Clorocalcin 12,2% sol.or-pic x 50ml

  • Stoc epuizat

Clorocalcin 12,2% sol.or-pic x 50ml

13,60 lei
cu TVA
  • Stoc epuizat

Indicat pentru stări ce necesită un aport sporit de calciu: sarcină, alăptare, perioada de creştere rapidă, copilărie, hipocalcemie datorată procesului de îmbătrânire; precum și în pre sau postmenopauză, rahitism - în asociere cu vitamina D, boli ale sistemului osos - osteoporoză, osteomalacie; tratament adjuvant al fracturilor osoase etc.

Medicament - fără prescripție medicală

Acest medicament se poate elibera fără prescripție medicală. Se recomandă citirea cu atenție a prospectului sau a informațiilor de pe ambalaj. Dacă apar manifestări neplăcute adresați-vă medicului sau farmacistului.

Pagină actualizată la data de: 2020-12-04 16:51:23

13,60 lei
cu TVA
Stoc epuizat

Indicații

CLOROCALCIN 133,6 mg/ml este indicat în:

  • stări ce necesită un aport sporit de calciu: sarcină, alăptare, perioada de creştere rapidă, copilărie, hipocalcemie datorată procesului de îmbătrânire; precum și în pre sau postmenopauză;

  • rahitism - în asociere cu vitamina D;

  • boli ale sistemului osos - osteoporoză, osteomalacie; tratament adjuvant al fracturilor osoase;

  • preeclampsie;

  • sindrom premenstrual;

  • boală periodontală;

  • tratament adjuvant în cancerul de colon.

Dozaj

Doza recomandată este:

La copii sub 10 ani: 1 picătură pe an de vârstă şi zi; La adulţi: 10 picături de 2 ori pe zi;

Un g soluţie conţine 16 picături, iar o picătură conţine aproximativ 2 mg calciu ionic.

Contraindicații

Hipersensibișitate la substanța activă sau la oricare dintre excipienții enumerați la pct. 6.1; În insuficienţă renală gravă;

Nefrolitiază calcică; Hiperparatiroidism; Hipercalcemie; Hipercalciurie; Calcificări tisulare; Hipervitaminoza D; Metastaze osoase.

Nu se folosesc săruri de calciu în tratarea hipocalcemiei cauzată de insuficienţa renală şi la bolnavi cu acidoză respiratorie.

Atenționări

Concentraţia de calciu în plasmă trebuie atent monitorizată în cazul pacienţilor cu insuficienţă renală şi în cazul administrării concomitente a unor doze mari de vitamina D.

Produsul se utilizează cu precauţie în caz de antecedente de constipație.

Imobilizarea prelungită poate fi însoţită de hipercalcemie, hipercalciurie; în acest caz tratamentul cu calciu poate fi administrat doar după restabilirea mobilităţii.

Interacțiuni

Acest medicament conţine o cantitate mică de alcool etilic (etanol) < 100 mg per doză.

S-au semnalat cazuri de hipercalcemie la administrarea concomitentă de săruri de calciu şi vitamina D (creşte absorbţia gastro-intestinală a calciului) sau diuretice tiazide (scade eliminarea urinară a calciului).

Sărurile de calciu scad absorbţia unor medicamente ca: fluoruri, unele fluorochinolone, tetracicline, fenitoină, estramustină, săruri de fer. Acestea se administrează la cel puţin trei ore diferenţă de clorură de calciu.

Sarcina

Nu sunt necesare precauţii dacă medicamentul este corect administrat.

Condus auto

Medicamentul nu influenţează capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Reacții adverse

Reacţiile adverse sunt clasificate în funcţie de frecvenţă, folosind următoarea convenţie: foarte frecvente (>l/10), frecvente (>l/100, <l/10), mai puţin frecvente (>l/1000, <l/100), rare (>l/10000, <l/1000); foarte rare (<l/10000), cu frecvenţă necunoscută (care nu poate fi estimată din datele disponibile.

Tulburări gastro-intestinale

Rare: constipație.

Raportarea reacţiil or adverse suspectate

Raportarea reacţiilor adverse suspectate după autorizarea medicamentului este importantă. Acest lucru permite monitorizarea continuă a raportului beneficiu/risc al medicamentului. Profesioniştii din domeniul sănătăţii sunt rugaţi să raporteze orice reacţie adversă suspectată la Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale.

Str. Aviator Sănătescu nr. 48, sector 1 Bucuresti 011478- RO

Tel: + 4 0757 117 259

Fax: +4 0213 163 497

e-mail: adr@anm.ro.

Supradozaj

Administrarea unor cantităţi excesive de CLOROCALCIN 133,6 mg/ml poate determina apariţia simptomelor de hipercalcemie: anorexie, greaţă, vomă, constipaţie, dureri abdominale, slăbiciune musculară, polidipsie, poliurie, calculi renali, şi în cazuri severe, aritmii cardiace şi comă.

Supradozarea este favorizată de administrarea concomitentă de vitamina D.

Hipercalcemia uşoară, asimptomatică, se tratează prin oprirea administrării sării de calciu, eventual, a vitaminei D şi ingerarea unor cantităţi mari de fluide. Simptomele severe de hipercalcemie necesită rehidratare prin perfuzare i.v. de soluţie 0,9% de clorură de sodiu pentru a creşte diureza calciului. În acelaşi scop se pot administra furosemid sau alte diuretice de ansă.

Proprietăți farmacodinamice

Grupa farmacoterapeutică: Preparate din calciu. Cod ATC: A12AA07.

Calciul este o componentă importantă și integrantă a corpului uman. Este implicat în diverse procese fiziologice și biochimice, și anume în: contracția musculară, conducerea nervoasă, menținerea tonusului vaselor de sânge, activarea enzimatică și secreția hormonală.

De asemenea, joacă un rol important în contracția și relaxarea vaselor de sânge (vasoconstricție și vasodilatație).

În membranele celulare, celulele excitabile (cum ar fi celulele mușchilor scheletici și celulele nervoase) conțin canale de calciu voltaj-dependente care permit schimbari rapide ale concentrațiilor de calciu.

Deoarce calciul este unul dintre constituenții principali ai osului, aportul ridicat de calciu poate determina o densitate osoasă mai mare. Factorii cheie în prevenirea osteoporozei sunt îmbunătățirea masei osoase și reducerea scăderii masei osase. Mai mult, masa osoasă crește cel mai rapid în perioada adolescenței; astfel, prevenirea osteoporozei trebuie să înceapă în acest moment. Suplimentarea calciului împreună cu vitamina D este susținută de dovezile ce apar la pacienții cu deficit crescut de calciu și vitamina D și la pacienții care primesc tratment pentru osteoporoză.

Mecanism de acțiune

Legarea calciului de proteina troponina-C inițiază o serie de etape ce conduc la contracția musculară. Legarea calciului de proteina calmodulina activează enzimele ce descompun glicogenul muscular necesar pentru furnizarea energiei utilizată în contracția musculară.

Proprietăți farmacocinetice

Calciul ingerat odată cu alimente sau sub formă de medicamente este absorbit la nivelul duodenului prin transport activ şi difuziune pasivă. Absorbţia este favorizată de mediul acid, vitamina D, vitamina C, proteine. Alimentele bogate în fosfaţi, oxalaţi şi acid fitic (care formează cu calciul combinaţii insolubile) scad absorbţia intestinală a calciului. De asmenea, absorbţia calciului este scăzută în sindromul diareic.

Este depus în cea mai mare parte în oase. Calciul excesiv sau neabsorbit este excretat prin urină și fecale. Homeostazia calciului este menținută, în principal, atât de hormonul paratiroidian (PTH), cât și de calcitonină. Când scade nivelul seric al calciului, PTH-ul crește secrețiile de calciu din oase și stimulează reabsorbția calciului prin tubulii renali. În plus, PTH-ul crește indirect absorbția de calciu din intestin prin intermediul calcitriolului, care este produs de rinichi și este forma hormonală a vitaminei D. Pe de altă parte, atunci când nivelul de calciu seric crește, calcitonina suprimă eliberarea calciului din oase și reduce reabsorbție de calciu de către tubulii renali.

Legarea de proteinele plasmatice este moderată (aproximativ 45%).

Eliminarea depinde de absorbţie şi de pierderile excesive de calciu din oase. Calciul se elimină renal (aproximativ 20% din cantitatea absorbită), şi prin fecale (aproximativ 80% din cantitatea de calciu ingerată, fiind reprezentată în principat de calciul neabsorbit).

Date preclinice de siguranţă

Nu sunt disponibile.

+ vezi toate detaliile

Îți recomandăm aceste produse similare