Neo-Angin x 24cp de supt

  • Stoc epuizat

Neo-Angin x 24cp de supt

15,30 lei
cu TVA
  • Stoc epuizat

Tratament adjuvant în infecţii ale cavităţii bucale şi faringelui.

Medicament - fără prescripție medicală

Acest medicament se poate elibera fără prescripție medicală. Se recomandă citirea cu atenție a prospectului sau a informațiilor de pe ambalaj. Dacă apar manifestări neplăcute adresați-vă medicului sau farmacistului.

Pagină actualizată la data de: 2020-12-04 16:52:40

15,30 lei
cu TVA
Stoc epuizat

Indicații

Tratament adjuvant în infecţii ale cavităţii bucale şi faringelui.

Dozaj

Doze

Adulţi şi copii cu vârsta peste 6 ani: doza recomandată este de o pastilă Neo-Angin la 2 – 3 ore. Doza maximă este de 6 pastile pe zi.

Fără recomandarea medicului, Neo-Angin nu trebuie administrat mai mult de 4-5 zile.

Copii și adolescenți

Neo-Angin nu se administrează copiilor cu vârsta sub 6 ani.

Mod de administrare Administrare bucofaringiană.

Pastila trebuie lăsată să se dizolve încet în cavitatea bucală.

Contraindicații

  • Hipersensibilitate la substanțele active sau la oricare dintre excipienţii enumerați la pct. 6.1.

  • Copii cu vârsta sub 6 ani.

Atenționări

Dacă simptomatologia persistă mai mult de 4-5 zile, se recomandă reevaluarea diagnosticului şi a tratamentului.

O pastilă Neo-Angin conţine 1,14 g glucoză sirop şi 1,42 g zahăr (echivalent cu aproximativ 0,22 unităţi carbohidrat). Acest fapt trebuie luat în considerare în cazul pacienţilor cu diabet zaharat. Neo-Angin poate afecta dinţii (cauzând carii).

Datorită conţinutului în glucoză, pacienţii cu sindrom rar de malabsorbţie la glucoză-galactoză nu trebuie să utilizeze acest medicament.

Datorită conţinutului în zahăr, pacienţii cu afecţiuni rare de intoleranţă la fructoză, sindrom de malabsorbţie la glucoză-galactoză sau insuficienţă a zaharazei-izomaltazei nu trebuie să utilizeze acest medicament.

Neo-Angin conţine roşu coşenilă A (E 124) care poate provoca reacţii alergice.

Interacțiuni

Nu se cunosc.

Sarcina

Pentru Neo-Angin nu sunt disponibile date clinice privind expunerea la gravide. Studiile la animale nu au demonstrat efecte toxice directe sau indirecte asupra sarcinii, dezvoltării embrionare/fetale, naşterii sau dezvoltării postnatale.

Datorită informaţiilor insuficiente, nu pot fi eliminate total riscurile asupra fătului, de aceea, prescrierea medicamentului trebuie făcută cu precauţie la gravide şi în timpul alăptării.

Condus auto

Neo-Angin nu are nicio influență asupra capacității de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Reacții adverse

Reacţiile adverse sunt clasificate pe aparate, sisteme şi organe şi în funcţie de frecvenţă. Pentru frecvenţă, este utilizată următoarea convenţie : foarte frecvente (≥1/10), frecvente (≥1/100 până la <1/10), mai puţin frecvente (≥1/1000 până la <1/100), rare (≥1/10000 până la <1/1000), foarte rare (<1/10000), cu frecvenţă necunoscută (care nu poate fi estimată din datele disponibile).

După utilizarea Neo-Angin au fost observate următoarele reacţii adverse:

Tulburări gastro-intestinale

Foarte rare : iritaţii ale mucoasei bucale şi gastrice. Teoretic, pot să apară, de asemenea, reacţii alergice.

Raportarea reacţiilor adverse suspectate

Raportarea reacţiilor adverse suspectate după autorizarea medicamentului este importantă. Acest lucru permite monitorizarea continuă a raportului beneficiu/risc al medicamentului. Profesioniştii din domeniul sănătăţii sunt rugaţi să raporteze orice reacţie adversă suspectată prin intermediul sistemului naţional de raportare, ale cărui detalii sunt publicate pe website-ul Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale http://www.anm.ro.

Supradozaj

Nu s-au semnalat cazuri de supradozaj la om.

Proprietăți farmacodinamice

Grupa farmacoterapeutică: preparate pentru zona oro-faringiană, antiseptice, combinaţii, codul ATC: R02AA20

Mecanism de acţiuneNeo-Angin este un antiseptic cu efect slab analgezic, determinat de combinaţia a trei substanţe active: alcool 2,4 diclorobenzilic, amilmetacrezol şi levomentol. Efectul antiseptic al alcoolului 2,4 diclorobenzilic şi al amilmetacrezolului se datorează acţiunii la suprafaţa mucoaselor. Ambele substanţe interacţionează cu membranele celulare, respectiv cu lipidele membranare, ceea ce explică eficacitatea medicamentului împotriva bacteriilor şi fungilor.

Efecte farmacodinamice

Efectele farmacologice ale antisepticelor conţinute se exercită asupra agenţilor patogeni din mucoasa bucală şi faringiană. În faringite, cel mai frecvent sunt întâlnite bacterii Gram pozitive şi Gram negative, cum sunt: stafilococi, pneumococi, fusobacterii şi, în special, Staphylococcus aureus, Pseudomonas aeruginosa, Haemophilus influenzae şi Branhamella catarrhalis. Ocazional sunt implicaţi fungi patogeni, în special Candida albicans.

Levomentolul completează efectul celor două antiseptice prin acţiunea sa analgezică determinată de stimularea receptorilor pentru sensibilitatea termică (rece) din mucoasă.

Proprietăți farmacocinetice

Absorbţie

Substanţele active din Neo-Angin au efect antiseptic local şi un uşor efect anestezic atunci când pastilele se dizolvă în cavitatea bucală. Adeziunea substanţelor active la mucoasă este bună datorită proprietăţilor lor tensioactive care le prelungesc acţiunea asupra mucoasei. Toate componentele medicamentului se absorb şi se excretă rapid.

Eliminare

Alcoolul 2,4 diclorobenzilic se descompune pe calea acidului diclorobenzoic, care este eliminat fie ca acid benzoic, fie după conjugare cu glicină prin rinichi. Amilmetacrezolul este parţial oxidat la acidul carboxilic corespunzător şi este eliminat prin rinichi ca glucuronoconjugat. Levomentolul este eliminat prin rinichi şi prin bilă sub formă de glucuronoconjugat.

Date preclinice de siguranţă

Datele non-clinice nu au evidenţiat niciun risc special pentru om.

Studii cu alcool 2,4 diclorobenzilic şi amilmetacresol au dus la concluzia ca aceste două antiseptice administrate separat sau în combinaţie nu au efecte toxice sau mutagene. Studiile de toxicitate cu alcool 2,4 diclorobenzilic şi amilmetacresol nu au evidenţiat potenţial mutagen. Având în vedere cantităţile mici conţinute în pastile şi valorile mari ale DL50, nu există riscuri în cazul administrării corecte a medicamentului.

Levomentolul este bine cunoscut ca fiind netoxic. Studiile privind toxicitatea mentolului asupra funcţiei de reproducere nu au evidenţiat efecte teratogene sau embriotoxice.

+ vezi toate detaliile

Îți recomandăm aceste produse similare