SANOVITA Seminte Chia
Consumate crude sau prăjite, întregi sau măcinate, în amestecuri de salate, cu cereale și cu lapte sau cu sucuri naturale, aceste semințe sunt o sursă excelență de fibre, sunt bogate în proteine, bogate în acizi grași esențiali Omega-3 şi Omega-6, antioxidanți, aminoacizi, vitamine și minerale.
Pagină actualizată la data de: 2020-12-04 16:53:23
Consumate crude sau prăjite, întregi sau măcinate, în amestecuri de salate, cu cereale și cu lapte sau cu sucuri naturale, aceste semințe sunt o sursă excelență de fibre, sunt bogate în proteine, bogate în acizi grași esențiali Omega-3 şi Omega-6, antioxidanți, aminoacizi, vitamine și minerale.
Au proprietăți ce previn îmbătrânirea precoce, inhibă apetitul, iar o lingură de semințe asigură energia unei persoane pe durata întregii zile.
Consumate zilnic, sunt utile diabeticilor, având un indice glicemic scăzut, dar şi atleților, pentru rezistență și hidratare.
Ingrediente: semințe de chia.
Niciunul din ingrediente nu provine din culturi modificate genetic.
Semințe de Chia: Informații Generale
Semințele de chia sunt mici, gri-negre sau bej la culoare (există 2 soiuri cunoscute, de aici difentele de culoare), ovale și plate și provin dintr-o plantă, Salvia hispanică, din familia mentei, extrem de comună în unele părți ale Europei Centrale și Americii de Sud, în special Mexic și Guatemala, unde solul uscat este propice cultivării.
Originea lor este străveche, așa cum arăt și originea cuvântului, de care am vorbit mai devreme, ele fiind un aliment de baza pentru popoarele antice aztece și mayașe. Gustul semințelor de chia este destul de puțin pronunțat, asemănător nucilor sau alunelor și, spre deosebire de semințele de in, acestea pot fi consumate și întregi, fără a mai fi necesară pisarea înainte de consum. Tot spre deosebire de semințele de in, este important de știut că nu rancezesc.
Vechii indieni le foloseau că medicament atunci când bandajau rănile, datorită proprietăților dezinfectante, anti-inflamatoare, dar și cicatrizante. Tot de la vechii indieni știm și despre capacitatea semințelor de chia de îndepărtare a infecțiilor oculare prin simplă plasare a câte unei semințe în fiecare ochi. Interesant, nu este așa? S-ar părea că strămoșii noștri știau mai multe decât noi despre ce înseamnă stil de viață sănătos și foloseau din plin medicină alternativă.
Despre cultivarea semințelor de chia nu se cunoaște foarte mult la noi în țară, dar subiectul și problemele întâlnite sunt dezbătute intens mai ales pe forumurile din Statele Unite. Acest lucru se întâmplă din două motive:
- Cultivarea semințelor de chia este relativ recentă la noi în țară, abia de curând a debutat, când, datorită cererii magazinelor de profil, cultivatorii români au decis să aprovizioneze ei înșiși și să scadă importurile care duceau la creșterea prețului acestui aliment.
- Semințele de chia au nevoie de un climat special (căldură și umiditate în exterior, dar uscăciune a solului), iar recoltarea lor este un procedeu migălos, dacă vrem să beneficiem la maxim de producția obținută.
Semințele de chia se cultivă, cum spuneam, ușor, dat fiind că nu trebuie semănate adânc, iar plantă crește inalt de până la 1.75 metri și face niște flori albastre-movulii. Au nevoie însă de un sol destul de uscat, întrucât, de la prea multă umezeală, putrezesc. Odată crescută plantă și ajunsă la maturitate, semințele se obțin destul de migălos, prin scuturarea sau frecarea între palme a florilor culese și lăsate la uscat în prelabil.
Din cauza faptului că nu în orice zona pot fi cultivate, vom găși pentru semințele de chia un preț mai mare decât la cele de în, de exemplu. Cei care vor să știe unde se găsesc semințele de chia, le pot caută în magazinele specializate în produse naturiste sau plafar.
Proprietățile semințelor de chia
Ce conțin semințele de chia?
Având în vedere mărimea lor, semințele de chia sunt considerate cele mai nutritive alimente existente, în acest moment, pe pământ. Conținutul semințelor de chia ne determina să le considerăm niște adevărate pastile de sănătate pură. Vorbim despre următoarele beneficii pentru sănătatea ta:
- Datorită conținutului ridicat de acizi grași omega3 și 6 - consumul de chia joacă un rol important în funcționarea creierului, dezvoltarea normală a organismului și în reducerea riscului apariției bolilor de inima și cardiovasculare.
- Chia sunt pline de antioxidanți - quercetina, kaempferol, acid cafeic și acid clorogenic, care împiedică deteriorarea celulelor
- Calciu - esențial pentru sănătatea oaselor, pentru mușchi și nervi.
- Mangan - elementul care joacă un important rol anti-îmbătrânire, este implicat în activarea enzimelor și a vitaminelor, în sinteză de colesterol, proteine, carbohidrați și normalizarea producției de hormoni.
- Fosfor - compusul structural al dinților, oaselor și al celulelor, cel care sprijină sistemul imunitar
- Seleniu - un alt antioxidant natural în conținut ridicat care, acționând împreună cu vitamina E, protejează împotriva daunelor provocate de radicalii liberi
- Fier - chia au un conținut bogat în fier, compus esențial pentru formarea hemoglobinei
- Magneziu - semințele de chia sunt bogate în magneziu, element care joacă un rol important în dezvoltarea musculaturii, în funcționarea sistemului nervos, de asemenea reglează echilibrul de apă și sare.
După ce v-am prezentat informațiile nutriționale, pentru a fi convinși pe deplin de toate aceste beneficii uimitoare și a vedea mai exact de ce sunt considerate cele mai bune semințe pentru organism, haideți să vedem și câteva cifre care în mod sigur va vor uimi!
Semințele de chia conțin:
- de 5 ori mai mult calciu decât laptele.
- de 3 ori mai mulți antioxidanți decât afinele.
- de 3 ori mai mult fier decât spanacul.
- de 3 ori mai multe fibre decât grâul, ovazul sau orice alt tip de cereale
- de 2 ori mai mult potasiu decât bananele.
- mai mult Omega 3 decât somonul.
Câte calorii conțin semințele de chia?
În cazul în care consumi semințe de chia (indiferent că vorbim despre semințe de chia neagră sau semințe chia albă) trebui să știi că nu au multe calorii, în schimb dau senzația de sățietate, de aceea sunt recomandate în dietele de slăbit, consumate simple, cu apă sau în sucuri de fructe sau iaurt.
100 de grame de semințe de chia conțin:
- 490 de calorii
- 16.5 g proteine
- 42 g carbohidrați
- 30.7 g grăsimi (din care majoritatea nesaturate, grăsimi bune)
- 34 g fibre
Beneficiile consumului de chia
Semințele de chia ajută la slăbit
Experții sunt de părere că semințele de chia pot să te ajute să slăbești, deci sprijină scăderea în greutate. Fibrele pe care acestea le conțin absorb cantități mari de apă și se extind în stomac, ducând la micșorarea senzației de foame, iar proteinele din compoziție ne ajută digestia și ne reduc apetitul. Este cam ceea ce își dorește orice persoană aflată la dietă: să nu mai sufere de foame și să se sature, consumând, în același timp, calorii puține.
Totuși, o dietă la care se consumă semințe de chia, chiar dacă aduce beneficii stării de sănătate a organismului, nu va avea rezultate miraculoase pe termen scurt și nici măcar pe termen lung, dacă nu este însoțită de mișcare și schimbări în alimentația generală.
Semințele de chia sunt o sursă de energie
Însuși numele lor ne indică faptul că semințele de chia oferă energie, dar s-au făcut și studii în sensul dovedirii acestui lucru, că să nu rămână numai în ciclul povești de viață: sportivii care au mâncat, înainte de antrenament, semințe de chia, au obținut aceleași performanțe cu cei care au consumat o băutură energizantă. Asta înseamnă că putem înlocui produsele energizate din comerț cu un aliment sănătos și, mai ales, natural, obținând exact aceleași beneficii.
Faptul că semințele de chia sunt izvor de energie pledează serios în favoarea unui mic dejun în prepararea căruia să le folosim, asigurându-ne astfel un excelent start pentru îndeplinirea sarcinilor zilnice. Le putem combină cu lapte de soia, cu lapte de cocoș sau cu orice alt lapte vegetal.