantității de grăsimi, iar prin această sunt un ajutor de nădejde în dietele de slăbire și ajută, ulterior, la menținerea unei greutăți corporale optime;
- acționează împotriva constipației;
- îmbunătățesc circulația sanguină;
- întăresc sistemul imunitar;
- sprijină detoxifierea eficientă a organismului;
- sprijină protejarea pielii împotriva radiațiilor solare puternice;
- contribuie la menținerea sănătoasă a sistemului nervos;
- sunt un puternic antioxidant;
- întăresc oasele și ligamentele;
- sprijină procesele hepatice și renale.
Fructe Goji - Beneficii pentru frumusețe
Produsele de machiaj, atât de iubite de către femei, acționează asupra exteriorului: dau pielii un aspect neted, îi ascund imperfecțiunile. Ele lucrează pentru a masca efectul, nu pentru a combate cauza și de aceea reprezintă soluția rapidă, aflată, de cele mai multe ori, la îndemână, dar cu o durata limitată în timp. După un număr considerabil de ore de la aplicare, chiar și cele mai scumpe produse cosmetice se șterg, se întind, astupă porii și încep să facă mai mult rău decât bine.
- Fructele de goji se comportă că un machiaj natural, permanent, care nu se înlătura și ale cărui efecte nu dispar, întrucât acționează la nivelul pielii pentru a combate cauzele aspectului neplăcut: lipsa de hidratare, îmbătrânirea prematură, petele, dermatită sau acneea.
- Goji curată porii în profunzime și hrănesc tenul. Să nu uităm că un ten frumos nu înseamnă un ten abil machiat, ci mai ales unul sănătos.
În aceste condiții, nu este de mirare faptul că fructele de goji au cucerit vedete internaționale, cum ar fi Christina Aguilera, Madonna, Liz Hurley ori Salma Hayek, care le folosesc atât în alimentația zilnică, cât și înainte de reprezentații sau repetiții istovitoare sau pentru măști cosmetice.