SANOVITA Curmale

  • Stoc epuizat

SANOVITA Curmale

5,10 lei
cu TVA
  • Stoc epuizat

Curmalele sunt fructe cu importante beneficii pentru organism datorită numeroaselor minerale pe care le conțin: calciu, magneziu, zinc, fier, seleniu, potasiu.

Pagină actualizată la data de: 2020-12-04 16:53:20

5,10 lei
cu TVA
Stoc epuizat

Ingrediente: curmale uscate fără samburi.

Produsul nu provine din culturi modificate genetic.

Știai că există arbori fructiferi care pot trăi câteva sute de ani, rodind permanent în tot acest timp?

Un exemplu în acest sens este curmalul, al cărui fruct prezența o importantă deosebită pentru popoarele din antichitate: la vechii egipteni simboliza fertilitatea, latinii și grecii îl foloseau pe post de ornament la festivitățile triumfale, iar cartaginezii îl reprezentau atât pe monumente, cât și pe monede.

  1. Despre curmale
  2. Ce sunt curmalele și unde cresc curmalele
  3. Proprietățile curmalelor
  4. Cum se pot consumă curmalele
  5. Curmale proaspete
  6. Curmale uscate
  7. Curmale deshidratate
  8. Sirop de curmale
  9. Aportul caloric și nutritiv al curmalelor
  10. Beneficiile curmalelor pentru organism
  11. Beneficiile curmalelor pentru sistemul digestiv
  12. Rolul antiinflamator al curmalelor
  13. Beneficiile curmalelor pentru circulația sângelui
  14. Beneficiile curmalelor pentru activitatea cerebrală
  15. Beneficiile curmalelor în timpul sarcinii
  16. Beneficiile curmalelor asupra sistemului imunitar
  17. Beneficiile curmalelor pentru vedere
  18. Beneficiile curmalelor pentru dantură
  19. Alte beneficii ale curmalelor
  20. Afecțiuni pentru care se recomandă consumul de curmale
  21. Contraindicații în consumul curmalelor
  22. Curmalele în bucătărie – rețete și moduri de preparare

Despre curmale

Curmalele sunt fructe cu importante beneficii pentru organism datorită numeroaselor minerale pe care le conțin: calciu, magneziu, zinc, fier, seleniu, potasiu. Curmalele nu au grăsimi, ceea ce le recomandă persoanelor cu un colesterol ridicat. Au un conținut ridicat în proteine și fibre. Conțin Vitamina A, Vitamina B, Vitamina C, Vitamina E, Vitamina K. Pot fi consumate crude sau uscate, simple ori în numeroase rețete. Le mai putem întâlni și sub formă de sirop, oțet sau vin de curmale.

Ce sunt curmalele și unde cresc curmalele?

Curmalele (dates în limba engleză) sunt fructele palmierului Phoenix dactylifera, din Familia Arecaceae, un arbore care crește într-un mod impresionant, atingând înălțimea de 20 sau chiar 30 de metri. Impresionantă este și durata lui de viață, de până la 300 de ani, timp în care rodește aproape continuu, începând cu al treilea an după plantare. Informațiile interesante despre curmal nu se termină aici: recolta de fructe dintr-un curmal poate să depășească 50 de kilograme, ceea ce îl face extrem de productiv.

Fructele se culeg în luna iunie, sunt rotunjite și lunguiete, cărnoase, cu gust dulce la maturitate, culoare gălbuie mai întâi și maronie atunci and se coc, asemănătoare cu niște degete puțîn mai scurte și groase. De fapt, denumirea științifică a curmalului Phoenix dactylifera provine dintr-un cuvânt grecesc, daktilos, care înseamnă chiar deget. Curmalele au un sâmbure ascuțit și cresc pe ramuri în grupuri mari, de la 200 și până la 1000 de fructe.

Se presupune că palmierul de curmale ar fi originar din Golful Persic, dar, pentru că a fost cultivat în foarte multe locuri, originea lui s-a pierdut. Ceea ce se cunoaște totuși cu siguranță este faptul că se dezvoltă bine în zonele tropicale și subtropicale, iubind temperatura constanța de 18-25 de grade și umiditatea ridicată. Se poate adapta și la alte temperaturi, dar este destul de greu de îngrijit și nici chiar îngrijirea nu poate garanta creșterea lui adecvată productivității dorite, dat fiind că la noi în țară temperaturile coboară destul de mult în anotimpul rece. Dacă vrei să cultivi curmal în România, poți să începi cultivarea chiar în casă, pornind de la semințele fructelor pe care tocmai le-ai mâncat, dar numai cu condiția să te înarmezi cu o doză considerabilă de răbdare și să îl uzi o dată la două zile.

Teoretic, nu este un lucru dificil să plantezi curmal, dar dacă vizezi fructele, nu cultivarea în scop decorativ, trebuie să mai ai în vedere și faptul că această plantă are două sexe diferite, feminin și masculin și numai plantele de tip feminin vor produce rod. Așadar, pe baza semințelor, ai numai 50% șanse să obții, în timp, un pom care să îți ofere efectiv fructe. Acesta este motivul pentru care cei care plantează curmali nu folosesc semințe, ci tulpini din plante adulte (curmalul crește inițial că o structura de tulpini din aceeași rădăcina). În plus, în cazul în care nu se pornește de la semințe, ci de la tulpini tinere, se poate scurtă cu câțiva ani timpul până la rodire.

Proprietățile curmalelor

Din proprietățile curmalelor derivă, așa cum vom vedea imediat, un impresionant număr de beneficii pentru organism. Din punct de vedere al compoziției, ele sunt bogate atât în proteine, cât și fibre, vitamine și minerale (B1, B2, B3, B5, vitamina A1, vitamina E, vitamina C, calciu, magneziu, zinc, fier, seleniu și potasiu), zaharuri naturale și nu conțin deloc colesterol. O curiozitate: curmalele conțin mai mulți aminoacizi decât merele, portocalele sau bananele.

Cum se pot consumă curmalele?

Curmalele se pot consumă în diferite modalități, de la fructele în stare proaspătă și până la cele uscate, sub formă de sirop sau vin. În formă uscată se mănâncă pe post de gustare sau, tăiate mărunt, se vor adaugă în dulciuri (de la biscuiți, brioșe, budinci sau torturi) sau în preparate sărate, gen cuscus sau orez.

Curmale proaspete
În România, poți găși ocazional pe rafturile din supermarketuri chiar și curmale proaspete atunci când este sezonul lor de coacere și recoltare (iunie și început de iulie), dar acestea dispar destul de repede, majoritatea cultivatorilor preferând să le usuce sau deshidrateze pentru că pot fi păstrate în această formă timp îndelungat și nu trebuie să mai aibă grijă deteriorării lor. În acest mod le veți găși comercializate și la noi în țară. Vom discuta imediat despre curmalele uscate și cele deshidratate, așa încât să poți de acum să cumperi informat.

Curmale uscate
În mod normal ceea ce regăsim pe piață sub denumirea de curmale uscate reprezintă de fapt curmale deshidratate, dar ambii temeni se folosesc frecvent pentru că duc la obținerea aceluiași tip de consistentă, deci rezultatul final al procedeului este identic. Dacă discutăm din punct de vedere strict științific, termenul de uscare este mai degrabă specific pentru fructele cu conținut mic de apă, dar mare de grăsimi, gen nuci, alune de pădure, semințe, migdale.

Curmale deshidratate
Deshidratarea este, de fapt, o altă metodă de a usca fructele sau legumele, prin eliminarea apei din ele, iar curmalele, alături de struguri, mere, caise, prune, smochine, banane, ananas și papaia, sunt fructele la care acest procedeu se aplică în mod frecvent. Beneficiile curmalelor deshidratate sau uscate sunt aceleași că și cele ale curmalelor proaspete, numai că trebuie acordată o atenție mai mare cantității: deshidratarea sporește contintul de zaharuri, ceea ce duce la creșterea valorii energetice, în condițiile scăderii volumului, așadar consumul trebuie făcut în mod moderat. 4-5 curmale pe zi sunt însă ideale pentru a profită de beneficiile extraordinare ale acestui fruct.

Sirop de curmale
Siropul de curmale are un gust extraordinar, nu conține decât zaharuri naturale și, din acest motiv, este frecvent folosit în loc de zahăr pentru îndulcirea diferitelor prăjituri, al ceaiului sau al smoothie-urilor sau că topping peste fructe la micul dejun.

Acest sirop de curmale se găsește comercializat în magazinele naturiste și este disponibil și pe site-ul nostru. O varianta cu o consistentă păstoasă se poate pregăti și acasă, din curmalele uscate cărora li s-a îndepărtat sâmburele (dacă nu le cumpărați deja fără sâmbure) și au fost lăsate 20-30 de minute în apă călduță la hidratat. După ce se hidratează, se scurg bine de apă și se pasează cu ajutorul unui blender puternic. Pastă rezultată din tocarea măruntă a curmalelor are o consistentă fină și se pasteraza la frigider în cazul în care nu este folosită pe loc.

Aportul caloric și nutritiv al curmalelor

Curmalele proaspete au mult mai puține calorii, dar, cum nu prea le găsim în această formă, hai să vedem câte calorii au curmalele uscate/deshidratate.
100g de curmale uscate conțin:

  • aproximativ 290 de calorii;
  • 2g proteine;
  • 0.4 lipide;
  • 74g carbohidrați;
  • 8,7g fibre alimentare.

Dacă urmezi un program de eliminare a kilogramelor în plus și te întrebi dacă îngrașă curmalele sau câte dintre aceste fructe poți să mănânci pe zi fără îți pui în pericol dietă, ar trebui să știi că fructe cum sunt curmalele satisfac pe deplin nevoia de dulce, iar zaharurile conținute sunt naturale. Consumă fără grijă 4-5 curmale pe post de gustare, dar, înainte de a le cumpără, acordă o atenție sporită modului în care acestea au fost conservate, pentru că în cazul curmalelor confiate putem vorbi de adaus de zahăr care va duce la îngrășare.  Pe site-ul nostru vei găși, în diferite gramaje, curmale conservate prin uscare, așa încât le poți include chiar de mâine în dietă ta zilnică.

Beneficiile curmalelor pentru organism

Curmalele aduc organismului uman foarte mari beneficii, așa cum vom vedea imediat. Vom enumeră mai întâi câteva dintre aceste beneficii, iar pe cel mai importante le vom discuta pe larg.

  • Au capacitatea de energizare, datorită zaharurilor naturale pe care le conțin.
  • Combat anemia, datorită faptului că în compoziția lor găsim un element importat: fierul.
  • Sunt indicate femeilor însărcinate sau care alăptează, întrucât întăresc musculatura pereților uterului și adaugă nutrienți importanți laptelui matern.
  • Conțin fibre, ceea ce înseamnă pentru cel care le consumă o mai bună digestie.
  • Conțin antioxidanți care ajută la întărirea sistemului imunitar și scad riscul de cancer.
  • Reduc riscul de atac cerebral, sprijinind sistemul circulator.
  • Au în compoziție fluor, care ne protejează dantură de atacul cariilor dentare.
  • Reduc constipația, mai ales dacă sunt consumate înainte de culcare, alături de o cană de ceai cald sau lapte vegetal.

Beneficiile curmalelor pentru sistemul digestiv

Curmalele sunt o adevărată minune pentru sistemul tău digestiv. Nu doar că îmbunătățesc digestia datorită conținutului de fibre, dar sunt și un laxativ absolut natural și, în plus, au proprietatea de a absorbi aciditatea gastrică, așa că te scapă de arsuri.

Rolul antiinflamator al curmalelor
Curmalele conțin o doză importantă de magneziu, un compus cu proprietăți antiinflamatorii. Datorită prezenței acestui compus, curmalele ajută la calmarea durerilor și reducerea inflamației.

Beneficiile curmalelor pentru circulația sângelui
Tot magneziul este cel care, potrivit studiilor de specialitate efectuate, are capacitatea de a reduce tensiunea arterială și de a diminua semnificativ riscul de a dezvoltă boli cardiovasculare. Aceleași proprietăți le are și potasiul, un alt nutrient prezent în compoziția curmalelor.

Beneficiile curmalelor pentru activitatea cerebrală
Așa cum menționăm încă de la început, curmalele sunt bogate în vitamine, printre care și cele din complexul B. Între aceste vitamine, B6 este cea responsabilă de activitatea cerebrală. Consumând curmale în mod regulat vei face mai ușor față perioadelor de efort intelectual intens, vei putea memora mai repede și vei avea o mai mare capacitate de concentrare.

Beneficiile curmalelor în timpul sarcinii
Așa cum probabil știi deja, pentru femeile însărcinate sau cele care alăptează există un mare număr de contraindicații. Curmalele nu sunt însă incluse în această categorie, ele chiar fiind recomandate cu căldură femeilor însărcinate, întrucât au capacitatea de a întări pereții uterini.

Dar asta nu este tot! Cercetătorii din Iran au descoperit faptul că, dacă  sunt consumate regulat în timpul ultimelor săptămâni de sarcina, curmalele pot ușura nașterea, facilitând dilatarea cervicală și diminuand necesitatea inducerii travaliului.  Ideea acestui studiu a prins contur datorită unei mențiuni interesante a acestor fructe: în Coran, Allah o instruiește pe Maria să consume curmale, atunci când este însărcinată cu Isus.

În alimentația copilului tău nu este indicat să introduci curmalele întregi decât după vârstă de 1 an din cauza riscului de înecare, dar poți să folosești siropul lor că îndulcitor în diferite preparate imediat ce depășește vârstă de 6 luni.
Beneficiile curmalelor asupra sistemului imunitar

Mai ales în anotimpul rece, atunci când organismul tău trebuie să facă față unor provocări suplimentare date de temperaturile scăzute, curmalele sunt recomandate cu căldură, întrucât, prin conținutul de antioxidanți, te ajută să îți întărești sistemul imunitar.

Beneficiile curmalelor pentru vedere
Vitaminele din complexul B, A, și K precum și luteina sau zeaxantina din compoziția curmalelor ajută rețînă să filtreze mai  bine lumina și previne deteriorarea acesteia.

Beneficiile curmalelor pentru dantură
Conținutul de fluor face din curmale un adevărat stomatolog dulce. Ele protejează împotriva cariilor dentare și previn depunerea tartrului.

Alte beneficii ale curmalelor
Un consum moderat  de curmale îți poate aduce multiple beneficii pentru sănătate. În afară de cele pe care le-am discutat mai sus, trebuie să menționăm și altele: protecție împotriva deteriorării celulelor, prevenirea mai multor tipuri de cancer cum ar fi cel de colon, prostată sau pancreatic, reducerea numărului și intensității reacțiilor alergice. Curmalele ajută la scăderea colesterolului și în creșterea libidoului, ba chiar sunt indicate în perioada când cuplurile doresc să conceapă un copil, sporind fertilitatea.

Afecțiuni pentru care se recomandă consumul de curmale
Curmalele se recomandă în caz de anemie, întrucât conțin fier și calciu. De asemenea, în stările de epuizare aceste fructe acționează foarte bine, constituindu-se că un energizant natural.

Contraindicații în consumul curmalelor
În momentul de față, singurele contraindicații pentru consumul de curmale se referă la personele care suferă de diabet zaharat, datorită conținutului mare de glucide din compoziția lor. Deci curmalele și diabetul nu merg foarte bine împreună. Dacă nu suferi de această boală, le poți introduce în alimentația ta fără grijă pentru a te bucură de beneficiile pe care le oferă.

+ vezi toate detaliile

Îți recomandăm aceste produse similare