SANOVITA Seminte de hrisca

SANOVITA Seminte de hrisca

2,55 lei
Cu TVA
  • -0%
  • Stoc epuizat
  • Stoc epuizat

Semințele de hrișcă nu conțin gluten și au o cantitate însemnată de fier, calciu, vitamine (E, B1, B2, B3, B5) și acizi grași.

Pagină actualizată la data de: 2020-12-04 16:53:23

2,55 lei
Cu TVA
Stoc epuizat

Semințele de hrișcă nu conțin gluten și au o cantitate însemnată de fier, calciu, vitamine (E, B1, B2, B3, B5) și acizi grași.

Consumul acestor semințe protejează sistemul cardiovascular, datorita conținutului ridicat de flavonoizi și de magneziu, elemente care îmbunatatesc fluxul sangvin și reglează presiunea arteriala.

Ingredient unic: semințe de hrișcă coapte.

Niciunul din ingrediente nu provine din culturi modificate genetic. Tara de origine: Polonia.

Valori nutriționale la 100 g produs (valori medii):

Valoare energetică: 1519 kJ/ 359 kcal;

Grăsimi: 2.6 g, din care acizi grași saturați 0.2 g;

Glucide: 69.7 g, din care zaharuri 0 g;

Fibre: 3.6 g;

Proteine: 12.4 g;

Sare: 0 g.

Știai că dieta cu hrișcă este din ce în ce mai populara printre vedetele noastre? Nici nu e de mirare, având în vedere că poți, cu ajutorul ei, scapă de până la 10 kilograme în 10 zile. Actrița Cristina Cioran se pare că ar fi slăbit mai multe kilograme în timp destul de scurt urmând-o, după cum aflam de pe site-ul lui Teo Trandafir, iar Andreea Raicu o prezinta detaliat, la rândul sau, pe blogul personal.

Cum nu iese fum fară foc, ne-am propus să aruncam împreună o privire amănunțită în culisele acestui aliment și să îi descoperim secretele pentru tine.

Dat fiind că hrișcă este mai puțin cunoscută în Romania, vom începe expunerea nostra chiar de la originile acestei plante, vom vedea cum arată, unde și cum se cultivă hrișca, ca apoi să trecem în revistă beneficiile sale.

Ce este hrișcă și de ce este mai puțin cunoscută în Romania?

Ce este hrișcă?
Hrișcă, pe numele sau științific Fagopyrum esculentum, este o specie de plantă ierboasă cu flori din familia Ploygonaceae, înrudită cu rubarbă, măcrișul, ștevia creată și pirul. Provine din Asia, primele atestări privind hrișcă fiind datate din anul 6000 i.Chr., în China. Ulterior a fost răspândită de mongoli și turci în Europa Orientală, în special în Rusia, Republica Moldova, Polonia și Ucraina, după anul 2600 i.Chr. Deși țara vecină nouă, Rusia, este, în momentul de față, cel mai mare cultivator și exportator de hrișcă din lume, în România nu se consumă încă la scară extinsă, ci mai mult în partea de nord, în zona Moldovei și oricum, este destul de puțin cunoscută, dat fiind că la noi în țară influența mongolă nu a fost una pregnanată. Numai în ultima vreme această pseudo-cereală a fost mai puternic mediatizată, de când vedetele și nutriționiștii au adus la cunoștință publicului proprietățile pe care le are hrișcă și au inclus-o în diverse rețete și diete.

În momentul de față putem spune că interesul pentru hrișcă este în continuă creștere. Doamnele interesate de acest aliment doresc să știe unde poate fi găsită, cum se poate prepară, ce beneficii aduce organismului și nu în ultimul rând, care sunt cele mai eficiente diete cu hrișcă.

Unde se cultivă hrișcă?
Hrișcă plantă se cultivă în soluri acide și uscate. În condițîi ideale, are parte de o climă uscată și răcoroasă, crescând de la 60 și până la 120 cm. Veți recunoaște ușor cum arată hrișcă, întrucât boabele sale sunt triunghiulare, cu un înveliș și chiar un gust asemănător boabelor de grâu, iar din acest motiv multă lume consideră hrișcă o cereală. Chiar și faptul că este măcinată și folosită la prăjituri, clătite, mainici sau biscuiți te poate conduce la aceeași comună confuzie.

În spațiul anglo-saxon regăsim hrișcă că mic dejun, preluat de la ucrainieni, sub numele de kasha. În spațiul slav, kasha însemnă inițial hrișcă fiartă în lapte, îndulcită în miere și aromatizata cu scorțișoară, dar, treptat, rețetă s-a generalizat și a ajuns să înglobeze orice tip de cereale preparate cu lapte și consumate pe post de mic dejun. Vorbim despre un mic dejun tradițional, care nu lipsește din meniul grădinițelor rusești și căruia legendele urbane îi atribuie proprietăți miraculoase apropo de creșterea și dezvoltarea armonioasă a copiilor.

Pot cultivă hrișcă în România?
Hrișcă se cultivă în soluri acide, dar bine irigate. Este o plantă care iubește căldură, dar nu excesivă, cel mai bine simțindu-se la temperaturi între 15 și 30 de grade. Dat fiind că la noi de multe ori temperatura crește peste 30 de grade chiar și la începutul lunii mai (când ar trebui semnată hrișcă), România nu întrunește chiar toate condițiile necesare pentru cultură de hrișcă, riscul fiind să crească slab și să se obțînă o producție mult mai mică decât cea estimată, lucrul pe care nici un cultivator nu și-l dorește.

Așadar, dacă vrei să cumperi hrișcă, cel mai sigur este să o cauți în magazinele de profil, cele care importă și comercializează produse bio din țările unde hrișcă este cultivată la scară largă. Sanovita este unul dintre ele, deci ești exact în locul potrivit.

Că să te asiguri că hrișcă este bună, trebuie să verifici să nu fie umedă, ci ambalată în recipiente etanșe. După cumpărare și până la consum, recomandăm să o depozitezi într-un loc întunecos, uscat și răcoros, așa cum facem și noi până când ea ajunge la ține.

Proprietăți și beneficii. De ce este sănătos să introduci hrișcă în alimentația ta și a copiilor

Hrișcă este un aliment extraordinar care conține:

  • 8 aminoacizi esențiali, inclusiv lizina;
  • puține calorii (154 de calorii la 100 de grame);
  • mangan, cupru. calciu și magneziu;
  • fibre;
  • proteine;
  • foarte puține grăsimi (1,8-2,7%).

Hrișcă este bună atât pentru adulți, cât și în alimentația copilului, începând chiar de la vârstă de 8 luni. Legendele urbane rusești au izvorât, până la urmă, de la o experiență în folosirea plantei de hrișcă care datează de secole.
Beneficiile pentru corp oferite de hrișcă

  • Nu conține gluten, deci poate fi consumată și de persoanele care prezintă intoleranță la acesta;
  • Stabilizează tensiunea arterială, previne apariția și împiedică evoluția ischemiei cardiace și a tromboflebitei;
  • Contribuie la curățarea ficatului și a bilei de toxine. Este un tonic hepatic și un aliat contra litiazei biliare (pietrelor la fiere);
  • Contribuie la sănătatea părului, oaselor și unghiilor, le întărește și le face mai puternice;
  • Scade presiunea arterială și colesterolul;
  • Ajută la eliminarea excesului de apă din corp;
  • Ține glicemia sub control;
  • Protejează celulele de degradare și îmbătrânire prematură;
  • Ajută la funcționarea sistemului digestiv;
  • Sprijină efortul de păstrare al siluetei sau de eliminare a kilogramelor în plus;
  • Îmbunătățește memoria și capacitatea de concentrare;
  • Contribuie la reducerea riscului de a face numeroase forme de cancer: colo-rectal, gastric, esofagian.

Hrișcă în dietă bebelușilor
Te vei bucură să afli că hrișcă poate fi introdusă în alimentația copilului tău de la vârstă de 8 luni. Deși nu este propriu zis o cereală, ea se comportă că una (chiar și gustul este asemănător), așa încât, exact că și restul cerealelor pentru bebeluși, o poți include în diverse preparate complexe sau doar o moi bine/fierbi și adaugi miere și/sau fructe pasate. Chiar și copiii (sau adulțîi) cu intoleranță la gluten pot să consume hrișcă, așadar, dacă ai asemenea probleme, nu trebuie să mai  cauți cereale fară gluten pentru bebeluși, le poți înlocui liniștită cu hrișcă.

Nu uită că hrișcă, asemenea cerealelor, face parte din acele alimente care combat constipația la copii, în plus, are un gust bun și este deosebit de hrănitoare.

Hrișcă, alimentul fară contraindicațîi
Nu există contraidicatii pentru consumul de hrișcă, dar, în cazul în care nu ai mai gustat până acum din acest superaliment,  iți recomandăm să nu faci exces, ci să începi cu porțîi mai mici, pentru a da timp organismului tău să se obișnuiască cu el. Așa cum am mai spus-o și cu alte ocazii, excesul poate dauna sănătățîi, indiferent din ce direcție vine el, chiar dacă scopul a fost unul nobil.

Hrișcă, un ingredient folosit în diete de slăbire cu rezultate excelente
Hrișcă este un aliment extrem de potrivit pentru dietă de slăbire, întrucât nu conține multe calorii, dar este un aliment bogat în proteine, potasiu, fier și diverse alte vitamine. Astfel, ea ajută la energizarea organismului și la menținerea satietatatii pentru multe ore. Adică exact ceea ce își dorește o persoană care lupta împotrivă kilogramelor în plus.

Există chiar și o celebra dietă de slăbire cu hrișcă, în urmă căreia se pare că se pierde un număr important de kilograme ( 6-10 kg în 10 zile) și se detoxifiaza organismul, dar este una extrem de restrictivă.
În ce constă dietă cu hrișcă?
 
Se prepară seară un amestec din 1-2 pahare de hrișcă și 4 pahare de apă fierbinte și se lasă peste noapte să se înmoaie. Hrișcă vă absorbi țoață apă și se vă umflă. Începând de a două zi dimineatao poți consumă simplă sau alături de un pahar de kefir, ori de câte ori iți estre foame. În afară de păsatul de hrișcă și de kefir, nu vei mânca altceva.
 
Reguli dietă cu hrișcă:

  • Încearcă să iți faci 3-5 mese pe zi formate din păsat de hrișcă și kefir.
  • Nu depăși cantitatea de 1 litru de kefir pe zi.
  • Ultima masă trebuie luată cu  minim 4 ore înainte de culcare.
  • Nu mânca nimic altceva în afară de cele două alimente indicate.

Un mare avantaj al acestei diete este acela că hrișcă și kefirul sunt pline de nutrienți și te ajută să iți menii energia pe parcursul dietei. Totuși, dietă cu hrișcă prezentată mai sus este una foarte restrictivă, așadar, indiferent câte păreri laudative ai citi, sfatul nostru ar fi că înainte de a te apucă de ea, să ai recomandarea medicului tău. Dietă respectivă se bazează pe consumul exclusiv de grisca și kefir (sau iaurt) timp de 10 zile neîntrerupt și, deși ambele alimente sunt pline de vitamine, corpul nu are parte în această perioada de toți nutriențîi care îi sunt necesari funcționarii în condițîi de sănătate.

În schimb, dacă vrei să folosești hrișcă pentru a slabi pe termen lung, poți să compui, cu ajutorul ei, o masă cu conținut caloric mic, dar cu beneficii mari și să o consumi în loc de prânz sau cină. Nu este nevoie de o consultație medicală în acest sens, decât dacă ai constatat, în timp, că organismul tău are tendință de a reacționă ciudat la alimentele noi.

+ vezi toate detaliile

Îți recomandăm aceste produse similare