Fucidin 2% unguent x 15g

Fucidin 2% unguent x 15g

15,30 lei
Cu TVA
  • -0%
  • Stoc epuizat
  • Stoc epuizat

Fucidin este indicat pentru tratamentul infecţiilor cutanate, determinate de microorganisme sensibile la acidul fusidic, cum sunt: plăgi infectate, foliculite, furuncule.

Medicament - fără prescripție medicală

Acest medicament se poate elibera fără prescripție medicală. Se recomandă citirea cu atenție a prospectului sau a informațiilor de pe ambalaj. Dacă apar manifestări neplăcute adresați-vă medicului sau farmacistului.

Pagină actualizată la data de: 2020-12-04 16:51:55

15,30 lei
Cu TVA
Stoc epuizat

Indicații

Fucidin este indicat pentru tratamentul infecţiilor cutanate, determinate de microorganisme sensibile la acidul fusidic, cum sunt: plăgi infectate, foliculite, furuncule.

Se poate administra în monoterapie sau în asociere cu terapia sistemică.

Dacă după 5 zile nu vă simțiți mai bine sau vă simțiți mai rău, trebuie să vă adresați unui medic".

Dozaj

Fucidin se administrează cutanat, la nivelul zonei afectate (după spălarea şi uscarea acesteia) de 3 – 4 ori pe zi.

În cazul în care se aplică sub pansament ocluziv, poate fi adecvată administrarea mai puţin frecventă.

Contraindicații

Hipersensibilitate la acid fusidic, la sărurile acestuia sau la oricare dintre excipienții enumerați la pct. 6.1.

Atenționări

S-a raportat apariţia rezistenţei bacteriene printre speciile de Staphilococus Aureus la utilizarea topică a Fucidin. Similar altor antibiotice, utilizarea frecventă sau de lungă durată poate determina creşterea riscului de dezvoltare a rezistenţei la antibiotice.

Fucidin 20 mg/g, unguent conţine excipienții alcool cetilic și lanolină, care pot provoca reacţii adverse cutanate locale (de exemplu, dermatită de contact).

Acest medicament conține excipientul butilhidroxitoluen (E321) care poate provoca reacții cutanate locale (de exemplu, dermatită de contact) sau iritația ochilor sau a mucoaselor.

Când Fucidin unguent este folosit la nivelul feței trebuie avut grijă să se evite ochii deoarece excipienții din unguent pot determina iritație conjunctivală.

Interacțiuni

Nu s-au efectuat studii privind interacțiunile. Interacțiunile cu medicamentele administrate sistemic sunt considerate minime deoarece absorbția sistemică a Fucidin unguent este neglijabilă.

Sarcina

Fertilitatea

Nu există studii clinice cu Fucidin unguent privind fertilitatea. Nu se anticipează efecte la femeile potenṭial însărcinate, deoarece expunerea sistemică la Fucidin unguent administrat topic este neglijabilă

Sarcină

Nu se anticipează efecte în timpul sarcinii, deoarece expunerea sistemică la Fucidin unguent administrat topic este neglijabilă. Fucidin unguent poate fi utilizat în timpul sarcinii.

Alăptare

În cazul administrării cutanate, nu se anticipează reacţii adverse la sugar, deoarece expunerea sistemică la acid fusidic a femeilor care alăptează este neglijabilă.

Fucidin unguent poate fi utilizat în timpul alăptării, dar se recomandă evitarea aplicării Fucidin unguent pe sâni.

Condus auto

Fucidin nu are nicio influenţă sau are o influență neglijabilă asupra capacităţii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Reacții adverse

Estimarea frecvențelor reacțiilor adverse se bazează pe analiza datelor cumulate din studiile clinice și raportarile spontane.

Pe baza datelor cumulate din studiile clinice care au inclus 4724 de pacienți care au primit Fucidin cremă sau Fucidin unguent, frecvența reacțiior adverse este de 2,3%.

Reacțiile adverse raportate cel mai frecvent în timpul tratamentului sunt diverse reacții cutanate cum sunt pruritul și erupțiile cutanate tranzitorii, urmate de diferite tulburări la nivelul locului de administrare cum ar fi durerea și iritația, care toate apar la mai puțin de 1% din pacienți.

S-au raportat de asemenea hipersensibilitatea și angioedemul.

Reacţiile adverse sunt prezentate conform clasificărilor MedDRA System Organ Class, iar reacţiile adverse individuale sunt prezentate începând cu reacţia raportată cel mai frecvent. În cadrul fiecărei grupări în funcţie de frecvenţă, reacţiile adverse sunt prezentate în ordine descrescătoare a gravităţii.

Frecvenţele sunt definite după cum urmează: Foarte frecvente ≥1/10

Frecvente (≥1/100 şi < 1/10)

Mai puţin frecvente (≥ 1/1000 şi < 1/100) Rare (≥1/10000 şi <1/1000)

Foarte rare <1/10000

Tulburări ale sistemului imunitar
Rare ≥1/10000 şi <1/1000 hipersensibilitate
Tulburări oculare
Rare ≥1/10000 şi <1/1000 Conjunctivită
Afecţiuni cutanate şi ale ţesutului subcutanat
Mai puţin frecvente ≥ 1/1000 şi < 1/100 Dermatită (inclusiv dermatită de contact, eczemă) Rash* Prurit Eritem *Au fost raportate diferite tipuri de de erupții cutanate eritematoase, pustulare, veziculare, maculo-papulare și papulare. S-au raportat, de asemenea, erupții generalizate.
Rare ≥1/10000 şi <1/1000 Angioedem Urticarie Flictene
Tulburări generale şi la nivelul locului de administrare
Mai puţin frecvente ≥ 1/1000 şi < 1/100 Durere la locul de administrare (inclusiv senzație de arsură cutanată) Iritație la locul de administrare
Copii și adolescenți

Se așteaptă ca frecvența, tipul și severitatea reacțiilor adverse la copii să fie aceleași ca la adult.

Raportarea reacțiilor adverse suspectate

Raportarea reacţiilor adverse suspectate după autorizarea medicamentului este importantă. Acest lucru permite monitorizarea continuă a raportului beneficiu/risc al medicamentului. Profesioniştii din domeniul sănătăţii sunt rugaţi să raporteze orice reacţie adversă suspectată la

Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale Str. Aviator Sănătescu nr. 48, sector 1

Bucuresti 011478- RO

Tel: + 4 0757 117 259

Fax: +4 0213 163 497

e-mail: adr@anm.ro.

Supradozaj

Supradozajul este puţin probabil.

Proprietăți farmacodinamice

Grupa farmacoterapeutică: antibiotice şi chimioterapeutice de uz dermatologic, antibiotice de uz topic, codul ATC: D06AX01

Acidul fusidic inhibă sinteza proteinelor bacteriene, urmată de distrugerea peretelui celular al bacteriei. Acest mecanism stă la baza acţiunii bactericide şi bacteriostatice a acidului fusidic.

Spectrul activităţii antibacteriene

Valorile critice ale concentraţiilor care separă speciile sensibile de cele intermediar sensibile şi de cele rezistente sunt: S <= 2 mg/l şi R > 16 mg/l.

Prevalenţa rezistenţei dobândite poate varia geografic şi temporal la speciile selectate şi sunt de dorit informaţii locale privind rezistenţa, îndeosebi în tratamentul infecţiilor severe.

Specii sensibile

Aerobi Gram pozitiv: Staphylococcus aureus, Staphylococcus non aureus (5 - 20 %).

Anaerobi: Clostridium difficile, Clostridium perfringens, Peptostreptococcus, Propionibacterium acnes.

Specii moderat sensibile (cu sensibilitate intermediară in vitro): Aerobi Gram pozitiv: Streptococcus.

Specii rezistente

Aerobi Gram negativ: Acinetobacter, Enterobacteriacee, Pseudomonas.

In vitro acidul fusidic a mai demonstrat activitate şi împotriva urmatoarelor specii: Neisseria, Haemophilus, Moraxella şi Corynebacteria.

Acest spectru corespunde formelor cu administrare sistemică. În cazul preparatelor topice, concentraţiile obţinute in situ sunt superioare concentraţiilor plasmatice. În plus, sunt posibile modificări ale activitătii antibacteriene, în funcţie de condiţiile fizico-chimice locale.

Nu s-a evidenţiat instalarea unei rezistenţe încrucişate cu alte antibiotice.

Proprietăți farmacocinetice

Acidul fusidic pătrunde în toate straturile ţesutului cutanat şi subcutanat.

Studiile in vitro au demonstrat faptul că acidul fusidic poate pătrunde prin pielea intactă. Gradul de pătrundere depinde atât de durata tratamentului şi modul de administrare, cât şi de integritatea tegumentului.

Absorbția sistemică a Fucidin unguent este neglijabilă

Acidul fusidic se elimină, în special, pe cale biliară; o cantitate mică este excretată prin urină.

Date preclinice de siguranță

Nu sunt disponibile date preclinice suplimentare, cu relevanţă pentru medicul curant, care să nu fi fost incluse la alte puncte ale acestui Rezumat al caracteristicilor produsului.

+ vezi toate detaliile

Îți recomandăm aceste produse similare