Nurofen 200mg x 2emplastre W65520001

  • Stoc epuizat

Nurofen 200mg x 2emplastre W65520001

22,10 lei
cu TVA
  • Stoc epuizat

Nurofen 200 mg se utilizează la adulţi şi adolescenţi cu vârsta de 16 ani și peste, pentru tratamentul simptomatic de scurtă durată al durerii locale acute apărute în întinderi musculare sau luxații în caz de traumatisme ușoare localizate în apropierea articulațiilor membrelor superioare sau inferioare.

Medicament - fără prescripție medicală

Acest medicament se poate elibera fără prescripție medicală. Se recomandă citirea cu atenție a prospectului sau a informațiilor de pe ambalaj. Dacă apar manifestări neplăcute adresați-vă medicului sau farmacistului.

Pagină actualizată la data de: 2020-12-04 16:52:43

22,10 lei
cu TVA
Stoc epuizat

Indicații

Nurofen 200 mg se utilizează la adulţi şi adolescenţi cu vârsta de 16 ani și peste, pentru tratamentul simptomatic de scurtă durată al durerii locale acute apărute în întinderi musculare sau luxații în caz de traumatisme ușoare localizate în apropierea articulațiilor membrelor superioare sau inferioare.

Dozaj

Doze

Adulţi şi adolescenţi cu vârsta de 16 ani și peste:

O doză este echivalentul unui emplastru medicamentos. Doza maximă pentru perioadă individuală de 24 de ore este de un emplastru medicamentos. Emplastrul poate fi aplicat în orice moment din zi sau din noapte, dar trebuie îndepărtat și înlocuit cu un nou emplastru, la aceeași oră, în următoarea zi.

Emplastrul medicamentos trebuie utilizat pentru cea mai scurtă perioadă necesară pentru a controla simptomele.

Durata tratamentului nu trebuie să depășească 5 zile. Beneficiul terapeutic al tratamentului ce depășește 5 zile nu a fost stabilit.

Dacă nu există nici o ameliorare pe durata de tratament recomandată, sau dacă simptomele se agravează, trebuie solicitat consultul unui profesionist din domeniul sănătății.

Pacienții vârstnici:

Nu este necesară o ajustare specială a dozelor.

Populația pediatrică:

Siguranța și eficacitatea Nurofen 200 mg emplastru medicamentos la copiii sau adolescenții cu vârsta sub 16 ani nu au fost încă stabilite.

Mod de administrare

Doar pentru utilizare cutanată şi pe termen scurt.

Emplastrul medicamentos trebuie utilizat întreg și nu trebuie tăiat.

Emplastrul medicamentos nu trebuie utilizat împreună cu un pansament ocluziv.

Se recomandă spălarea și uscarea cu atenție a zonei care trebuie tratată, înainte de aplicarea emplastrului medicamentos.

A se aplica doar pe pielea intactă.

Se rupe sau se taie plicul de-a lungul liniei punctate pentru a putea scoate un emplastru medicamentos.

Mai întâi se îndepărtează partea centrală a filmului detașabil, folosită pentru a proteja suprafața adezivă și se aplică această suprafață pe zona dureroasă, iar după ce se fixează în siguranță, se îndepărtaează filmul detașabil rămas în colțurile emplastrului.

Emplastrul medicamentos este flexibil și adaptabil și, dacă este necesar, poate fi aplicat la nivelul sau în apropierea unei articulații și va permite o mișcare normală.

A se evita udarea emplastrului medicamentos.

Contraindicații

  • Hipersensibilitate la substanța activă sau la oricare dintre excipienţii enumeraţi la pct. 6.1.

  • La pacienţii cu reacţii de hipersensibilitate în antecedente (de exemplu: astm bronșic, bronhospasm, rinită, angioedem sau urticarie) ca răspuns la administrarea de ibuprofen, acid acetilsalicilic sau a altor medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS).

  • Aplicarea pe pielea crăpată sau cu leziuni.

  • Al treilea trimestru de sarcină.

  • Aplicare la nivelul ochilor, buzelor sau mucoaselor.

Atenționări

Dacă simptomele persistă mai mult de 5 zile sau se agravează, pacientul trebuie să solicite consultul unui profesionist din domeniul sănătății.

Reacţiile adverse pot fi minimizate prin reducerea duratei de tratament.

Bronhospasmul poate surveni la pacienții care utilizează ibuprofen, diagnosticați cu astm bronșic sau alergii sau cu antecedente de astm bronșic sau alergii.

Tratamentul trebuie întrerupt imediat dacă apare o erupție cutanată în urma aplicării emplastrului medicamentos.

Pacienții trebuie avertizați că trebuie evitată expunerea zonei tratate la surse puternice de lumină naturală și/sau artificială (de exemplu: lămpile de bronzare) în timpul tratamentului și timp de o zi după înlăturarea emplastrului medicamentos, pentru a reduce riscul fotosensibilității.

Deși biodisponibilitatea ibuprofenului aplicat topic este semnificativ mai mică decât în cazul administrării pe cale orală, complicațiile pot apărea în cazuri rare. Din aceste motive, pacienții cu: afecțiuni ale funcției renale, cardiace sau hepatice, cu ulcer gastro-duodenal activ sau în antecedente, cu inflamație intestinală sau diateză hemoragică trebuie să solicite sfatul medicului înainte de a utiliza acest medicament.

Medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene trebuie utilizate cu precauție la pacienții vârstnici, deoarece aceștia sunt mai predispuși la apariția de reacții adverse.

Interacțiuni

Medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene pot interacționa cu antihipertensivele și pot potența efectele anticoagulantelor, cu toate acestea, dacă emplastrul medicamentos este utilizat corect, rata sistemică de transfer este scăzută, prin urmare, este puțin probabil să apară interacțiunile raportate în asociere cu ibuprofenul administrat pe cale orală.

Sarcina

Sarcina:

Concentrația sistemică de ibuprofen este mai scăzută după administrare topică, comparativ cu formele farmaceutice cu administrare orală. În ceea ce privește experiența din tratamentul sistemic cu antiinflamatoare nesteroidinene (AINS), se recomandă următoarele:

Inhibarea sintezei de prostaglandine poate afecta negativ sarcina şi/sau dezvoltarea embrionului/fătului. Datele din studiile epidemiologice sugerează un risc crescut de avort şi de malformaţii cardiace şi gastroschizis după utilizarea unui inhibitor al sintezei de prostaglandine în prima parte a sarcinii. Se consideră că riscul crește odată cu doza şi cu durata tratamentului. La animale, s-a arătat că administrarea unui inhibitor al sintezei de prostaglandine are ca rezultat o pierdere pre- şi post- implantare şi o letalitate embrio-fetală sporite. De asemenea, creşterea incidenţelor diferitelor malformaţii, inclusiv cardiovasculare, a fost raportată la animalele cărora li s-a administrat un inhibitor al sintezei de prostaglandine în timpul perioadei de organogeneză.

În timpul primului şi celui de-al doilea trimestru de sarcină, Nurofen 200 mg emplastru medicamentos nu trebuie administrat, decât dacă este asolut necesar. Dacă Nurofen 200 mg emplastru medicamentos este utilizat în timpul primului și celui de-al doilea trimestru de sarcină, doza trebuie menţinută cât mai mică posibil, iar durata tratamentului trebuie să fie cât mai scurtă posibil.

În timpul celui de-al treilea trimestru de sarcină, toţi inhibitorii sintezei de prostaglandine pot expune fătul la:

-toxicitate cardiopulmonară (cu închiderea prematură a ductului arterial şi hipertensiune pulmonară);

-disfuncţie renală, care poate progresa la insuficienţă renală cu oligohidroamnioză;

mama şi nou-născutul, la sfârşitul sarcinii, la:

-posibilă prelungire a timpului de sângerare, un efect antiagregant care poate apărea chiar și la doze foarte mici;

-inhibarea contracţiilor uterine, care provoacă întârzierea sau prelungirea travaliului.

În consecinţă, ibuprofenul este contraindicat în timpul celui de-al treilea trimestru de sarcină. Alăptarea:

După administrare sistemică, numai cantități mici de ibuprofen și metaboliți ai săi trec în laptele matern.

Deoarece nu sunt cunoscute efecte dăunătoare asupra sugarilor, de obicei, nu este necesară întreruperea alăptării în timpul tratamentului pe termen scurt cu acest emplastru medicamentos, la doza recomandată.

Cu toate acestea, ca o măsură de precauție, acest emplastru medicamentos nu trebuie aplicat la nivelul sânilor, în cazul femeilor care alăptează.

Condus auto

Nu se cunosc.

Reacții adverse

Biodisponibilitatea sistemică a ibuprofenului administrat topic este foarte scăzută în comparație cu antiinflamatoarele nesteroidinene (AINS) administrate pe cale orală. Reacțiile adverse, în special cele care afectează tractul gastro-intestinal sunt mai rar întâlnite în cazul utilizării topice a ibuprofenului.

Lista următoarelor reacții adverse face referire la pacienții care au fost tratați cu ibuprofen cu administrare topică, cu eliberare fără prescripție medicală (doza maximă 500 mg/zi), utilizat pe termen scurt.

Reacțiile adverse sunt clasificate în funcție de frecvenţă astfel: foarte frecvente (≥ 1/10), frecvente (≥ 1/100 și <1/10), mai puţin frecvente (≥ 1/1000 și <1/100), rare (≥ 1/10000 și <1/1000), foarte rare (<1/10000) şi cu frecvenţă necunoscută (care nu poate fi estimată din datele disponibile). În cadrul fiecărei grupe de frecvenţă, reacţiile adverse sunt prezentate în ordinea descrescătoare a gravităţii.

Clasificare pe aparate, sisteme şi organe Frecvenţă Reacţie adversă
Tulburări ale sistemului imunitar Necunoscută Hipersensibilitate1
Tulburări gastro-intestinale Necunoscută Durere abdominală, dispepsie
Tulburări renale şi ale căilor urinare Necunoscută Insuficienţă renală 2
Tulburări generale şi la nivelul locului de administrare Necunoscută Reacţii la locul de administrare3
Descrierea reacțiilor adverse selectate

1Reacţii de hipersensibilitate au fost raportate în urma tratamentului cu ibuprofen administrat pe cale orală. Acestea pot fi reprezentate de (a) reacţii alergice nespecifice şi anafilaxie, (b) reactivitate a tractului respirator incluzând astm bronşic, astm bronşic agravat, bronhospasm sau dispnee, sau (c) reacţii cutanate, incluzând erupţii cutanate de diferite tipuri, urticarie, purpură, angioedem şi, mai rar, dermatoze exfoliative şi buloase (inclusiv necroliză epidermică toxică, sindrom Stevens-Johnson şi eritem polimorf) și prurit.

2Insuficiența renală poate surveni în urma administrării ibuprofenului topic, în special la pacienții cu disfuncție renală pre-existentă.

3Cele mai frecvente reacții adverse sunt reacțiile de la locul de administrare.

Raportarea reacţiilor adverse suspectate

Raportarea reacţiilor adverse suspectate după autorizarea medicamentului este importantă. Acest lucru permite monitorizarea continuă a raportului beneficiu/risc al medicamentului. Profesioniştii din domeniul sănătăţii sunt rugaţi să raporteze orice reacţie adversă suspectată prin intermediul sistemului naţional de raportare, ale cărui detalii sunt publicate pe web-site-ul Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale http://www.anm.ro.

Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale Str. Aviator Sănătescu nr. 48, sector 1

București 011478- RO

Tel: + 4 0757 117 259

Fax: +4 0213 163 497

e-mail: adr@anm.ro.

Supradozaj

Supradozajul accidental cu un emplastru medicamentos este puțin probabilă. Cu toate acestea, semnele posibile de supradozaj pot include greață, vărsături, dureri abdominale sau, mai rar, diaree. Tinitusul, cefaleea și hemoragia gastrointestinală sunt, de asemenea, posibile. Timpul de înjumătățire plasmatică al ibuprofenului în caz de supradozaj este de 1,5-3 ore. În caz de supradozaj, abordarea terapeutică trebuie să fie simptomatică și trebuie solicitat consult medical.

Proprietăți farmacodinamice

Grupa farmacoterapeutică: medicament topic pentru dureri articulare și musculare; medicament antiinflamator nesteroidian pentru uz topic, codul ATC: M02AA13.

Ibuprofenul este un medicament antiinflamator nesteroidian (AINS) derivat de acid propionic, care își exercită eficacitatea prin inhibarea sintezei de prostaglandine. La om, ibuprofenul reduce durerea de etiologie inflamatorie, inflamaţiile şi febra. De asemenea, ibuprofenul inhibă reversibil agregarea plachetară.

Sub formă de emplastru medicamentos, care cedează continuu ibuprofen la locul durerii timp de peste 24 de ore de la aplicare, are efect local antiinflamator și analgezic.

Datele colectate din două studii clinice privind eficacitatea și siguranța la adulții cu leziuni acute ale țesurilor moi au arătat că, atunci când este aplicat o dată la 24 de ore, emplastrul medicamentos asigură o cedare de durată, cu o scădere statistic semnificativă a durerii în timpul mișcării, în comparație cu un emplastru placebo, începând de la 2 ore după prima doză și la fiecare moment stabilit de evaluare, în decurs de 5 zile.

Analiza sensibilității zonei afectate a arătat, de asemenea, o diferență semnificativă, comparativ cu placebo la 24 și 120 de ore după utilizare.

Într-un studiu de confirmare a eficacității și a siguranței, evaluările „excelent” sau „bun”, ale eficacității tratamentului cu emplastrul medicamentos, au fost date de 70,3% din pacienți și de 70,3% din profesioniștii din domeniul sănătății după 24 de ore, și de 92,2% din pacienți și 89,1% din profesioniștii din domeniul sănătății după 5 zile. Evaluările „excelent” sau „bun” privind

tolerabilitatea locală au fost acordate de către 100% din pacienți și profesioniștii din domeniul sănătății după 24 de ore și de 98,4% dintre pacienți și profesioniștii din domeniul sănătății, după 5 zile consecutive de administrare. Evaluările subiective au fost semnificativ mai bune decât cele pentru placebo (p<0.0001).

Datele din studiile clinice indică faptul că rata de detașare sau de pierdere a aderenței emplastrului medicamentos în decurs de 24 de ore este scăzută.

Proprietăți farmacocinetice

Acest emplastru medicamentos este o formă farmaceutică cu administrare topică, care conține ibuprofen, concepută să asigure un transfer continuu de ibuprofen prin piele, direct la locul durerii și inflamației.

Într-un studiu farmacocinetic realizat la om, 28 de subiecți și-au aplicat emplastrul medicamentos o dată pe zi, timp de 5 zile consecutiv, fiind ținuți sub observație timp de 7 zile. Concentrațiile plasmatice ale ibuprofenului au crescut rapid, atingând o concentrație plasmatică medie de 0,49 (IÎ 95%: 0,39-0,58) μg/ml la 24 de ore după aplicarea primului emplastru medicamentos. În ziua 5 de tratament, valoarea medie a Cmax a fost de 0,51 (IÎ 95%: 0,44-0,60) μg/ml, iar valoarea medie a ASC0- 24 a fost de 9,59 (IÎ 95% : 8,33-11,0) μghr/ml. Cmax medie și biodisponibilitatea sistemică sunt scăzute în comparație cu ibuprofenul administrat oral și în concordanță cu evaluările din literatura de specialitate pentru antiinflamatoarele nesteroidinene (AINS) actuale. Cmax caracteristică pentru o doză echivalentă de ibuprofen 200-400 mg administrată oral este de ordinul a 20-50 μg/ml. În cazul utilizării emplastrului medicamentos, Cmax și ASC ale ibuprofenului sunt scăzute, ceea ce indică faptul că, dacă se administrează concomitent cu ibuprofen cu utilizare sistemică, contribuția emplastrului medicamentos la expunerea sistemică la ibuprofen este neglijabilă.

Profilul farmacocinetic demonstrează faptul că ibuprofenul nu se acumulează în caz de administrări repetate și că există o scădere rapidă a concentrației bazale în decurs de 24 de ore de la oprirea tratamentului.

Date preclinice de siguranţă

În studiile la animale, după administrarea sistemică, toxicitatea subcronică și cronică a ibuprofenului a apărut, în principal, sub formă de leziuni și ulcerații la nivelul tractului gastro-intestinal.

Studiile in vitro și in vivo nu au furnizat nicio dovadă clinică relevantă privind potențialul mutagen al ibuprofenului. În studiile efectuate la șobolani și șoareci nu a fost găsită nicio dovadă de efecte cancerigene în cazul ibuprofenului administrat oral.

Ibuprofenul administrat sistematic a inhibat ovulația la iepuri și a dus la tulburări de implantare la diferite specii de animale (iepuri, șobolani, șoareci). Studiile experimentale la șobolani și iepuri au arătat că ibuprofenul traversează placenta. După administrarea de doze toxice materne, s-a constatat o incidență crescută a malformațiilor (lipsa septului ventricular) la pui.

+ vezi toate detaliile

Îți recomandăm aceste produse similare