SANOVITA Merisor confiat x 100g

  • Stoc epuizat

SANOVITA Merisor confiat x 100g

5,00 lei
cu TVA
  • Stoc epuizat

Merisoarele sunt fructe cunoscute pentru proprietățile sale antiseptice și bogăția de antioxidanți, proteine, provitamină A, vitamine (B1, B2, C), tanini (substanțe antibacteriene), flavonoide (substanțe cu efect antioxidant) și săruri minerale.

Pagină actualizată la data de: 2020-12-04 16:53:22

5,00 lei
cu TVA
Stoc epuizat

Ingrediente: merișor, zahăr din trestie.

Niciunul din ingrediente nu provine din culturi modificate genetic.

  • Ce sunt merisoarele?
  • Aspectul și originea merișoarelor
  • Proprietățile merișoarelor
  • Merisoarele la noi în țară
  • Beneficiile consumului de merișoare
  • Cum se consumă merisoarele
  • Sub ce formă se consumă merisoarele
  • Rețete cu merișoare
  • Dietă cu merișoare
  • Contraindicații ale consumului de merișoare


Știai că, dintre toate fructele, cele care fac aproape minuni, mai ales în cazul organismului feminin, sunt merisoarele? De altfel, ele chiar au fost denumite insulină verde, datorită compoziției care le face atât de bune pentru sănătate. Hai să vedem împreună de ce consumul regulat de merișoare poate duce la un consum din ce în ce mai redus de antibiotice.

Ce sunt merisoarele?

Merisoarele sunt fructe cunoscute pentru proprietățile sale antiseptice și bogăția de antioxidanți, proteine, provitamină A, vitamine (B1, B2, C), tanini (substanțe antibacteriene), flavonoide (substanțe cu efect antioxidant) și săruri minerale. Caliatile lor au fost recunoscute la scară largă: puternice aliate al unei diete echilibrate și sănătoase, eficiente în cazul infecțiilor urinare provocate de E.coli și multe altele pe care le vom descoperi imediat împreună.

Aspectul și originea merișoarelor

Merisorul este un arbust care crește sub formă de tufă cu o intaltime maximă de 30 de centimetri. Florile (și ulterior fructele)  cresc  pe partea de vârf a ramurii. Te întrebi cum atâta merisoarele? Fructele sunt rotunjite, mici, dar zemoase. Mai întâi cresc albe, iar când se coc devin roșii. Se culeg toamna, în septembrie - octombrie, când sunt complet coapte. Merisoarele pe care le găsim pe piață sunt de cele mai multe ori uscate, așa încât vor avea o nuanță mai închisă de roșu.

Merisoarele, numite și afinele roșii sau insulină verde, sunt fructele unui arbust, originar din America de Sud, dar care poate crește și în Munții Apuseni din România. La vechii indieni americani, era considerat un fruct sacru, care simboliza pacea și prietenia. În limba engleză regăsim merisoarele sub denumirea de cranberry.

Au un gust plăcut acrișor, răcoritor, datorită căruia pot și utilizate în prepararea băuturilor, prăjiturilor de casă și chiar a mâncărurilor pe baza de carne. De exemplu, americanii prepară și consumă frecvent sos de merișoare. Dacă sunt uscate, fructele se pot păstra timp îndelungat într-un recipient ermetic, la temperatura constanța și nu foarte crescută. În stare proaspătă, le poți ține în frigider chiar și până la 6-8 săptămâni, în timp ce în congelator rezistă până la un an.

Arbustul de merișor se întâlnește foarte des în Statele Unite și Canada, cultivându-se la scară largă, iar produsele care îl au la baza sunt foarte populare. Interesant este faptul că fructele se consumă mai ales în formă de suc, sos de merișoare sau dulceață, mai puțîn în stare proaspătă. În fapt, o statistică recentă arată că numai 5% din producția de merișoare  se consumă crudă.

Dacă vrei să aduci merisoarele ține acasă și să le incluzi în alimentație, să știi că le găsești în formă conservată în hypermarketuri, în magazinele naturiste și, bineînțeles, pe site-ul nostru. Nu îți imagina că poți crește merișoare și în balcon sau în propria curte, ele au nevoie de o climă specială existența la peste 1300 de metri altitudine, motiv pentru care marea majoritate a fructelor pe care le găsim comercializate pe piață sunt de import.

Proprietățile merișoarelor

Proprietățile curative ale merișoarelor au fost descoperite încă din vechime și probate în modernitate prin studii de specialitate. În anul 1951 în Statele Unite a fost deschis chiar și un institut specializat care se ocupă exclusiv pe studierea arbustului de merișor în scopuri terapeutice, pentru  a ajută la îmbunătățirea stării de sănătate a populației.

Bogăția de proteine, provitamină A, vitamine (B1, B2, C), tanini (substanțe antibacteriene), flavonoide (substanțe cu efect antioxidant) și săruri minerale recomandă, așa cum spuneam și anterior, merisorul că puternic aliat al unei diete echilibrate și sănătoase. Aceste fructe sunt eficiente în cazul infecțiilor urinare, reduc nivelul de risc cardiac, având rol de antibiotic prin substanțele antiseptice pe care le conțîn.

Beneficiile consumului de merișoare, despre care vom discuta pe larg în continuare, sunt multiple: pentru sistemul urinar, circulator și digestiv, opresc evoluția tumorilor, protejează dantură datorită conținutului bogat în calciu, stimulează memoria, reduc anemia, stresul și anxietatea, ajută în curele de slăbire.

Merisoarele la noi în țară

Așa cum spuneam și anterior, găsim merișoare cultivate la marginea pădurii și în luminișuri și la noi în țară, în Munții Apuseni, însă arbustul este obișnuit în special cu temperaturi joase, de aceea a fost cultivat și folosit din vechime încă în regiuni nordice, cu climă aspră, în țări cum este Suedia, Finlanda sau Rusia. Pe internet apar diferite informații legate de plantațiile de merișoare la noi în țară, dar cultivarea nu este răspândită la scară largă, iar produsele existente pe piață din România provin din importuri. Prețul merișoarelor proaspete pe piață europeană ajunge la aproximativ 20 de euro și sunt foarte căutate, în timp ce acelea confiate pot fi achiziționate  de pe site-ul nostru la mai puțîn de 4 lei /100g.

Beneficiile consumului de merișoare

Cel mai cunoscut dintre toate beneficiile merișoarelor este ajutorul pentru prevenirea și tratarea infecțiilor urinare, situație în care tratamentul naturist recomandă consumul de ceai de merișor. Totuși, avantajele nu se opresc aici.

Beneficiile consumului de merișoare au fost descoperite din cele mai vechi timpuri și era firesc că  studiile moderne să dedice acestora un interes special, pentru a demonstra științific acțiunea curativă. Iată care sunt concluziile pe care studiile ni le aduc:

  • Datorită compoziției bogate în proantocianide, merisoarele împiedică bacteriile patogene (cum este bacteria EColi, de exemplu) să se fixeze pe pereții vezicii urinare sprijinid astfel o mai bună funcționare a sistemului urinar în general și tratamentul cistitei în mod special.
  • Merișoare întăresc sistemul imunitar, pentru că lupta împotriva infecțiilor. Este posibil altfel să înlocuim consumul ocazional de antibiotice (în cazul anumitor afecțiuni) printr-un consum regulat de merișoare. Un aspect foarte interesant și demn de reținut este că efectul acestora în organism durează în jur de 10 ore, deci ar fi bine să consumăm mai multe porții în aceeași zi, la mese diferite, că să extindem că interval orar cât mai mult această acțiune.
  • Aceeași acțiune a proantocianidelor menționate mai devreme se manifestă și la nivelul cavității bucale. Merisoarele ajută la reducerea cariilor și a depunerii tartrului. În plus, datorită datorită conținutului bogat în calciu, vorbim despre niște fructe care se constituie că un aliat important în menținerea unei danturi sănătoase.
  • Flavonoidele din compoziția merișoarelor sprijină sistemul circulator și ne mențîn inima sănătoasă, pentru că au capacitatea extraordinară de a reduce nivelului colesterolului rău și a-l crește pe cel al colesterolului bun.
  • Fibrele din compoziția merișoarelor favorizează tranzitul intestinal, ajutând în acest fel digestia, de aceea afinele roșii sunt recomandate personelor care încearcă și doresc să elimine surplusul de kilograme. Mai mult chiar, acizii organici continuti de aceste fructe  su proprietatea de a distruge depozitele de grăsime.
  • Ajută la reducerea nivelului de stres, conferă energie, tocmai de aceea este indicat să fie consumate în prima parte a zilei.
  • O veste foarte bună pentru doamne și domnișoare: extractul de merișor din frunzele arbustului de merișor reduce hemoragia datorită acțiunii astringențe a taninurilor prezente în compoziție, motiv pentru care este consumat de femeile aflate în perioada ciclului menstrual, putând combate senzația de balonare, greață și chiar scurtă semnificativ durata sângerării.
  • Merisoarele pot opri evoluția tumorilor și previn apariția cancerului, în special al cancerului de san, datorită prezenței proantocianidinei, antioxidant de 20 de ori mai puternic decât vitamina C.
  • Merisoarele stimulează memoria.
  • Reduc anemia, grație conținutului de fier.
  • Grație compoziției bogate în calciu, merisoarele previn osteoporoză.

Cum se consumă merisoarele?

Este interesant faptul că din arbustul de merișor se pot consumă atât fructele, cât și frunzele, care sunt mereu verzi și foarte bogate atât în substanțe antibacteriene, cât și în substanțe cu efect antioxidant.

Fructele se consumă fie că atare, crude, proaspete, fie sub formă de suc natural sau extract. Deshidratate, pot fi introduse în preparate diverse sau, în combinație cu frunzele, pot fi servite sub formă de ceai. Conservate și ținute la temperatura medie și constanța, acestea pot să își păstreze calitățile benefice aproape un an de zile.

Sub ce formă se consumă merisoarele?

Poți include merisoarele, proaspete sau deshidratate, în dietă ta zilnică în multe modalități: amestecate cu fulgi de cereale, la micul dejun, pe post de gustare, le poți adaugă în diverse preparate pe baza de carne la cuptor sau în prăjituri de casă: biscuiți, brioșe, fursecuri. În special doamnele prepară din merișor și consumă deseori ceaiuri pentru rinichi și infecții urinare.

+ vezi toate detaliile

Îți recomandăm aceste produse similare