SANOVITA Praf de roscove x 250g
Este bogată în vitamine, minerale, fibre alimentare și calciu, fiind un antioxidant de excepție. Are un indice glicemic foarte mic.
Pagină actualizată la data de: 2020-12-04 16:53:22
Pudra obținută din fructul roșcovului, are o culoare și un gust foarte asemănătoare cu cacaua.
Este bogată în vitamine, minerale, fibre alimentare și calciu, fiind un antioxidant de excepție. Are un indice glicemic foarte mic.
Nu conține cofeină, teobromină (o substanță organică cu efect excitant al sistemului nervos), gluten, lactoză sau colesterol.
Se poate folosi cu succes că înlocuitor de cacao, adăugat în lapte, prăjituri, budinci sau băuturi.
Ingredient unic: pudră de roșcove (carob).
Produsul nu provine din culturi modificate genetic.
Despre roșcove
Ce sunt roșcovele?
Roșcovul (sau carobul) este un arbore ornamental, dar cu fructe comestibile. Aceastea cresc în formă de păstăi și sunt supranumite și pâinea Sfanțului Ioan.
Unde cresc roșcovele?
Roșcovul este originar din zona Mediteraneană (Spania, Italia, Măroc), putând fi găsit însă până în Iran, datorită faptului că suportă o varitate largă de temperaturi. Nu îl găsim numai în zonele cu climă tropicală, ci și în zonele temperate, cum este țară noastră. Înflorește toamna, iar fructele au nevoie de un an pentru coacere completă.
Roșcovele în antichitate
Roșcovele sunt cunoscute încă din cele mai vechi timpuri. Se pare că Sfântul Ioan Botezătorul ar fi supraviețuit în pustietate datorită acestor fructe, de aceea au și fost denumite popular "pâinea Sfanțului Ioan".
Tot în antichitate, roșcovele, de fapt semințele de roșcove (carobe) serveau că unitate de măsură (carate) pentru a cântari aurul, întrucât, în mod absolut curios, toate semințele de roșcove au exact aceeași greutate, adică 0.18g. În Roma antică, moneda română de aur, soldul, putea fi verificată dacă are sau nu greutatea corectă cântărind-o cu 24 de carate (roșcove).
Despre roșcov
Denumirea științifică a roșcovului este Ceratonia siliqua și este cultivat mai ales că plantă decorativă, datorită faptului că este verde tot timpul și formei interesante ale păstăilor sale, care au nevoie de un an întreg pentru a se coace. Totuși, funcția decorativă nu este singură, întrucât consumul păstăilor și semințelor acestui arbore aduce, așa cum vom vedea imediat, foarte multe beneficii pentru sănătate.
Aspectul și gustul roșcovelor
Aliment nonalergen și importantă sursă de proteine vegetale, roșcovele au formă de păstăi verzi, care cresc până la 20-25 de centimentri și devin maro după recoltare. Gustul lor este dulceag, aduce ușor cu caramelul.
Sub ce forme se consumă roșcovele
De la arborele de roșcov consumăm atât păstăile, în stare proaspătă, cât și semințele din păstăi, întregi (ambele se sug precum bomboanele), dar mai ales păstăile sub formă de pudra, sirop sau extract. Le mai găsim în comerț sub titulatura de carob/karob, echivalentul cuvântului din limba engleză (unde, la rândul sau vine din arabă - kharrub însemnând acolo păstaie).
Pudra de roșcove
Tecile și chiar semințele de roșcove se macină, obțînându-se astfel pudra de roșcove, un aliment extrem de santatos, recomandat în special în alimentația copiilor, care îl pot consumă că înlocuitor de cacao. Pudra de roșcove se potrivește în foarte multe preparate, mai ales deserturi, datorită gustului dulce natural, dar poate fi consumată și simplă, cu lapte. Are un preț foarte mic pentru beneficiile sale, o punguță cu 250 de grame costând numai câțiva lei. Singură grijă este că, în momentul în care achiziționați pudra de roșcove să o faceți de la un distribuitor care a depozitat-o în condițîi optime, ferite de umeazala. De asemenea, pungă cumpărată trebuie depozitată acasă în loc uscat și ferit de soare, iar după deschidere, pune pudra de roșcove într-un recipient ermetic, pentru a-i păstra calitățile nutritive.
Siropul de roșcove
Siropul de roșcove este un preparat folosit pentru tratarea unor afecțiune cum ar fi diareea, greață, balonarea, anemia, tahicardia, tusea, colesterolul mărit. Are efect antioxidant, antibacterian și antipoliomielitic. De asemenea, având în vedere că reglează metabolismul și stimulează digestia, se folosește că adjuvant în programele de eliminare a kilogramelor în plus. Siropul de roșcove se prepară din păstăi de roșcove, apă și zahăr, la care mai poți adaugă și mirodenii cu rol aromatizant: scorțișoară, cuișoare, coajă de lămâie. În dietele de lungă durata (2-3 luni) se consumă câte o lingură înainte de masă, de 3 ori pe zi. Vă regla aciditatea, accelera metabolismul și digestia, vă combate poftă de dulce. Poți găși sirop de roșcove în magazinele de tip plafar.
Extractul de roșcove
Extractul de roșcove reprezintă un aditiv alimentar (E410), folosit în mai multe produse alimentare cu rol de stabilizator sau agent de îngroșare și, că majoritatea E-urilor, se recomandă consumul moderat sau chiar evitarea, chiar dacă mulți specialiști afirmă că acesta nu ar fi nociv pentru organism.
Suplimente naturiste cu roșcove
Pe piață găsim și o serie de suplimente naturiste cu roșcove, folosite că remediu pentru diaree, pentru combaterea anemiei sau a tușei. Le poți caută în magazinele de tip plafar. Ele sunt recomandate mai ales înaintea sezonului rece.
Roșcove proaspete
Roșcovele proaspete au culoare verzuie și gust dulceag. Fructul de roșcov are nevoie de un an pentru a se coace. În România găseai, pe vremuri, destul de mulți arbori de roșcov, astăzi însă se cultivă mai ales în plantățîi speciale.
Roșcove uscate
Roșcovele uscate capătă culoarea maronie, dar își păstrează gustul dulceag. După uscare acestea se pot transformă în pudra de roșcove și folosi într-o multitudine de preparate culinare, fară a mai fi necesar zahăr adăugat suplimentar. De fapt, uscarea roșcovelor este metodă cea mai întâlnită de conservare și păstrare a acestora (în formă întreagă sau transformate în pudra).
Roșcove vs cacao vs cafea
Este adevărat că și cacauă are farmecul ei, o aromă deosebită și întră în componentă multor rețete de deserturi, dar în toate cazurile pudra de roșcove poate și chiar este recomandat să îi ia locul. În primul rând această înlocuire este o idee bună atunci când vorbim despre alimentația copiilor mici. În timp ce pudra de cacao nu este recomandată decât după vârstă de 3 ani, întrucât conține cofeină, roșcovele poți fi consumate și cu mult înainte de împlinirea acestei vârste. O cană de lapte cu pudra de roșcove are un gust delicios și nu trebuie să fie îndulcită suplimentar, întrucât roșcovele conțin zaharuri naturale. O cană de lapte cu cacao trebuie neapărat îndulcită, întrucât gustul natural dat de cacao este unul amar.
Pudra de roșcove poate fi integrată în alimentație în loc de cacao și de către diabetici sau persoane care urmează programe de eliminare a kilogramelor în plus, întrucât conține cu mult mai puține calorii și deloc grăsimi.
Dacă vrei, poți să folosești pudra de roșcove pentru a înlocui cafeaua clasică, în special dacă ești hipertensiv sau încerci să nu mai consumi băuturi care conțin cofeină, pentru sănătatea inimii tale.
Proprietățile și beneficiile roșcovelor pentru organism
Cantitatea recomandată de specialiștii în nutriție este de o lingură de pudra de roșcove zilnic. O lingură cu pudra de roșcove conține aproximativ 17 calorii, dintre care 15 sunt date de carbohidrați, iar restul de proteine. Roșcovă nu conține grăsimi săturate și nici colesterol, în schimb conține vitamine și minerale importante: riboflavina, niacina, vitamina B6, calciu, potasiu și cupru, fier, magneziu și fosfor. Roșcovele au un indice glicemic foarte mic, lucru care le face recomandate incluziv în dietele de slăbire și nu conțin nici lactoză și nici gluten.
Conținutul bogat în fibre al roșcovelor
Roșcovele sunt recomandate în orice dietă, întrucât conțin fibre atât de sănătoase pentru organism. Cu ajutorul acestora, mai ales a celor insolubile, se reglează atât glicemia, cât și nivelul colesterolului din sânge, iar astfel asiguri protecția organismului în față bolilor cardiovasculare.
Conținutul de antioxidanți al roșcovelor
Roșcovele conțin o doză incredibilă de antioxidanți puternici, mai ales unii cum sunt lignina și polifenolii, prin intermediul cărora organismul tău lupta tot împotrivă creșterii nivelului de colesterol de care discutăm mai devreme.
Roșcovele, îndulcitor natural, fară zahăr
Pudra de roșcove reprezintă o foarte bună varianta de îndulcire naturală, mult mai sănătoasă decât zahărul. Datorită fibrelor din compoziție de care discutăm și într-un paragraf anterior, roșcovele te ajută să iți reglezi zahărul din sânge, ceea ce le face potrivite inclusiv pentru dietă persoanelor care suferă de diabet zaharat.
Conținut redus de grăsimi al roșcovelor
Roșcovele nu conțin grăsimi săturate, motiv pentru care nu doar că nu ridică nivelul colesterolului, dar chiar, prin conținutul de fibre, ajută la reglarea acestuia.
Conținutul bogat în calciu al roșcovelor
Pudra de roșcove are un conținut ridicat de calciu, de aceea ea este permisă și chiar recomandată în alimentația copiilor, chiar și a bebelușilor care au depășit vârstă de 6 luni. Totuși, și adulțîi sau persoanele mai în vârstă ar trebui să o includă în alimentație în mod obișnuit, pentru că, datorită calciului din compoziție, poate să ajute în mod substanțial la scăderea riscului de osteoporoză.
Conținutul bogat în vitamine al roșcovelor
Poate că nu te-ai așteptă că un aliment atât de dulce și bun să conțină destul de multe vitamine, dar, în fapt, ele reprezintă un veritabil medicament natural. Vorbim despre cele din complexul B în special, care iți influențează benefic sănătatea.
Mineralele din roșcove, o sursă de sănătate
Roșcovele sunt și o sursă importantă de minerale care te susțîn în lupta împotrivă unor variați agenți patogeni. Cel mai interesant aspect este conținutul de calciu, neașteptat de mare, dar remarcăm și prezența unor alte minerale cum ar fi fierul, potasiul, cuprul, manganul sau seleniul. Calciul conținut de pudra de roșcove se păstrează în corp, în timp ce pudra de cacao este puternic eliminatoare de calciu din organism.
Roșcovele, recomandate pentru intoleranță la gluten
Persoanele care suferă de intoleranță la gluten pot integra pudra de roșcove în preparatele lor culinare fară nici o grijă, întrucât acest aliment nu are în compoziție gluten. De fapt, roșcovele nu au, în general, contraindicațîi, bineînțeles în cazul în care consumul nu este unul exagerat. În cazul exagerării mari chiar și apă plata poate ajunge să iți facă rău.
Roșcovele, un aliment alcalin
Roșcovele sunt un aliment alcalin, o mare calitate, întrucât nu stimuleză aciditatea gastrică (spre deosebire de multe alte alimente dulci), așadar le poți consumă fară să te temi de acea neplăcută senzație de arsură pe gât. Nu același lucru se întâmplă în cazul consumului de cacao, care are în mod natural o aciditate mare (corectată prin prelucrarea intensă) și stimulează producția gastrică acidă.
Conținutul de acid galic din roșcove și beneficiile sale
Taninii din păstăile de roșcove conțin acid galic, un antioxidant cu rol antiseptic, antiviral, antibacterian și antialergic. Consumând o lingură de karob pe zi, poți să previi numeroase boli.
Beneficiile roșcovelor pentru sănătate
Roșcovele aduc mari beneficii sănătățîi tale. Fiind un aliment non-alergenic, el nu are contraindicații, fiind permis și chiar recomandat pentru femei însărcinate care alăptează sau bebeluși, de la vârstă de 6 luni. Aceștia îl vor iubi, datorită gustului dulce, iar proprietățile lui îl fac eficace și pentru combaterea colicilor.
Reducerea colesterolului prin consumul de roșcove
Roșcovele conțin fibre insolubile, care ajută organismul să lupte împotrivă colesterolului ridicat. Datorită acestora nivelul colesterolului se vă regla, iar inima ta vă fi protejată. În același scop acționează și antioxidanțîi prezenți în acest aliment.
Beneficiile roșcovelor asupra sistemului digestiv
Pentru sistemul digestiv roșcovele sunt valoroase din multiple puncte de vedere:
- conțin fibre, ceea ce ajută digestia;
- conțin pectine care se opun refluxului gastro-esofagian;
- conțin tanini, acid galic și pectine (din nou) care opresc dezvoltarea bacteriilor intestinale patogene (cum ar fi E. coli) și stimulează peristaltismul.
Beneficiile roșcovelor asupra sistemului circulator
Datorită conținutului de magneziu și fier, roșcovele sunt foarte bune pentru sistemul tău circulator, iar efectele se vor vedea în multiple zone: vei avea mai multe energie, te vei mișcă mai ușor, iar inima ta vă rămâne sănătoasă.
Roșcovele, un anti-viral eficient
Pudra de roșcove are proprietăți terapeutice uimitoare. Datorită efectului antiviral, o cură cu roșcove este indicată mai ales la începutul toamnei, atunci când, din cauza răcirii vremii, apare pericolul dezvoltării unor afecțiuni specifice sezonului rece.