Caffetin x 12cp
Tratamentul simptomatic al durerii de intensitate slabă-moderată: cefalee, migrenă, durere dentară, durere menstruală, durere postoperatorie şi posttraumatică, mialgie şi artralgie.
Medicament - fără prescripție medicală
Acest medicament se poate elibera fără prescripție medicală. Se recomandă citirea cu atenție a prospectului sau a informațiilor de pe ambalaj. Dacă apar manifestări neplăcute adresați-vă medicului sau farmacistului.
Pagină actualizată la data de: 2020-12-04 16:51:00
Indicații
Tratamentul simptomatic al durerii de intensitate slabă-moderată: cefalee, migrenă, durere dentară, durere menstruală, durere postoperatorie şi posttraumatică, mialgie şi artralgie.
Codeina este indicată la pacienţi cu vârsta peste 12 ani pentru tratamentul durerilor acute moderate, care nu sunt considerate a fi ameliorate de alte analgezice, cum sunt paracetamolul sau ibuprofenul (în monoterapie).
Dozaj
Adulţi: doza uzuală este de 1-2 comprimate Caffetin la nevoie; dacă este necesar administrarea se
poate repeta, nedepăşind 3 prize pe zi (maximum 6 comprimate Caffetin; doza zilnică maximă de codeină nu trebuie să depăşească 240 mg).
Durata tratamentului trebuie limitată la 3 zile, iar dacă nu se obţine ameliorarea eficientă a durerii, pacienţii/persoanele care îi îngrijesc trebuie sfătuiţi să se adreseze unui medic.
Copii şi adolescenti:Adolescenţi cu vârsta cuprinsă între 12 ani şi 18 ani: doza uzuală este de 1 comprimat Caffetin la nevoie; dacă este necesar administrarea se poate repeta, nedepăşind 3 prize pe zi (maximum 3 comprimate Caffetin).
Copii cu vârsta sub 12 ani: Codeina nu trebuie utilizată la copii cu vârsta sub 12 ani, din cauza riscului de toxicitate la opioide, ca urmare a metabolizării variabile şi imprevizibile a codeinei la morfină (vezi pct. 4.3 şi 4.4).
Comprimatele trebuie administrate cu o cantitate suficientă de lichid.
Contraindicații
Caffetin nu trebuie utilizat în următoarele cazuri:
-
hipersensibilitate la propifenazonă, la alte pirazolone sau compuşi înrudiţi (fenazonă, aminofenazonă, metamizol), paracetamol, cafeina şi codeină sau la oricare dintre celelalte componente ale medicamentului;
-
insuficienţă hepatocelulară, hepatită virală;
-
insuficienţă renală severă;
-
insuficienţă respiratorie indiferent de grad (datorită efectului deprimant al codeinei asupra centrului respirator);
-
deficit congenital de glucozo-6-fosfat dehidrogenază;
-
agranulocitoză;
-
porfirie acută intermitentă;
-
alcoolism;
-
copii cu vârsta sub 12 ani;
-
la toţi copiii şi adolescenţii (cu vârsta cuprinsă între 0-18 ani) la care se efectuează tonsilectomie şi/sau adenoidectomie pentru tratamentul sindromului de apnee obstructivă în somn, din cauza unui risc crescut de apariţie a unor reacţii adverse grave şi care pun viaţa în pericol (vezi pct. 4.4);
-
sarcină ;
-
la femei care alăptează (vezi pct. 4.6);
-
la pacienţi cunoscuţi ca metabolizatori ultra-rapizi CYP2D6.
Atenționări
Pacientul trebuie informat că analgezicele nu trebuie utilizate în mod regulat o perioadă îndelungată de timp, cu excepţia cazurilor în care medicul recomandă aceasta.
Utilizarea îndelungată de analgezice care conţin paracetamol în doze mari, care pot avea efect cumulativ, poate determina apariţia afectării hepatice, nefropatiei şi insuficienţei renale ireversibile.
Datorită conţinutului în propifenazonă, există risc de neutropenie şi agranulocitoză. În cazul apariţiei febrei, durerilor faringiene, ulceraţiilor şi abceselor la nivelul cavităţii bucale şi a abceselor perianale, administrarea medicamentului trebuie întreruptă imediat şi este necesar consult medical.
Au fost raportate izolat cazuri de crize de astm bronşic şi de şoc anafilactic la pacienţii predispuşi, în cazul administrării de medicamente care conţin propifenazonă şi paracetamol. Se recomandă prudenţă în cazul pacienţilor cu astm bronşic, rinită şi urticarie, mai ales la cei cu hipersensibilitate la alte antiinflamatoare nesteroidiene.
În următoarele cazuri sunt necesare scăderea dozelor de Caffeîin şi/sau prelungirea intervalului dintre administrări:
-
afectarea funcţiei hepatice;
-
afectare uşoară-moderată a funcţiei renale.
-
sindrom Gilbert;
-
tulburări ale hematopoiezei.
Metabolismul CYP2D6
Codeina este metabolizată la morfină, metabolitul său activ, de către enzima hepatică CYP2D6. Dacă pacientul prezintă un deficit enzimatic sau lipsa completă a enzimei, nu se va obţine un efect analgezic adecvat. Estimările indică faptul că până la 7% din populaţia caucaziană poate avea acest deficit. Dacă însă pacientul este un metabolizator rapid sau ultra-rapid, există un risc crescut de apariţie a reacţiilor adverse ale toxicităţii la opioide, chiar şi pentru dozele prescrise uzual. Aceşti pacienţi metabolizează rapid codeina la morfină, ceea ce determină concentraţii plasmatice de morfină mai mari decât cele preconizate.
Simptomele generale ale toxicităţii la opioide includ confuzie, somnolenţă, respiraţie superficială, mioză, greaţă, vărsături, constipaţie şi lipsa poftei de mâncare. În cazuri severe, acestea pot include simptome ale deprimării circulatorii şi respiratorii, care pot pune viaţa în pericol şi, foarte rar, pot fi letale.
Estimările prevalenţei metabolizatorilor ultra-rapizi în diferitele populaţii sunt rezumate mai jos:
Populaţia | Prevalenţa % |
Afro-etiopiană | 29% |
Afro-americană | 3,4% până la 6,5% |
Asiatică | 1,2% până la 2% |
Caucaziană | 3,6% până la 6,5% |
Greacă | 6,0% |
Ungară | 1,9% |
Nord-europeană | 1% până la 2% |
Utilizare post-chirurgicală la copii
Au existat raportări în publicaţii despre faptul că administrarea post-chirurgicală a codeinei la copii, după tonsilectomie şi/sau adenoidectomie efectuate pentru tratamentul sindromului de apnee obstructivă în somn, a provocat evenimente adverse rare, dar care au pus viaţa în pericol, inclusiv deces (vezi şi pct. 4.3). Toţi copiii au fost trataţi cu doze de codeină aflate în intervalul de doze adecvat; cu toate acestea, s-a evidenţiat că aceşti copii erau, fie metabolizatori ultra-rapizi, fie metabolizatori rapizi, în ceea ce priveşte capacitatea lor de a metaboliza codeina la morfină.
Copii cu funcţia respiratorie compromisă
Utilizarea codeinei nu este recomandată la copii care pot avea funcţia respiratorie compromisă, ca în cazul tulburărilor neuromusculare, afecţiunilor cardiace sau respiratorii severe, infecţiilor tractului respirator superior sau pulmonare, politraumatismelor sau procedurilor chirurgicale ample. Aceşti factori pot agrava simptomele toxicităţii la morfină.
La pacienţii cu hipertensiune intracraniană, codeina poate creşte acest efect. Consumul de băuturi alcoolice nu este recomandat în timpul tratamentului cu Caffetin.
Interacțiuni
Este contraindicată asocierea medicamentului cu agonişti-antagonişti morfinici (buprenorfină, nalbufină şi pentazocină), datorită diminuării efectului analgezic al codeinei prin blocarea competitivă a receptorilor.
Nu se recomandă administrarea concomitentă cu alcool etilic şi alte deprimante ale sistemului nervos central (antitusive morfinice, antidepresive sedative, antihistaminice H1, cu efect sedativ, barbiturice, anxiolitice, hipnotice, neuroleptice, clonidină şi substanţe înrudite), datorită creşterii efectului deprimant central.
Asocierea cu ciprofloxacină sau norfloxacină poate determina creşterea concentraţiilor de cafeina, cu fenomene de excitaţie nervos centrală (de exemplu, halucinaţii).
Nu se recomandă administrarea concomitentă cu medicamente cu efect stimulant nervos centrai şi băuturi care conţin cafeina.
Alcoolul etilic, fenobarbitalul, fenitoina, carbamazepina, izonîazida şi rifampicina cresc hepatotoxicitatea paracetamolului.
Utilizarea concomitentă cu anticoagulante orale (de exemplu: acenocumarol, warfarină) sau antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) poate determina reacţii adverse gastro-intestinale.
Frecvenţa de producere a neutropeniei este mai mare atunci când paracetamolul este utilizat în asociere cu zidovudina. De aceea, medicamentul se va utiliza în asociere cu zidovudina numai la recomandarea medicul.
Sarcina
Datorită lipsei studiilor adecvate şi controlate, administrarea medicamentului este contraindicată în timpul sarcinii şi alăptării.
Codeina nu trebuie utilizată în timpul alăptării (vezi pct. 4.3).
La dozele terapeutice obişnuite, codeina şi metabolitul său activ pot fi prezenţi în lapte în doze foarte mici şi este puţin probabil să provoace efecte negative la sugarul alăptat. Cu toate acestea, dacă pacientul este un metabolizator ultra-rapid CYP2D6, concentraţii mai mari ale metabolitului activ, morfina, pot fi prezente în lapte şi, în cazuri foarte rare, pot determina simptome de toxicitate la opioide la sugar, care pot fi letale.
Condus auto
Medicamentul este contraindicat la persoanele care conduc vehicule sau folosesc utilaje.
Reacții adverse
În timpul tratamentului pot să apară următoarele reacţii adverse:
reacţii alergice (prurit, erupţii cutanate tranzitorii, urticarie, edem angioneurotic, astm bronşic, şoc anafilactic) şi şoc anafîlactoid, în special datorită paracetamolului şi propifenazonei;
disfuncţii hepatice, chiar insuficienţă hepatică;
cazuri izolate de trombocitopenie, leucopenie, neutropenie, pancitopenie, agranulocitoză, asociate administrării propifenazonei şi paracetamolului (vezi pct. 4.4);
greaţă, vărsături, constipaţie;
bronhospasm, deprimare respiratorie;
somnolenţă sau insomnie, vertij;
tahicardie, palpitaţii.
Supradozaj
În caz de supradozaj pot să apară manifestări specifice fiecărei substanţe active, dar mai ales paracetamolului şi codeinei.
Intoxicaţia acută cu paracetamol se manifestă prin vărsături, hemoragii digestive, leziuni hepatice,necroză tubulară renală, edem cerebral, hiperglicemie sau hipoglicemie. Manifestările intoxicaţiei apar obişnuit Ia 24-48 ore de la ingestie, iar insuficienţa hepatică este evidentă după 2-7 zile. Intoxicaţia este mai probabil să se producă în cazul consumului concomitent de alcool etilic. Este caracteristică o citoliză hepatică masivă, cu valori crescute ale transaminazelor, icter, encefalopatie, comă.
Se recomandă internarea imediată a pacientului, efectuarea lavajului gastric şi administrarea intravenoasă de N-acetilcisteină, dacă este posibil în primele 8 ore de la producerea supradozaj ui ui.
Intoxicaţia acută cu codeină se manifestă prin deprimare acută a centrului respirator (cianoză,bradipnee), somnolenţă, erupţii cutanate tranzitorii, vărsături, prurit, ataxie, edem pulmonar (rar).
Se recomandă reanimare cardiorespiratorie, respiraţie asistată şi administrare de naloxonă, antidot (sub supraveghere, până la dispariţia manifestărilor).
Intoxicaţia acută cu cafeina poate provoca stare de excitaţie nervos centrală, insomnie şi palpitaţii.
Proprietăți farmacodinamice
Grupa farmacoterapeutică: alte analgezice şi antipiretice, anilide, combinaţii, codul ATC: N02BE51.
Caffetin este o combinaţie analgezică care conţine ca substanţe active - paracetamol, propifenazonă, codeină şi cafeina.
Paracetamolul are proprietăţi analgezice şi antipiretice moderate, fiind practic lipsit de efect antiinflamator. Are acţiune slabă de inhibare a ciclooxigenazei.
Propifenazonă este un derivat de pirazolonă cu proprietăţi analgezice şi antipiretice.
Codeina este un analgezic slab, cu acţiune centrală. Codeina îşi exercită efectul prin intermediul receptorilor opioizi μ, cu toate că are afinitate scăzută pentru aceşti receptori, iar efectul analgezic este determinat de conversia la morfină. Codeina, în special în asociere cu alte analgezice, cum este paracetamolul, s-a arătat că este eficace în durerea nociceptivă acută.”Cafeina este un stimulant psihomotor cu efect de intensitate moderată. De asemenea, are efect
stimulant respirator. Stimularea psihomotorie se datorează probabil creşterii proceselor excitatorii la nivelul scoarţei cerebrale.
Proprietăţi farmacocinetceParacetamol
După administrare pe cale orală paracetamolul este absorbit rapid. Concentraţiile plasmatice maxime sunt atinse după 30-60 minute. Paracetamolul realizează concentraţii similare în sânge, plasmă şi salivă. Concentraţiile din lichidul cefalorahidian reprezintă jumătate din cele plasmatice.
Volumul aparent de distribuţie al paracetamolului este de aproximativ 0,95 l/kg. Procentul de legare de proteinele plasmatice este de 25%. Paracetamolul traversează bariera feto-placentară şi este excretatîn laptele matern.
Se metabolizează aproape în totalitate în ficat, în principal prin sulfo- şi glucuronoconjugare. Timpul de înjumătăţire plasmatică este de aproximativ 2 ore. Se elimină îndeosebi pe cale renală.
În caz de insuficienţă hepatică sau renală, metabolizarea şi eliminarea paracetamolului pot fi încetinite.
Propifenazonă
Propifenzona are un profil farmacocinetîc similar cu al paracetamolului, ceea ce justifică combinaţia.
După administrare pe cale orală este absorbită rapid. Concentraţiile plasmatice maxime sunt atinse după aproximativ 30 minute.
Se leagă în proporţie mică de proteinele plasmatice (aproximativ 10%). Propifenazonă traversează bariera feto-placentară şi este excretatăîn laptele matern.
Este metabolizată în principal la nivel hepatic. Principalul metabolit, N-demetil-propifenazona, este excretat în urină (80%). Timpul de înjumătăţire plasmatică prin eliminare este cuprins între 2,1 şi 2,4 ore. În cazul combinaţiei cu paracetamol, propifenazonă determină creşterea timpului de înjumătăţire prin eliminare al paracetamolului cu 40%.
Codeină
După administrarea pe cale orală, codeina este absorbită în proporţie mare şi atinge concentraţiile
plasmatice maxime în decurs de 1-2 ore. Codeina este metabolizată la nivel hepatic şi se excretă în special pe cale renală (90%). Timpul de înjumătăţire plasmaticâ este de 2,5-3,5 ore.
Cafeină
Cafeina este absorbită rapid şi aproape complet în urma administrării orale, atingând concentraţiile plasmatice maxime în aproximativ 15-45 minute.
Volumul aparent de distribuţie al cafeinei este de 0,5 l/kg. Cafeina traversează bariera feto-placentară şi este excretată în laptele matern.
Principalii metaboiiţi ai cafeinei, excretaţi în urină, sunt acidul 1-metiluric, 1-metilxantinaşi 5-aceti1amino-6- amino-3 -meti1uracilul.
Principalul metabolit, excretat în fecale, este acidul 1,7-dimetiluric.
Timpul mediu de înjumătăţire prin eliminare al cafeinei este cuprins între 4 şi 6 ore. Cafeina şi metaboliţii săi sunt excretaţi în principal pe cale renală (86%), maximum 2% fiind sub formă de cafeina nemodificată. Cafeina creşte absorbţia celorlalte substanţe active din combinaţie.
Date preclinice de siguranţăAdministrarea de lungă durată a combinaţiilor analgezice care conţin cafeină la şobolan şi câine nu determinat efecte toxice. Nu s-au observat modificări hematologice şi urinare. Nu au fost efectuate studii pe termen lung cu combinaţii analgezice pentru evaluarea potenţialului carcinogen, mutagen şi embriotoxic.
Paracetamol
Cu toate că unele studii la animale sugerează faptul că dozele mari de paracetamol administrate timp îndelungat pot avea efecte carcinogene, datele clinice nu confirmă acest fapt. Paracetamolul nu a dovedit potenţial mutagen în testul Ames şi testul pe micronuclei de şoarece.
Studiile de toxicitate efectuate la animale au arătat că doze mari de paracetamol au determinat atrofie testiculară şi inhibarea spermatogenezei. La om, relevanţa clinică a acestor date nu este cunoscută.
Propifenazonă
Studiile de toxicitate efectuate la animale nu au evidenţiat efecte toxice semnificative. Nu s-au observat efecte teratogene, embriotoxice şi carcinogene.
Codeină
În cadrul studiilor efectuate, incluzând testul pe micronuclei şi testul pe Salmonella, codeina nu a dovedit efecte carcinogene şi mutagene.
Studiile privind efectele asupra reproducerii au arătat anomalii de osificare.
Codeina străbate bariera feto-placentară; ca urmare, administrarea în timpul sarcinii la om poate determina dependenţă fetală, cu sindrom de abstinenţă la nou-născut.
Cafeină
Dozele mari de cafeina administrate la femelele gestante au determinat anomalii congenitale la nivel osos. Cafeina străbate bariera feto-ptacentară; la om, consumul excesiv de cafeina în timpul sarcinii creşt riscul de avort.