Sindolor gel x 45g (Fiterman)

  • Stoc epuizat

Sindolor gel x 45g (Fiterman)

21,25 lei
cu TVA
  • Stoc epuizat

Tratamentul afecţiunilor inflamatorii sau posttraumatice ale articulaţiilor şi ţesuturilor moi, luxaţiilor, entorselor, contuziilor, întinderilor musculare, afecţiunilor meniscului, tenosinovitelor, contracturilor, hematoamelor.

Medicament - fără prescripție medicală

Acest medicament se poate elibera fără prescripție medicală. Se recomandă citirea cu atenție a prospectului sau a informațiilor de pe ambalaj. Dacă apar manifestări neplăcute adresați-vă medicului sau farmacistului.

Pagină actualizată la data de: 2020-12-04 16:53:35

21,25 lei
cu TVA
Stoc epuizat

Indicații

Tratamentul afecţiunilor inflamatorii sau posttraumatice ale articulaţiilor şi ţesuturilor moi, luxaţiilor, entorselor, contuziilor, întinderilor musculare, afecţiunilor meniscului, tenosinovitelor, contracturilor, hematoamelor.

Dozaj

Adulţi şi copii cu vârsta peste 15 ani

Sindolor gel se aplică la nivelul suprafeţei dureroase. Doza recomandată este de 0,5 g - 1 g gel (aproximativ 3 – 4 cm) de 2 ori pe zi; se masează uşor până la pătrunderea completă în tegumente. Durata tratamentului depinde de tipul afecţiunii şi de evoluţia clinică. Dacă după 7 zile de la începerea tratamentului simptomatologia nu se ameliorează, tratamentul trebuie reevaluat.

Copii şi adolescenţi cu vârsta sub 15 ani: Sindolor gel nu este recomandat pentru utilizare la aceste grupe de vârstă datorită lipsei datelor privind siguranţa şi eficacitatea.

Contraindicații

Hipersensibilitate la piroxicam, acid acetilsalicilic sau alte antiinflamatoare nesteroidiene, clorhidrat de ciclobenzaprină, lidocaină sau la oricare dintre excipienţi.

Antecedente de episoade de astm bronşic, polipoză nazală, angioedem sau urticarie induse de administrarea de acid acetilsalicilic sau de alte antiinflamatoare nesteroidiene.

Trimestrul al treilea de sarcină.

Atenționări

Sindolor gel trebuie întrebuinţat cu prudenţă:

  • la pacienţii cu afecţiuni gastro-intestinale precum iritaţii, ulcer gastric sau duodenal şi hemoragii gastrice;

  • la pacienţii cu disfuncţii cardiace, renale sau disfuncţii legate de coagularea sângelui;

  • la pacienţii deshidrataţi, hipovolemici sau hipotensivi, la care este un potenţial risc de creştere a toxicităţii renale;

  • la pacienţii cu astm bronşic, rinită alergică, polipoză nazală, sinuzită cronică;

  • la pacienţii cu glaucom sau retenţie urinară.

Sindolor gel nu trebuie aplicat la nivelul mucoaselor, a ochilor (în caz de aplicare accidentală se recomandă spălarea cu apă din abundenţă), la nivelul unor suprafeţe cutanate mari, a zonelor cutanate cu leziuni sau sub pansament ocluziv.

Datorită conţinutului în parahidroxibenzoaţi, medicamentul poate provoca reacţii alergice (chiar întârziate).

Propilenglicolul din compoziţia medicamentului poate determina iritaţie cutanată.

Interacțiuni

În cazul în care Sindolor gel este utilizat conform recomandărilor, absorbţia sistemică a substanţelor active fiind mică, interacţiunile medicamentoase semnalate pentru formele farmaceutice cu administrare sistemică de piroxicam, lidocaină şi ciclobenzaprină clorhidrat sunt puţin probabile.

În cazul în care există condiţii pentru o absorbţie sistemică marcată (administrarea la nivelul pielii lezate sau sub pansament ocluziv) pot să apară interacţiuni de tipul celor raportate pentru formele farmaceutice cu administrare sistemică:

-între lidocaină şi medicamentele antiaritmice de tipul tocainidei datorită posibilităţii de potenţare a efectelor toxice;

-între ciclobenzaprină şi antidepresive tricliclice, datorită similarităţii structurale între ciclobenzaprină şi aceşti compuşi şi posibilităţii de potenţare a efectelor toxice;

-între ciclobenzaprină şi inhibitori ai monoaminooxidazei (IMAO) care, împreună pot duce la apriţia de convulsii, febră ridicată şi chiar exitus;

-între ciclobenzaprină şi sedative, tranchilizante, antialergice datorită posibilităţii de potenţare a deprimării sistemului nervos central;

-între piroxicam şi anticoagulante sau acid acetilsalicilic datorită creşterii riscului de apariţie a hemoragiilor digestive;

-între piroxicam şi diuretice datorită diminuării efectului diuretic. Studii privind interacţiunile au fost efectuate numai la adulţi.

Sarcina

Până în prezent, nu sunt disponibile date epidemiologice relevante privind administrarea în timpul sarcinii.

Administrarea antiinflamatoarelor nesteroidiene (piroxicam) prezintă un risc pentru făt – efecte teratogene în special în ultimul trimestru de sarcină. În plus nu există suficiente date privind utilizarea ciclobenzaprinei în timpul sarcinii. De aceea, Sindolor gel nu este recomandat la gravide în primele două trimestre de sarcină şi este contraindicat în trimestrul al treilea.

Datorită excreţiei în lapte a piroxicamului şi lidocainei şi probabil şi a ciclobenzaprinei, Sindolor gel nu este recomandat în timpul alăptării.

Condus auto

Administrat conform recomandărilor, Sindolor gel nu influenţează capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Totuşi pacienţii trebuie avertizaţi că în cazul în care există condiţii care cresc absorbţia sistemică (de exemplu administrarea la nivelul unor zone cutanate cu leziuni sau sub pansament ocluziv), în special în cazul unor doze mai mari, poate să apară somnolenţă, stare de confuzie, halucinaţii, nelinişte, ameţeli sau vedere înceţoşată care pot afecta vigilenţa şi capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Reacții adverse

Reacţiile adverse sunt clasificate în funcţie de frecvenţă, utilizând următoarea convenţie: foarte frecvente (≥1/10), frecvente (≥1/100 şi <1/10), mai puţin frecvente (≥1/1000 şi <1/100), rare (≥1/10000 şi <1/1000), foarte rare (<1/10000), cu frecvenţă necunoscută (care nu poate fi estimată din datele disponibile).

Afecţiuni cutanate şi ale ţesutului subcutanat

Rare: la locul de aplicare pot apare erupţii cutanate, prurit, eritem, reacţii de fotosensibilizare sau de hiperpigmentare.

Tulburări gastro-intestinale

Mai puţin frecvente: greaţă şi dispepsie; Rare: dureri abdominale şi gastrită; Foarte rare: bronhospasm şi dispnee.

Supradozaj

În cazul administrării Sindolor gel în dozele şi condiţiile recomandate este puţin probabil să se producă supradozaj.

În cazul în care există condiţii ce cresc absorbţia sistemică (de exemplu administrare la nivelul unor zone cutanate cu leziuni sau sub pansament ocluziv) sau dacă se utilizează cantităţi mult prea mari de gel, pot apare reacţii similare cu cele care pot apare în cazul administrării sistemice a ciclobenzaprinei sau a piroxicamului. Acestea sunt: ameţeli, stare de confuzie, halucinaţii, nelinişte, vedere înceţoşată, somnolenţă sau uscăciunea gurii (cauzate de ciclobenzaprină) sau retenţie hidrosalină manifestată prin edeme, dureri epigastrice (cauzate de piroxicam). Datorită cantităţii mici de lidocaină din Sindolor gel posibilitatea apariţiei supradozajului, chiar şi în aceste condiţii, este neglijabilă.

În aceste situaţii, zona pe care a fost aplicat gelul se spală cu săpun şi apă din abundenţă, iar tratamentul se întrerupe până la dispariţia simptomelor.

Proprietăți farmacodinamice

Grupa farmacoterapeutică: medicamente topice pentru dureri articulare şi musculare, antiinflamatoare nesteroidiene de uz topic, combinaţii, cod ATC: M02AAN1

Piroxicamul este un antiinflamator nesteroidian (AINS) din clasa carboxamidelor N-heterociclice a 1,2-benzotiazino-1,1-dioxidului. Acţiunea analgezică şi antiinflamatoare a piroxicamului se bazează pe inhibiţia reversibilă a sintezei de prostaglandine, la nivelul ciclooxigenzei, în special a PGE1 şi PGF2. Nu determină inhibiţia tromboxan-sitetazei, a prostaciclin-sintetazei sau a lipooxigenazei. S-a mai constatat că determină inhibiţia producţiei de anion superoxid de către neutrofilele stimulate şi scăderea producţiei de factor reumatoid. Importante pentru efectul antiinflamator sunt şi interferarea formării, eliberării şi acţiunii diferiţilor mediatori chimici ai inflamaţiei (îndeosebi a sistemului

kalicreinei) sau inhibarea sintezei glicozaminoglicanului din compoziţia colagenului). Efectul antiinflamator se manifestă şi în cazul administării topice.

Ciclobenzaprina (substanţă cu structură analogă antidepresivelor triciclice şi cu mecanism de acţiune comun cu al acestora) pare a avea o acţiune analgezică atunci când este administrată topic.

Lidocaina este un anestezic local puternic, de tip amidic, al cărui mecanism de acţiune se bazează pe inhibarea influxului de sodiu în fibrele nervoase. Efectul anestezic local al lidocainei se explică prin blocarea transmiterii impulsurilor care conduc mesajul dureros. Lidocaina stabilizează membrana neuronală şi inhibă fluxurile ionice necesare pentru iniţierea şi conducerea impulsurilor nervoase.

Proprietăți farmacocinetice

După administrarea topică, piroxicamul acţionează local iar după absorbţia la nivel cutanat se regăseşte în circulaţia sistemică în concentraţii foarte mici, aproximativ 2-5 % din doza administrată. Ciclobenzaprina, atinge concentraţii locale suficiente pentru analgezie dar concentraţiile plasmatice sunt foarte mici, sub valorile terapeutice.

Lidocaina se poate absorbi după administrarea topică, rata absorbţiei depinzând de locul de administrare, dar şi de concentraţie, fiind foarte repede metabolizată pe parcursul absorbţiei sale transdermice.

Date preclinice de siguranţă

Nu sunt disponibile alte date în afara celor prezentate la alte puncte.

+ vezi toate detaliile

Îți recomandăm aceste produse similare