Panadol Rapid 500mg x 12cp.film

Panadol Rapid 500mg x 12cp.film

4,00 lei
Cu TVA
  • -0%
  • Stoc epuizat
  • Stoc epuizat

Panadol Rapid conţine paracetamol care are efecte analgezice şi antipiretice şi are o absorbţie rapidă comparativ cu comprimatele obişnuite de paracetamol.

Medicament - fără prescripție medicală

Acest medicament se poate elibera fără prescripție medicală. Se recomandă citirea cu atenție a prospectului sau a informațiilor de pe ambalaj. Dacă apar manifestări neplăcute adresați-vă medicului sau farmacistului.

Pagină actualizată la data de: 2020-12-04 16:52:56

4,00 lei
Cu TVA
Stoc epuizat

Indicații

Panadol Rapid conţine paracetamol care are efecte analgezice şi antipiretice şi are o absorbţie rapidă comparativ cu comprimatele obişnuite de paracetamol.

  1. Tratamentul simptomatic al durerilor de intensitate uşoară-moderată şi al stărilor febrile, inclusiv: Cefalee (inclusiv migrenă şi cefalee cu senzaţie de tensiune)

  2. Dismenoree Nevralgii Dureri în gât

  3. Durere şi febră postvaccinală

  4. Dureri osteo-musculare/dureri reumatice

  5. Dureri dentare, inclusiv cele după extracţii sau proceduri chirurgicale Dureri dorso-lombare

  6. Durerea din osteoartrită

  7. Ameliorarea febrei şi a durerii din răceală şi gripă.

Dozaj

Panadol Rapid se administrează numai pe cale orală.

Pentru a se obţine efectul se va utiliza cea mai mică doză eficientă recomandată.

Adulţi (inclusiv vârstnici) şi copii cu vârsta peste 12 ani

Doza recomandată este de 2 comprimate filmate Panadol Rapid (1000 mg paracetamol) la fiecare 4-6 ore, la nevoie. A nu se administra la intervale mai mici de 4 ore. Doza zilnică maximă pentru adulţi este 8 comprimate (4000 mg paracetamol) în decurs de 24 de ore.

Copii cu vârsta cuprinsă între 6 şi 12 ani

Doza recomandată este de ½ - 1 comprimat filmat Panadol Rapid (250-500 mg paracetamol) la fiecare 4-6 ore, la nevoie. Doza zilnică maximă: 60 mg paracetamol/kg, divizată în mai multe prize a câte 10-15 mg/kg şi priză.

Panadol Rapid nu se va administra copiilor la intervale mai mici de 4 ore şi nu se vor depăşi 4 comprimate în 24 de ore.

Panadol Rapid nu trebuie administrat la copii pentru o perioadă mai lungă de 3 zile, fără consultul unui medic.

A nu se depăşi doza recomandată.

Dacă simptomele persistă mai mult de 3 zile, este necesară reevaluarea diagnosticului şi tratamentului. Acest medicament nu este recomandat copiilor mai mici de 6 ani.

Contraindicații

Hipersensibilitate la paracetamol sau la oricare dintre excipienţii enumeraţi la pct. 6.1. Copii mai mici de 6 ani.

Insuficiență hepatică severă

Atenționări

Conține paracetamol. A nu se folosi cu alte produse care conțin paracetamol. Utilizarea concomitentă cu alte produse care conțin paracetamol poate duce la supradozaj. Supradozajul paracetamolului poate provoca insuficiență hepatică care poate conduce la transplant de ficat sau deces.

Au fost raportate cazuri de disfuncție/insuficienţă hepatică la pacienții cu nivel scăzut de glutation, cum ar fi cei care sunt grav subnutriţi, anorexici, cei care au un indice scăzut de masă corporală sau cei care sunt consumatori cronici de alcool.

Afecţiunile hepatice existente cresc riscul afectării hepatice datorate paracetamolului.

Se recomandă prudenţă în cazul administrării paracetamolului la pacienţii cu insuficienţă renală.

Restricţiile legate de folosirea produselor care conţin paracetamol la pacienţii cu insuficienţă renală sau hepatică se datorează în primul rând conţinutului în paracetamol al produsului. Pericolul de supradozaj este mai mare la cei cu afecţiuni hepatice alcoolice non-cirotice.

A nu se asocia cu alte preparate ce conţin paracetamol.

Pacienţii trebuie să solicite sfatul medicului dacă durerile de cap devin persistente.

De asemenea, pacienţii trebuie să solicite sfatul medicului dacă suferă de artrite moderate şi necesită tratament zilnic cu analgezice.

În cazurile cu deficit de glutation, cum ar fi sepsisul, utilizarea paracetamolului ar putea duce la creşterea riscului de acidoză metabolică

Dacă simptomele persistă mai mult de 3 zile, consultaţi medicul. Dozele recomandate nu trebuie depăşite.

A nu se lăsa la vederea şi îndemâna copiilor.

Interacțiuni

Riscul toxicităţii paracetamolului poate fi crescut la pacienţii aflaţi în tratament cu alte medicamente potenţial hepatotoxice sau medicamente inductoare enzimatice.

Absorbţia paracetamolului e scăzută de către anticolinergice şi colestiramină şi este crescută de către metoclopramidă şi domperidon.

La pacienţii cu alcoolism cronic există risc de hepatotoxicitate în cazul administrării prelungite de paracetamol în doze mari.

Tratamentul zilnic cu paracetamol pe o perioadă prelungită creşte riscul hemoragic al warfarinei şi al altor anticoagulante cumarinice. Dozele ocazionale nu au efect semnificativ.

Interacţiuni cu testele de laborator

Pot să apară valori fals scăzute ale glicemiei determinate prin metoda oxidaze/peroxidaze sau o creştere falsă a valorilor serice ale acidului uric determinat prin testul fosfotungstic.

Sarcina

Sarcina

Studiile la om şi la animale nu au identificat niciun risc asupra sarcinii sau dezvoltării embriofetale. Studiile epidemiologice din timpul sarcinii nu au arătat apariţia efectelor teratogene şi fetotoxice datorate paracetamolului în dozele recomandate. Oricum, ca şi pentru alte medicamente, se recomandă prudenţă în administrarea paracetamolului în primul trimestru de sarcină.

Alăptarea

Studiile pe subiecţi umani nu au relevat niciun risc asupra fenomenului lactaţiei sau alăptării sugarilor. Paracetamolul este excretat în laptele matern dar în cantităţi nesemnificative clinic.

Administrarea paracetamolului în timpul sarcinii şi alăptării se va face după evaluarea de către medic a raportului beneficiu terapeutic/risc potenţial.

Condus auto

Panadol Rapid nu are nicio influenţă asupra capacităţii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Reacții adverse

Reacţiile adverse observate în urma studiilor clinice au o frecvenţă scăzută şi provin ca urmare a unei expuneri restrânse a pacienţilor. De aceea, reacţiile adverse raportate după punerea pe piaţă, la doze terapeutice/recomandate sunt prezentate în tabelul următor, în funcţie de clasificarea pe sisteme şi frecvenţă.

Reacţiile adverse sunt prezentate conform frecvenţei de apariţie folosind următoarea convenţie: foarte frecvente (≥1/10), frecvente (≥1/100 şi <1/10), mai puţin frecvente (≥1/1000 şi <1/100), rare (≥1/10000 şi <1/1000), foarte rare (<1/10000), cu frecvenţă necunoscută (care nu poate fi estimată din datele disponibile). Frecvenţa reacţiilor adverse a fost estimată în urma raportărilor spontane din informaţiile obţinute după punerea pe piaţă.

Clasificarea pe aparate, sisteme şi organe Reacţii adverse Frecvenţă
Tulburări hematologice şi limfatice Trombocitopenie Foarte rare
Tulburări ale sistemului imunitar Anafilaxie Reacţii de hipersensibilitate cutanată ce include printer altele erupţie cutanată tranzitorie, edem angioneurotic, sindrom Stevens Johnson și necroliză epidermică toxică Foarte rare
Tulburări respiratorii, toracice şi mediastinale Bronhospasm la pacienţii hipersensibili la acid acetilsalicilic şi la alte antiinflamatoare nesteroidiene Foarte rare
Tulburări hepatobiliare Tulburări hepatice Foarte rare
Afecţiuni cutanate şi ale ţesutului subcutanat Reacţii cutanate grave Foarte rare
Raportarea reacţiilor adverse suspectate

Raportarea reacţiilor adverse suspectate după autorizarea medicamentului este importantă. Acest lucru permite monitorizarea continuă a raportului beneficiu/risc al medicamentului. Profesioniştii din domeniul sănătăţii sunt rugaţi să raporteze orice reacţie adversă suspectată prin intermediul sistemului naţional de raportare, ale cărui detalii sunt publicate pe web-site-ul Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale http://www.anm.ro.

Supradozaj

Supradozajul cu paracetamol poate provoca insuficienţă hepatică care poate duce la transplant de ficat sau la deces. A fost observată apariția pancreatitei acute, de obicei însoțită de disfuncție hepatică și toxicitate hepatică

În caz de supradozaj se impune tratament medical imediat, chiar dacă nu sunt prezente manifestări clinice ale supradozajului..

Factori de risc

  1. Dacă pacientul se află în tratament prelungit cu carbamazepină, fenobarbital, fenitoină, primidonă, rifampicină, medicamente pe bază de sunătoare sau alte medicamente inductoare enzimatice.

  2. Dacă pacientul consumă regulat alcool în exces.

  3. Dacă pacientul suferă de tulburări de alimentaţie, fibroză chistică, HIV, caşexie.

Semne şi simptome

Supradozajul paracetamolului poate determina insuficienţă hepatică.

Simptomele supradozajului constau în primele 24 de ore în paloare, greaţă, senzaţie de vomă, anorexie şi dureri abdominale. Dozele unice mai mari de 150 mg/kg provoacă fenomene hepatotoxice severe. Afectarea hepatică poate deveni aparentă după 12-48 de ore de la ingestie şi este manifestă după 2-4 zile. Pot să apară hipoglicemie, acidoză metabolică, aritmii, pancreatită, coagulare intravasculară diseminată. În cazurile grave, afectarea hepatică poate evolua spre insuficienţă hepatică, encefalopatie, colaps cardiovascular, comă şi deces. Se poate produce necroză tubulară renală cu insuficienţă renală, asociată sau nu hepatotoxicităţii. Afectare hepatică este posibilă la adulţii care au ingerat ≥ 10 g paracetamol, datorită formării unui metabolit toxic (detoxifiat de glutation la dozele recomandate de paracetamol) care se leagă ireversibil de ţesutul hepatic.

Tratament

În cazul supradozajului cu paracetamol este esenţială iniţierea imediată a tratamentului.

Pacienţii trebuie spitalizaţi pentru o supraveghere medicală atentă. Se recomandă efectuarea imediată a lavajului gastric dacă paracetamolul a fost ingerat în ultimele 4 ore.

Tratamentul cu cărbune activat trebuie aplicat în prima oră după ingestie, dacă doza de paracetamol ingerat depăşeşte 12 g sau 150 mg/kg. Concentraţiile plasmatice de paracetamol trebuie măsurate la 4 ore după ingestie sau mai târziu (măsurătorile efectuate mai devreme nu sunt relevante). Poate fi necesară administrarea intravenoasă de N-acetilcisteină care are efect benefic în primele 24 de ore după ingestie, efectul protector fiind maxim în primele 8 ore după ingestie, acţionând ca antidot prin neutralizarea metabolitului hepatotoxic al paracetamolului (eficacitatea antidotului scade după acest interval). Şi metionina este eficientă administrată pe cale orală, în primele 10-12 ore după supradozaj.

Se recomandă instituirea unui tratament de susţinere a funcţiilor vitale.

Proprietăți farmacodinamice

Grupa farmacoterapeutică: analgezice, antipiretice, anilide, codul ATC: N02BE01

Mecanism de acţiune

Paracetamolul are proprietăţi analgezice şi antipiretice bine cunoscute, prin inhibarea ciclooxigenazei. Se consideră că acţiunea analgezică şi antipiretică a paracetamolului este determinată, cel puţin în parte, de inhibiţia biosintezei de prostaglandine la nivelul sistemului nervos central.

Efecte farmacodinamice

Evitarea inhibării prostaglandinelor la nivel periferic îi conferă un efect farmacodinamic important de menţinere a prostaglandinelor cu rol protector la nivelul tractului gastro-intestinal. Ca urmare, paracetamolul

este recomandat mai ales pacienţilor cu antecedente de boală sau celor care iau concomitent altă medicaţie, caz în care inhibarea periferică a prostaglandinelor ar fi nedorită (de exemplu pacienţi cu sângerare gastrointestinală în antecedente sau bătrâni).

După administrarea Panadol Rapid în doza de 1000 mg (2 comprimate filmate) s-a observat o ameliorare a durerii după un timp de 15 minute în medie.

Panadol Rapid la o doză de 1000 mg a demonstrat o ameliorare superioară a durerii comparativ cu Panadol Rapid la o doză de 500 mg și cu placebo.

De asemenea, Panadol Rapid la o doză de 500 mg a demonstrat o eficacitate superioară comparativ cu placebo.

Două studii clinice, uni-centrice, cu doză unică, randomizate, placebo controlate, dublu-orb, în grupuri paralele, au fost efectuate pentru evaluarea eficacităţii şi a vitezei de instalare a analgeziei, după administrarea Panadol Rapid comprimate comparativ cu placebo la pacienţi cu durere dentară post- chirurgicală după extracţia celui de-al treilea molar.

În cadrul studiului A4000684 s-a administrat celor 300 de subiecţi din grupurile paralele câte o doză unică de 1000 mg de Panadol Rapid comprimate sau 500 mg Panadol Rapid comprimate sau placebo.

În cadrul studiului A4000685 a fost administrată celor 401 de subiecţi din grupurile paralele câte o doză unică de 1000 mg de Panadol Rapid comprimate sau 650 mg Panadol Rapid comprimate sau placebo. În aceste 2 studii, după administrarea unei doze de 1000 mg Panadol Rapid comprimate, a fost observată ameliorarea durerii după un timp de 15 minute în medie. Panadol Rapid comprimate a demonstrat o ameliorare superioară a durerii la o doză de 1000 mg comparativ cu placebo (p <0,001 în ambele studii) şi cu o doză de 500 mg Panadol Rapid (p <0,001 în ambele studii), la peste 6 ore de la momentul administrării. De asemenea, Panadol Rapid la o doză de 500 mg a demonstrat o eficacitate superioară comparativ cu placebo (p <0,05), la peste 4 ore de la momentul administrării, dar nu la mai mult de 6 ore de la administrare.

Proprietăți farmacocinetice

Panadol Rapid are o absorbţie rapidă datorită unui sistem de dezintegrare care optimizează dizolvarea comprimatelor, comparativ cu comprimatele obişnuite de paracetamol, sistem obţinut printr-o tehnologie patentată denumită Optizorb TM, reflectată în compoziţia comprimatelor filmate de Panadol Rapid şi în procesul de fabricaţie al acestora.

Panadol Rapid, comprimate filmate cu paracetamol 500 mg, obţinut prin tehnologia patentată Optizorb TM a fost dezvoltat pentru a oferi o absorbţie iniţială crescută a paracetamolului şi o mai mică variabilitate a absorbţiei acestuia după administrarea pe cale orală, comparativ cu comprimatele obişnuite de paracetamol.

Absorbţie

Paracetamolul este rapid şi aproape complet absorbit din tractul gastro-intestinal, concentraţia plasmatică maximă fiind atinsă după 30-60 de minute de la ingestie.

Dezintegrarea comprimatelor de Panadol Rapid este semnificativ mai rapidă comparativ cu comprimatele standard de paracetamol.

Studii scintigrafice la om arată că în general, comprimatele filmate de Panadol Rapid încep să se dezintegreze în stomac la 5 minute după administrare (75% din subiecți).

Datele farmacocinetice la om demonstrează că în general, paracetamolul în noua formulare poate fi detectat în plasmă la 10 minute după administrare, atât în prezenţa cât şi în absenţa alimentelelor. Datele farmacocinetice la om demonstrează că absorbţia iniţială a paracetamolului (procentul din doză din primele 60 de minute după administrare) este cu 32% mai mare în cazul Panadol Rapid comparativ cu comprimatele obişnuite/standard de paracetamol (p<0,0001).

De asemenea, datele farmacocinetice la om demonstrează o variabilitate mai mică inter-individuală şi intra- individuală (p<0,0001) în absorbţia iniţială a paracetamolului din comprimatele filmate de Panadol Rapid comparativ cu comprimatele standard de paracetamol.

Cantitatea totală de paracetamol absorbită din Panadol Rapid este echivalentă cu cea din comprimatele obişnuite de paracetamol.

Timpul de înjumătăţire plasmatică este de 2,3 ore. Datele farmacocinetice la om arată că timpul necesar atingerii concentraţiei terapeutice la intrare (4-7 mcg/ml) este cu cel puţin 37% mai scurt pentru Panadol Rapid decât pentru comprimatele obişnuite de paracetamol (p<0,05).

Concentraţia plasmatică maximă de paracetamol este atinsă cu cel puţin 25% mai repede în cazul comprimatelor filmate de Panadol Rapid comparativ cu comprimatele standard de paracetamol atât în prezenţa cât şi în absenţa alimentelelor (p<0,01).

Panadol Rapid a fost absorbit mai rapid decât comprimatele standard de paracetamol şi cu o tendinţă care indică o variabilitate inter-individuală mai mică (bazată pe coeficientul de variabilitate) în populaţia de pacienţi diabetici studiată.

Distribuţie

Paracetamolul este relativ uniform distribuit în majoritatea fluidelor din organism şi are un grad variabil de legare de proteinele plasmatice; 20-30% din paracetamol se poate lega de proteine la concentraţii întâlnite în cazul intoxicaţiei acute.

Metabolizare

Paracetamolul este metabolizat la nivelul ficatului şi excretat în urină, în special sub formă de glucuronil- conjugaţi şi sulfoconjugaţi.

Eliminare

Mai puţin de 5% din paracetamol este eliminat ca atare.

După doze terapeutice aproape 90-100% din medicament poate fi regăsit în urină, în cursul primei zile. Practic, paracetamolul nu se excretă nemodificat, ci după conjugare hepatică.

Date preclinice de siguranţă

Studiile preclinice şi folosirea clinică îndelungată nu au evidenţiat aspecte specifice care ar putea limita utilizarea paracetamolului.

+ vezi toate detaliile

Îți recomandăm aceste produse similare