Diflex 50mg/g gel x 45g tub AL
Afecţiuni inflamatorii şi traumatisme ale tendoanelor, ligamentelor, muşchilor şi articulaţiilor. Edeme postoperatorii şi posttraumatice.
Medicament - fără prescripție medicală
Acest medicament se poate elibera fără prescripție medicală. Se recomandă citirea cu atenție a prospectului sau a informațiilor de pe ambalaj. Dacă apar manifestări neplăcute adresați-vă medicului sau farmacistului.
Pagină actualizată la data de: 2020-12-04 16:51:37
Indicații
Afecţiuni inflamatorii şi traumatisme ale tendoanelor, ligamentelor, muşchilor şi articulaţiilor. Edeme postoperatorii şi posttraumatice.
Dozaj
Medicamentul se administrează numai la adulţi.
Diflex se administrează extern, în strat subţire, în 2-3 prize pe zi, la nivelul zonei afectate.
Pentru a realiza absorbţia cutanată a gelului, se efectuează un masaj uşor şi prelungit la nivelul zonei dureroase şi/sau inflamate.
După fiecare utilizare, mâinile se spală.
Contraindicații
- hipersensibilitate la diclofenac, la alte antiinflamatoare nesteroidiene sau la oricare dintre excipienţii produsului;
- leziuni cutanate, cum sunt: eczeme, leziuni infectate, arsuri, plăgi;
- trimestrul III de sarcină.
Atenționări
Medicamentul nu trebuie aplicat pe mucoase, mai ales la nivel ocular.
Apariţia unei erupţii cutanate după aplicarea Diflex impune întreruperea imediată a tratamentului.
Este necesară prudenţă la pacienţi cu teren atopic (astm bronşic, febra fânului, rinită alergică, antecedente de hipersensibilitate la alte medicamente etc.).
Medicamentul se administrează numai la adulţi, datorită absenţei studiilor de siguranţă la copii.
In cazul utilizării îndelungate, se recomandă purtarea de mănuşi de către persoanele care aplică gelul.
Interacțiuni
Datorită absorbţiei sistemice mici a Diflex, în cazul utilizării conform recomandărilor, este puţin probabil să apară interacţiuni medicamentoase.
Sarcina
La om, nu s-a semnalat nici un efect teratogen la diclofenac, dar pentru a confirma absenţa riscului utilizării Diflex în timpul sarcinii, sunt necesare studii epidemiologice suplimentare. Ca urmare, medicamentul se administrează în primele 2 trimestre de sarcină numai dacă este absolut necesar, după evaluarea raportului beneficiu matern/risc potenţial fetal; începând din trimestrul III utilizarea sa este contraindicată, datorită riscului de toxicitate fetală (cardiopulmonară (hipertensiune pulmonară, cu închiderea prematură a canalului arterial) şi renală (tulburări ale functiei renale până la insuficienţă renală si oligoamnios) sau a riscului de alungire a timpului de sângerare, la sfârşitul sarcinii.
În cazul altor căi de administrare, antiinflamatoarele nesteroidiene se excretă în laptele matern. Prin extrapolare şi ca măsură de precauţie, se recomandă evitarea utilizării Diflex la femeile care alăptează.
Condus auto
Diflex nu influenţează capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.
Reacții adverse
Reacţii locale: rar, apar manifestări alergice cutanate pruriginoase sau de tip eritem localizat. Reacţii de hipersensibilitate:
- dermatologice;
- respiratorii: foarte rar apar crize de astm bronşic îndeosebi la pacienţii cu hipersensibilitate la antiinflamatoriile nesteroidiene (AINS);
- generale: reacţii de tip anafilactic.
Alte reacţii adverse sistemice comune AINS (de exemplu digestive şi renale) pot să apară în funcţie de absorbţia cutanată crescută a substanţei active, cantitatea mare de gel aplicat, suprafaţa largă de aplicare, prezenţa leziunilor cutanate, durata lungă a tratamentului şi utilizarea de pansamente ocluzive.
Supradozaj
În cazul administrarii Diflex este puţin probabil să se producă supradozajul. Totuşi, în acest caz, suprafaţa pe care s-a aplicat gelul trebuie spălată cu o cantitate mare de apă.
Proprietăți farmacodinamice
Grupa farmacoterapeutică: antiinflamatorii nesteroidiene de uz topic, cod ATC: M02AA15
Diclofenacul, un derivat arilaminoacetic, administrat sistemic, este un antiinflamator potent. Are, de asemenea, acţiune analgezică şi antipiretică. Acţionează prin inhibarea ciclooxigenazei, diminuând astfel sinteza prostaglandinelor implicate în geneza inflamaţiei, durerii şi febrei.
Administrat sub formă de gel, diclofenacul are acţiune antiinflamatorie şi analgezică locală.
Proprietăți farmacocinetice
Aplicat local sub formă de gel, diclofenacul se absoarbe cutanat. Concentraţiile plasmatice maxime sunt atinse după 6-9 ore. Timpul de înjumătăţire plasmatică este de aproximativ 9 ore.
Diclofenacul absorbit se elimină urinar ca atare şi sub formă de metaboliţi hidroxilaţi.
Date preclinice de siguranţăNu sunt disponibile.