Sanovita Caju crud

  • Stoc epuizat

Sanovita Caju crud

16,00 lei
cu TVA
  • Stoc epuizat

Produsul nu provine din culturi modificate genetic. O bună sursă de lactate pentru persoanele care au renunțat la produsele animale, o reprezintă alunele/nucile caju

Pagină actualizată la data de: 2020-12-04 16:53:29

16,00 lei
cu TVA
Stoc epuizat

Produsul nu provine din culturi modificate genetic.

Știai că o bună sursă de lactate pentru persoanele care au renunțat la produsele animale, o reprezintă alunele/nucile caju?

Din ele se poate prepară lapte vegetal sau o minunată smântână, produse care, pe lângă faptul că au un gust deosebit, aduc și o mulțime de beneficii sănătății?

Hai să vedem împreună ce înseamnă caju, de unde vine și de ce merită să incluzi aceast aliment în meniul tău zilnic, indiferent că ești vegetarian, vegan, ții post sau pur și simplu dorești să fii cât mai sănătos.

Despre caju

  • Ce sunt nucile caju?
  • Cum se consumă caju?
  • Caju proprietăți nutritive
  • Caju calorii
  • Caju contraindicații
  • Unt de caju/ Lapte de caju/Smântână de caju
  • Caju crud este toxic?

Beneficiile nucilor caju pentru sănătate

  • Beneficiile caju pentru sănătatea inimii
  • Beneficiile caju pentru sistemul nervos
  • Beneficiile caju pentru sistemul osos
  • Beneficiile caju pentru digestie
  • Caju te ajută să dormi mai bine
  • Caju și prevenirea cancerului

Nucile caju în alimentație

  • Pate de caju
  • Caju în prăjituri
  • Caju în smoothie

Ce sunt nucile caju?

Arborele de Caju (sau Acaju), pe numele sau științific Anacardium occidentale, rudă bună cu Arborele de fistic și de mango, a fost adus din America de Sud de către exploratorii portughezi, iar de acolo s-a răspândit în toată lumea, mai exact în țările cu temperaturi suficient de ridicate încât să permită cultivarea să la scară largă. Astăzi găsim caju cu precădere în țările cu climă tropicală, cei mai mari exportatori de caju fiind, în ordine, Nigeria, India și Coasta de Fildeș.

Ceea ce găsești în magazine sub numele de caju reprezintă, în realitate, semințele fructului de caju (crescute într-un mod atipic, în afară fructului propriu-zis), dar în gastronomie acestea sunt considerate alune/nuci, atât datorită formei alungite, a aromei, dar și grație modalităților de întrebuințare. De fapt, în țările de origine, populația consumă și fructul de caju, dar acesta nu a beneficiat de prea mare popularitate, din cauza gustului ușor astringent care nu este pe placul tuturor.

Cum se consumă caju?

Poți consumă caju atât copt, pe post de gustare, dar îl poți integra crud, în diferite preparate culinare. Dacă vrei să achiziționezi caju la un preț bun, caută o sursă de încredere de caju crud și prăjește-l chiar tu, pentru a putea controla adaosul de sare. În cazul în care ai în bucătărie un blender bun, merită să încerci să faci unt de caju, lapte de caju sau smanatana de caju chiar la ține acasă.
Caju proprietăți nutritive

Nucile caju conțin multe fibre, vitamine și minerale importante pentru corpul tău și uleiuri nesaturate sănătoase, dar au o doză mai mică de grăsimi decât celelate nuci și alune, cum ar fi migdalele sau alunele de pământ din care se face acel delicios unt de arahide.

  • 25% din necesarul zilnic de magneziu
  • 37% din necesarul zilnic de cupru
  • 28% din doză zilnică de mangan
  • 20% din doză de fosfor

Caju calorii

Ești la dietă, vrei să mănânci caju și te întrebi dacă îngrașă? Deși beneficiază de un număr puțîn mai mic de calorii, 553 de calorii /100g,  față de alte nuci și alune, nu putem afirmă că nu îngrașă, astfel încât dacă încerci să scapi de kilogramele în plus, consumă-le cu moderație, dar nu renunta la ele, întrucât reprezintă o gustare sănătoasă și sățioasă, care ajută, în plus, și la procesul de digestie.

Caju contraindicații

În mod normal caju nu ar trebui să îți dăuneze, în cazul în care ești sănătos și consumul tău se dovedește moderat. Totuși, unii specialiști nu recomandă consumul de caju în cazul în care suferi de pietre la rinichi. Sărurile de exalat din compoziția acestui aliment, deși se dovedesc pozitive pentru majoritatea persoanelor pentru că favorizează absorbția calciului în organism, în cazul celor cu sensibilități poate să creeze condiții propice pentru dezvoltarea pietrelor. Dat fiind că în momentul de față știință nu a dat un răspuns sigur în această privința, recomandarea noatra merge către prudență în consum dacă ai o predispoziție pentru această afecțiune.

Tot specialișții ne avertitzeaza să fim atenți, mai ales dacă mâncăm caju pentru prima oară sau o facem foarte rar, la riscul de alergii sau dermatită de contact, situație în care prezentarea la medic este urgență și obligatorie.

Din acest motiv nici nu vom inlcude caju în alimentația copiilor mai mici de 1 an (sau chiar 2 ani și atunci cu precauție, în doze inițial infime, dacă aceștia prezintă un istoric de alergii). Femeile însărcinate pot consumă caju, întrucât grăsimile sănătoase sunt benefice.

Unt de caju/ Lapte de caju/Smântână de caju

Laptele de caju se poate prepară acasă, dacă ai un blender puternic. Pentru această, se lasă caju crud peste noapte la hidratat, apoi, bine clătit, se combină cu apă, în proporție de 1:5 și se mixează până când capătă consistentă dorită. Se adaugă puțînă sare și puțînă miere sau sirop de arțar pentru a-l îndulci și, dacă nu va fi consumat pe loc, trebuie ținut în frigider unde rezistă până la 3 zile fără a-și altera calitățile. Dacă vrei să faci smântână de caju, modalitatea de combinare este identică, numai că în loc de îndulcitor, vei pune puțînă zeamă de lămâie, iar proporția este caju și apă este de maxim 1:1 (eventual chiar mai puțînă apă decât caju, având în vedere că și zeamă de lămâie este lichidă).

Untul de caju se obține și el acasă prin același procedeu de pasăre a nucilor hidratate cu apă, adăugând sare și eventual alte arome dacă se dorește: piper, usturoi, ierburi aromatice. Cu cât se va pasă compoziția în blender mai mult, cu atât ea va deveni mai pufoasă și aerată.

Caju crud este toxic?

Există multe discuții online și offline în privința nucilor caju crude. Multă lume le consideră, în formă crudă, un aliment toxic, ceea ce este eronat: toxică este coajă lor, motiv pentru care aceste nuci sunt tratate termic pentru îndepărtarea învelișului tare, imediat după cules. În cazul unui produs de tip caju raw, muncă de prelucrare este mult mai migăloasă, întrucât nucile sunt decojite manual, dar cu ajutorul unor mănuși speciale, fapt pentru care caju-raw este mult mai dificil de găsit și disponibil la un preț crescut.

Riscuri pentru consumatori nu există, odată îndepărtată coajă, iar ceea ce găsim în magazine sub titulatura de caju crud, a fost prelucrat adecvat pentru a îndepărta coajă și urmele de substanțe toxice, astfel încât poate fi consumat fără nici o grijă, dacă sursă este de încredere.

Beneficiile nucilor caju pentru sănătate
Consumul regulat și moderat de caju aduce organismului tău o mulțime de beneficii. Hai să vedem de ce merită să îți faci o mică provizie de caju chiar azi!

Beneficiile caju pentru sănătatea inimii
Grăsimile nesaturate prezente în caju scad colesterolul rău, ajută la reducerea inflamațiilor din organism și mențîn sănătoase vasele de sânge care înconjoară inima. Prin reducerea colesterolului se diminuează riscul de a dezvoltă boli cardiovasculare, așadar caju te ajută să îți menții inima mai sănătoasă.

Beneficiile caju pentru sistemul nervos
Conținutul de vitamine din complexul B ( B1 și B6) al nucilor de caju încetinește procesul de deterioarare a celululei nervoase și ajută la creșterea puterii de concentrare.

Beneficiile caju pentru sistemul osos
Magneziul, element care se regăsește din plin în compoziția caju te ajută să îți menții oasele sănătoase și, de asemenea, susține flexibilitatea articulațiilor.

Beneficiile caju pentru digestie
Organismul are nevoie, pentru a funcționa optim, de consum zilnic de fibre. Compoziția bogată în fibre a nucilor de caju te sprijină în procesul de digestie, indiferent că le consumi pe post de gustare sau pisate, că pate vegetal. De asemenea, ele te pot ajută și la slăbit, dacă nu exagerezi, pentru că sunt sățioase și nu vei mai resimți multă vreme  senzația de foame.

Caju te ajută să dormi mai bine
Un anumit aminoacid din compoziția caju, triptofanul, se va transformă, odată ingerat, în serotonină, substanță cu efect liniștitor asupra organismului tău. Așadar, dacă vrei să dormi mai bine, consumă câteva bucățele de caju cu o ora două înainte de culcare.

Caju și prevenirea cancerului
Caju reprezintă o sursă bună de antioxidanți care cambat radicalii liberi, lucru care poate preveni dezvoltarea tumorilor canceroase.

Nucile caju în alimentație
Aa cum spuneam și anterior, poți să consumi caju copt, că o gustare, dar și sub formă de lapte, smântână, unt, îl poți adaugă în salate pentru a le face mai consistente și sățioase, alături de fructe sau în cerealele de la micul dejun, poți să pregătești cu el prăjituri, pate vegetal sau smoothieuri energizante.

Pate de caju
Pentru a obține pate de caju lasă nucile la hidratat peste noapte, iar apoi clătește-le bine în mai multe ape și pune-le în blender. Adaugă puțînă apă (cam un sfert din cantitatea de caju) și, în funcție de gust, legume sau plante aromatice. Excelent iese pate-ul de caju cu măsline, cu usturoi/ceapă verde sau cu ardei căpia.

Caju în prăjituri
În prăjiturile de casă, caju nu este doar un aliment plin de beneficii pentru organismul tău, ci și unul multifuncțional. Îl găsim apreciat de consumatorii mari și mici, din acest motiv fiind folost intens de către gospodinele care vor să pregătească un deșert sănătos: pisat, întră în compoziția blaturilor vegane, blenduit duce la delicioase creme și mărunțit și amestecat cu puțîn zahăr sau sirop se constituie că un foarte gustos topping.

Caju în smoothie
Caju adaugă consistentă smoothieurilor tale, fibre atât de necesare digestiei, minerale și uleiuri nesaturate. Combină în blender lapte vegetal cu o mâna de caju, îndulcește cu puțînă miere sau o linguriță de unt de arahide sau creează o aromă răcoritoare renunțând la îndulcitor și mixând o cană de fructe de pădure.

+ vezi toate detaliile

Îți recomandăm aceste produse similare