Strepsils Intensiv Portocale fara zahar x 24past

  • Stoc epuizat

Strepsils Intensiv Portocale fara zahar x 24past

28,05 lei
cu TVA
  • Stoc epuizat

Tratamentul simptomatic al inflamaţiilor faringiene.

Medicament - fără prescripție medicală

Acest medicament se poate elibera fără prescripție medicală. Se recomandă citirea cu atenție a prospectului sau a informațiilor de pe ambalaj. Dacă apar manifestări neplăcute adresați-vă medicului sau farmacistului.

Pagină actualizată la data de: 2020-12-04 16:55:29

28,05 lei
cu TVA
Stoc epuizat

Indicații

Tratamentul simptomatic al inflamaţiilor faringiene.

Dozaj

Reacţiile adverse pot fi reduse la minimum prin utilizarea celei mai mici doze eficace pentru cea mai scurtă perioadă necesară controlării simptomelor (vezi pct. 4.4). Durata tratamentului nu trebuie să depăşească 3 zile.

Doze

Adulţi

Doza recomandată este de 8,75 mg flurbiprofen (o pastilă Strepsils Intensiv Portocale fără zahăr) la fiecare 3-6 ore, în funcţie de gravitatea simptomelor; doza maximă este de 43,75 mg flurbiprofen (5 pastile Strepsils Intensiv Portocale fără zahăr) în 24 de ore.

Copii şi adolescenţi

Copii cu vârsta sub 12 ani

Strepsils Intensiv Portocale fără zahăr nu este indicat la copii cu vârsta sub 12 ani (vezi pct. 4.3). Copii cu vârsta peste 12 ani: doza recomandată este similară cu cea pentru adulți.

Vârstnici

Nu poate fi făcută o recomandare generală a dozelor pentru vârstnici, deoarece până în prezent, experienţa clinică este limitată. Persoanele în vârstă prezintă un risc crescut privind consecinţele grave ale reacţiilor adverse (vezi pct. 4.4).

Insuficienţă renală:

La pacienţii cu insuficienţă renală uşoară până la moderată nu este necesară reducerea dozei. Flubiprofen este contraindicat la pacienţii cu insuficienţă renală severă (vezi pct. 4.3).

Insuficienţă hepatică:

La pacienţii cu insuficienţă hepatică uşoară până la moderată nu este necesară reducerea dozei. Flubiprofen este contraindicat la pacienţii cu insuficienţă hepatică severă (vezi pct. 4.3).

Mod de administrare:

Pentru administrare bucofaringiană. Pastilele se ţin în cavitatea bucală până la dizolvare.

Similar altor pastile, pentru a se evita apariţia iritaţiilor locale se va schimba în permanenţă poziţia Strepsils Intensiv Portocale fără zahăr la nivelul cavităţii bucale. Dacă apar iritații, tratamentul trebuie întrerupt.

Contraindicații

  • Hipersensibilitate la flurbiprofen, la acid acetilsalicilic, la alte antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) sau la oricare dintre excipienţii enumeraţi la punctul 6.1.

  • Ulcer gastro-duodenal activ sau în antecedente/hemoragie (două sau mai multe episoade distincte de ulceraţie sau hemoragie dovedite).

  • Antecedente de reacţii de hipersensibilitate (de exemplu astm bronşic, angioedem, bronhospasm, rinită sau urticarie) asociate cu administrarea acidului acetilsalicilic sau a altor AINS.

  • Insuficienţă cardiacă severă, insuficienţă renală severă sau insuficienţă hepatică severă (vezi pct 4.4).

  • Sarcina (trimestrul III).

  • Antecedente de hemoragie sau perforaţie gastrointestinală, colită severă, tulburări hemoragice sau hematopoietice asociate cu terapia anterioară cu AINS.

  • Copii cu vârsta sub 12 ani.

Atenționări

Vârstnici

Persoanele vârstnice au o frecvenţă crescută a reacţiilor adverse la AINS, în special hemoragii gastro- intestinale şi perforaţii, care pot fi letale.

Efecte respiratorii

Bronhospasmul poate fi agravat la pacienţii cu astm bronşic sau cu antecedente de astm bronşic. La aceşti pacienţi, se recomandă precauţie atunci când este utilizat Strepsils Intensiv Portocale fără zahăr.

Insuficienţă renală şi hepatică

S-a raportat că AINS pot determina nefrotoxicitate sub diferite forme incluzând nefrită interstiţială, sindrom nefrotic şi insuficienţă renală. La pacienţii cu insuficienţă renală, cardiacă sau hepatică se recomandă precauţie, deoarece utilizarea AINS poate determina o deteriorare a funcţiei renale.

Administrarea unui AINS poate provoca reducerea formării de prostaglandine în funcţie de doză şi poate agrava insuficienţa renală. Pacienţii cu cel mai mare risc de a prezenta această reacţie sunt cei cu insuficienţă renală, insuficienţă cardiacă, disfuncţie a ficatului, cei care utilizează diuretice şi vârstnicii, însă aceste efecte nu se observă, de obicei, la medicamentele pe bază de flurbiprofen cu utilizare limitată şi pe termen scurt.

Flurbiprofen poate prelungi timpul de sângerare; se recomandă prudenţă la pacienţii cu risc de hemoragii.

Alte AINS

Strepsils Intensiv Portocale fără zahăr nu trebuie administrat împreună cu alte AINS (vezi pct. 4.5).

Lupus eritematos sistemic şi boala mixtă de ţesut conjunctiv

Pacienţii cu lupus eritematos sistemic şi boală mixtă de ţesut conjunctiv pot prezenta un risc crescut de meningită aseptică (vezi pct. 4.8), dar acest efect nu este observat, de obicei, la medicamente pe bază de flurbiprofen cu utilizare limitată și pe termen scurt.

Efecte cardiovasculare şi cerebrovasculare

Studiile clinice şi datele epidemiologice sugerează că utilizarea anumitor AINS (în special în doze mari şi în tratament de lungă durată), se poate asocia cu un risc uşor crescut de apariţie a evenimentelor trombotice arteriale (de exemplu: infarct miocardic şi accident vascular cerebral). Datele existente sunt insuficiente pentru a permite excluderea unui astfel de risc în cazul flurbiprofenului, administrat în doză zilnică de 1 până la 5 pastile.

La pacienţii cu antecedente de hipertensiune arterială şi/sau insuficienţă cardiacă congestivă uşoară până la moderată este necesară precauţie (discuţii cu medicul sau cu farmacistul) înainte de începerea tratamentului, deoarece raportările au arătat că tratamentul cu AINS se asociază cu retenţie lichidiană şi edem.

Efecte asupra sistemului nervos

Cefaleea indusă de analgezice. În cazul utilizării prelungite a analgezicelor sau a utilizării unor doze mai mari decât cele recomandate, poate apărea cefaleea, care nu trebuie tratată cu doze mari de medicament.

Tulburări gastro-intestinale

Pacienţii cu simptome gastro-intestinale sau cu afecţiuni gastro-intestinale în antecedentele lor (respectiv colita ulceroasă, boala Crohn) trebuie atenţionaţi să urmărească în timpul tratamentului apariţia eventualelor tulburări digestive, în special a sângerărilor gastro-intestinale.

Hemoragia, ulceraţia sau perforaţia gastrointestinală, care pot fi letale, au fost raportate în urma utilizării tuturor AINS în orice moment al tratamentului, însoţite sau nu de simptome de avertizare sau antecedente de evenimente gastrointestinale grave.

Riscul de hemoragie gastrointestinală, ulceraţie sau perforaţie este mai crescut atunci când sunt utilizate doze mai mari de AINS, la pacienţi cu antecedente de ulcer, în special dacă au existat complicaţii hemoragice sau perforaţie (vezi pct. 4.3), precum şi la vârstnici. Aceste efecte nu se observă, de obicei, la medicamente utilizate pe o perioadă limitată şi pe termen scurt, cum este Strepsils Intensiv Portocale fără zahăr. Pacienţii cu antecedente de toxicitate gastrointestinală, în special cei vârstnici, trebuie să raporteze medicului orice simptome abdominale neobişnuite (în special hemoragie gastrointestinală), mai ales în etapele iniţiale ale tratamentului.

Se recomandă atenţie la pacienţii care utilizează concomitent medicamente care pot creşte riscul de ulceraţie sau de hemoragie, cum sunt corticosteroizii orali, anticoagulantele cum este warfarina, inhibitorii selectivi ai recaptării de serotonină sau antiagregantele plachetare cum este acidul acetilsalicilic (vezi pct. 4.5).

Dacă survine o sângerare sau o ulceraţie gastro-intestinală la pacienţii în tratament cu flurbiprofen, administrarea medicamentului trebuie întreruptă.

Efecte cutanate

Au fost raportate foarte rar reacţii cutanate grave, unele dintre acestea letale, incluzând dermatita exfoliativă, sindromul Stevens-Johnson şi necroliza epidermică toxică în asociere cu utilizarea AINS (vezi pct. 4.8). Tratamentul cu Strepsils Intensiv Portocale fără zahăr trebuie întrerupt la prima apariţie a erupţiilor cutanate, a leziunilor mucoaselor sau a oricărui alt semn de hipersensibilitate.

Infecţii

Deoarece în cazuri izolate a fost descrisă o agravare a inflamaţiilor infecţioase (de exemplu apariţia fasceitei necrozante) în asociere temporară cu utilizarea de AINS pe cale sistemică ca şi clasă, se recomandă pacientului să se adreseze imediat medicului dacă apar semne ale unei infecţii bacteriene sau dacă acestea se agravează în timpul terapiei cu Strepsils Intensiv pastile.

Reacţiile adverse pot fi reduse la minimum prin administrarea celei mai mici doze eficace pentru cea mai scurtă perioadă necesară controlării simptomelor (vezi pct 4.2 şi riscurile gastro-intestinale şi cardiovasculare prezentate mai jos).

În cazul în care simptomele se agravează sau dacă apar noi simptome, tratamentul trebuie să fie re-evaluat de către un medic.

În cazul în care se produce o iritație la nivelul gurii, tratamentul trebuie întrerupt.

Conţine maltitol lichid (508,5 mg/pastilă) şi izomalț (2034 mg/pastilă), pacienţii cu afecţiuni ereditare rare de intoleranţă la fructoză, sindrom de malabsorbţie la glucoză-galactoză sau insuficienţă a zaharazei-izomaltazei nu trebuie să utilizeze acest medicament.

Conţine Galben amurg (E 110) 0,03 mg/pastilă. Poate provoca reacţii alergice.

Interacțiuni

Trebuie evitată administrarea flurbiprofenului în asociere cu:

Acid acetilsalicilic: cu excepţia cazului în care medicul a recomandat acid acetilsalicilic în doză mică (nu mai mult de 100 mg zilnic sau doza profilactică pentru protecție cardiovasculară), deoarece aceasta poate creşte riscul de reacţii adverse (vezi pct. 4.4).

Alte AINS (inclusiv inhibitori selectivi ai ciclooxigenazei-2): a se evita utilizarea concomitentă a două sau mai multe AINS, deoarece aceasta poate creşte riscul de reacţii adverse (vezi pct. 4.4).

Flurbiprofen trebuie utilizat cu precauţie în combinaţie cu:

Anticoagulante: AINS pot intensifica efectele anticoagulantelor, cum este warfarina (vezi pct. 4.4). Antiagregante plachetare și inhibitori selectivi ai recaptării serotoninei (ISRS): Risc crescut de hemoragie gastrointestinală (vezi pct. 4.4).

Medicamente antihipertensive (inhibitori ACE, antagonişti ai angiotensinei II) și diuretice: AINS pot reduce efectul diureticelor. Studiile clinice au arătat că ocazional, flurbiprofenul poate reduce efectul diuretic al furosemidului. AINS pot diminua efectul antihipertensivelor. Diureticele și

alte medicamente antihipertensive pot intensifica nefrotoxicitatea cauzată de inhibarea ciclooxigenazei, în special la pacienţi cu funcţie renală compromisă (pacienții trebuie hidratați corespunzător).

Alcool: poate creşte riscul de reacţii adverse, în special de hemoragie la nivelul tractului gastrointestinal.

Glicozide cardiace: AINS pot agrava insuficienţa cardiacă, pot reduce RFG şi pot creşte valorile concentraţiilor plasmatice ale glicozidelor.

Ciclosporină: risc crescut de nefrotoxicitate.

Corticosteroizi: risc crescut de ulcerație gastrointestinală sau hemoragie gastrointestinală (vezi pct. 4.4).

Litiu: pot creşte valorile concentraţiilor plasmatice ale litiului -se recomandă controlul adecvat şi, dacă este necesară, ajustarea dozei. Flurbiprofenul poate reduce rata de eliminare a litiului.

Metotrexat: există posibilitatea creșterii concentrațiilor plasmatice de metotrexat.

Mifepristonă: AINS nu trebuie utilizate în intervalul de 8 – 12 zile după administrarea mifepristonei, deoarece pot reduce efectul acesteia.

Antibiotice chinolone: datele din studii la animale indică faptul că AINS pot creşte riscul de apariţie a convulsiilor asociate cu administrarea chinolonelor. Pacienții aflați în tratament cu AINS și chinolone pot avea un risc crescut de apariție a convulsiilor.

Tacrolimus: risc posibil crescut de nefrotoxicitate atunci când AINS sunt administrate împreună cu tacrolimus.

Zidovudină: risc crescut de toxicitate hematologică atunci când AINS sunt administrate împreună cu zidovudină.

Sarcina

Sarcina

În primele 5 luni de sarcină, AINS se pot utiliza doar pe termen scurt, dacă este absolut necesar. În timpul ultimelor trei luni de sarcină, toţi inhibitorii sintezei prostaglandinelor pot expune fătul la toxicitate cardio-pulmonară (hipertensiune pulmonară cu închiderea canalului arterial) şi renală sau pot inhiba contracţiile uterului. Aceste efecte asupra uterului au fost asociate cu o creştere a incidenţei distociilor şi o întârziere a naşterii la animale.

Din aceste motive, flurbiprofenul este contraindicat în ultimele trei luni de sarcină.

Alăptarea

Flurbiprofenul se excretă în laptele matern în concentraţie foarte mică; ca măsură de precauţie se recomandă evitarea administrării în timpul alăptării.

Fertilitatea

Există unele dovezi care arată că medicamentele care inhibă sinteza de ciclooxigenaze/prostaglandine pot afecta fertilitatea feminină printr-un efect asupra ovulaţiei. Acesta este reversibil la întreruperea tratamentului.

Condus auto

Nu s-au efectuat studii specifice privind efectele flurbiprofenului asupra capacităţii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Pe baza profilului farmacodinamic şi a reacţiilor adverse raportate, flurbiprofenul nu are nici o influenţă sau are influenţă neglijabilă asupra capacităţii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje. Totuşi, dacă apar ameţeli şi tulburări ale vederii pacienţii nu trebuie să conducă vehicule sau să folosească utilaje.

Reacții adverse

Reacţii de hipersensibilitate la AINS au fost raportate şi acestea pot consta în:

  1. reacţiile alergice nespecifice şi anafilaxie

  2. reactivitatea tractului respirator, de exemplu, astm bronșic, astm bronşic agravat, bronhospasm, dispnee

  3. diferite reacţii cutanate, de exemplu, prurit, urticarie, angioedem şi mai rar dermatoze exfoliative şi buloase (inclusiv necroliză epidermică şi eritem polimorf).

Următoarea listă de reacţii adverse conține toate reacţiile adverse cunoscute la administrarea flurbiprofenului în doze OTC pe termen scurt. În tratamentul stărilor cronice pe termen lung pot să apară şi alte reacţii adverse.

Evenimentele adverse care au fost asociate cu flurbiprofen sunt prezentate mai jos, pe aparate, sisteme şi organe şi în funcţie de frecvenţă. Frecvențele sunt clasificate folosind următoarea convenţie:

foarte frecvente (≥1/10), frecvente (≥1/100, <1/10), mai puţin frecvente (≥1/1000, <1/100), rare (≥1/10000, <1/1000), foarte rare (<1/10000), cu frecvenţă necunoscută (care nu poate fi estimată din datele disponibile).

În cadrul fiecărei grupe de frecvenţă, reacţiile adverse sunt prezentate în ordinea descrescătoare a gravităţii.

Clasificare pe aparate, sisteme şi organeFrecvenţăReacţie adversă
Tulburări hematologice şi limfaticeFoarte rareAnemie aplastică1, agranulocitoză1 trombocitopenie
Cu frecvenţă necunoscutăAnemie
Tulburări ale sistemului nervosFrecventeAmeţeală, cefalee, parestezie
Mai puţin frecventeSomnolență
Tulburări ale sistemului imunitarRareReacții anafilactice
Cu frecvenţă necunoscutăUrticarie, angioedem
Tulburări ale metabolismului și de nutrițieCu frecvenţă necunoscutăRetenție hidrică
Tulburări oculareCu frecvenţă necunoscutăTulburări de vedere
Tulburări cardiaceCu frecvenţă necunoscutăInsuficienţă cardiacă2, edeme2
Tulburări vasculareCu frecvenţă necunoscutăHipertensiune arterială2
Tulburări respiratorii, toracice și mediastinaleFrecventeIritația gâtului
Mai puţin frecventeExacerbarea astmului și bronhospasm, dispnee, vezicule orofaringiene, hipoestezie faringiană
Tulburări gastro- intestinaleFrecventeDiaree, ulceraţii ale mucoasei bucale, greaţă, durere la nivelul gurii, parestezie orală, durere orofaringiană, disconfort oral3
Mai puţin frecventeDistensie abdominală, dureri abdominale, constipaţie, gură uscată, dispepsie, flatulenţă, glosodinie, disgeuzie, disestezie orală, vărsături
Cu frecvenţă necunoscutăHemoragie gastrointestinală, ulcer gastric4, ulcer duodenal4, perforaţie gastrică
Afecţiuni cutanate şi ale ţesutului subcutanatMai puţin frecventeErupţii cutanate de diferite tipuri5 Prurit
Cu frecvenţă necunoscutăForme severe de reacţii cutanate cum sunt reacţii buloase incluzând sindromul Stevens-Johnson, eritemul polimorf și necroliza epidermică toxică
Tulburări generale şi la nivelul locului de administrareMai puţin frecventeFebră, durere
Tulburări hepato-biliareFoarte rareIcter

Cu frecvenţăHepatită

necunoscută
Tulburări psihiceMai puţin frecventeInsomnie

Descrierea reacțiilor adverse selectate:

1Foarte rar s-au raportat anemie aplastică şi agranulocitoză asociate cu administrarea flurbiprofenului, fără a se stabili o relaţie de cauzalitate.

2Reacţiile adverse raportate în asociere cu tratamentul cu AINS au fost edemul, hipertensiunea arterială şi insuficienţa cardiacă.

Studiile clinice şi datele epidemiologice sugerează că utilizarea anumitor AINS (în special în doze mari şi în tratament de lungă durată) se poate asocia cu un risc uşor crescut de apariţie a evenimentelor trombotice arteriale (de exemplu: infarct miocardic sau accident vascular cerebral) (vezi pct. 4.4).

3 Senzaţie de căldură sau de arsură, furnicături la nivelul gurii sau iritație tranzitorie a mucoasei bucale.

4Exacerbarea simptomelor.

5Poate fi tranzitorie.

Raportarea reacţiilor adverse suspectate

Raportarea reacţiilor adverse suspectate după autorizarea medicamentului este importantă. Acest lucru permite monitorizarea continuă a raportului beneficiu/risc al medicamentului. Profesioniștii din domeniul sănătății sunt rugați să raporteze orice reacţie adversă suspectată, prin intermediul sistemului naţional de raportare, ale cărui detalii sunt publicate pe web-site-ul Agenției Naționale a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale http://www.anm.ro.

Supradozaj

.

Simptome

Majoritatea pacienţilor care au ingerat cantităţi importante clinic de AINS pot prezenta greaţă, vărsături, durere epigastrică sau mai rar, diaree. De asemenea, sunt posibile tinitus, cefalee şi hemoragii gastro-intestinale. În intoxicaţii mai grave cu AINS, toxicitatea apare la nivelul sistemului nervos central, manifestându-se cu somnolenţă, ocazional excitaţie, vedere înceţoşată şi dezorientare sau comă. Ocazional, pacienţii prezintă convulsii. În cazuri grave, poate apărea acidoza metabolică şi se poate prelungi timpul de protrombină/INR, probabil din cauza interferenţei cu acţiunea factorilor de coagulare circulanţi. Pot apărea insuficienţa renală acută şi deteriorarea hepatică. Este posibilă agravarea astmului bronşic la pacienţii cu astm bronşic.

Tratament

Tratamentul trebuie să fie simptomatic şi de susținere şi să includă menţinerea căilor respiratorii libere şi monitorizarea semnelor cardiace şi vitale până la stabilizare. În cazul în care pacientul se prezintă în interval de o oră de la ingerarea unei cantităţi potenţial toxice se poate lua în considerare administrarea orală de cărbune activat sau spălăturile gastrice şi dacă este necesar corectarea electroliţilor serici.

Dacă sunt frecvente sau prelungite, convulsiile trebuie tratate intravenos cu diazepam sau lorazepam. A se administra bronhodilatatoare pentru astmul bronşic. Nu există un antidot specific pentru flurbiprofen.

Proprietăți farmacodinamice

Grupa farmacoterapeutică: alte medicamente pentru tractul respirator codul ATC: R07AXN1

Flurbiprofenul este un antiinflamator nesteroidian cu proprietăţi analgezice, antipiretice şi antiinflamatorii care rezultă din capacitatea medicamentului de a reduce sinteza prostaglandinelor prin inhibarea ciclooxigenazei. În conformitate cu studiile care utilizează probe de sânge integral, flurbiprofenul este un inhibitor COX-1/COX-2 mixt cu o anumită selectivitate pentru COX-1.

Studiile pre-clinice sugerează că enantiomerul R (-) al flurbiprofenului şi AINS corelate pot acţiona asupra sistemului nervos central; mecanismul sugerat este prin inhibarea COX-2 induse la nivelul măduvei spinării.

Strepsils Intensiv Portocale fără zahăr începe să acționeze în 2 minute de la administrare datorită efectului demulcent.

Reducerea durerii faringiene a fost observată după 15 minute.

Instalarea efectului analgezic local însoţită de scăderea inflamaţiei la nivelul faringelui apare după 30 minute de la administrare şi durează până la 4 ore.

Proprietăți farmacocinetice

Flurbiprofenul este absorbit rapid după administrarea Strepsils Intensiv Portocale fără zahăr, cu apariţia concentraţiei plasmatice maxime după 30 - 40 minute. C max se atinge mai rapid decât după administrarea prin înghiţire a dozei respective, dar are o valoare similară.

Flurbiprofenul este rapid distribuit în întregul organism. Este rapid metabolizat, în principal prin hidroxilare şi este eliminat pe cale renală.

Este legat în proporţie mare de proteinele plasmatice şi are un timp de înjumătăţire plasmatică prin eliminare de 3 –6 ore.

Durata efectului pastilelor de flurbiprofen este de peste 6 ore, însoţită de scăderea inflamaţiei la nivelul faringelui de până la 4 ore.

Flurbiprofenul se excretă în cantitate foarte mică în laptele matern (sub 0,05 µg/ml).

Date preclinice de siguranţă

La şobolanii expuşi în timpul sarcinii la cantităţi de peste 0,4 mg/kg şi zi s-a observat o creştere a incidenţei feţilor născuţi morţi. Totuşi, relevanţa acestui fenomen la om nu este stabilită.

+ vezi toate detaliile

Îți recomandăm aceste produse similare