Bilichol caps. gel. x24
Adjuvant in tratamentul urmatoarelor afectiuni: diskinezii biliare, microlitiaza biliara, colecistite si inflamatii ale cailor biliare, staza biliara, hipotonia vezicii biliare și pentru sindromul post-colecistectomie.
Medicament - fără prescripție medicală
Acest medicament se poate elibera fără prescripție medicală. Se recomandă citirea cu atenție a prospectului sau a informațiilor de pe ambalaj. Dacă apar manifestări neplăcute adresați-vă medicului sau farmacistului.
Pagină actualizată la data de: 2020-12-04 16:50:49
Indicații
Adjuvant in tratamentul urmatoarelor afectiuni:
- Diskinezii biliare
- Microlitiaza biliara
- Colecistite si inflamatii ale cailor biliare
- Staza biliara
- Hipotonia vezicii biliare
- Sindromul post-colecistectomie
Dozaj
Doza recomandata la adulti este de 1 – 2 capsule moi gastrorezistente Bilichol de 3 ori pe zi, inainte de mese, in cure de tratament a caror durata depinde de recomandarea medicului, in functie de tipul afectiunii si de particularitatile fiecarui caz in parte. La copii doza recomandata este jumatate din doza recomandata la adulti, pentru a evita un eventual supradozaj.
Contraindicații
Hipersensibilitate la oricare dintre componentele medicamentului.
Obstructie biliara, litiaza biliara cu indicatie chirurgicala, ileus, empiem la nivelul vezicii biliare. Copii sub 6 ani.
Sarcina.
Atenționări
Se recomanda a nu se depasi doza recomandata datorita posibilitatii de aparitie a fenomenelor de supradozaj.
Datorita efectului colecistokinetic al unor componente din compozitia medicamentului (alcooli, mentona), administrarea la pacienti cu litiaza biliara poate determina aparitia unei colici biliare, in cazul prezentei unor calculi a caror dimensiune nu permite eliminarea lor.
Interacțiuni
Tratamentul cu Bilichol poate reduce efectul anticoagulantelor orale de tip acenocumarol sau warfarina.
Sarcina
Medicamentul este contraindicat in timpul sarcinii datorita efectului contracturant al cetonelor (mentona).
Pentru substanţele active din compozitia medicamentului nu sunt disponibile date clinice privind utilizarea acestora femei care alapteaza. De aceea nu este recomandata utilizarea medicamentului in timpul alaptarii.
Condus auto
Medicamentul nu influenteaza capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.
Reacții adverse
Pot apare reactii alergice (chiar intarziate).
Supradozaj
Datorita continutului in monoterpene si a prezentei mentonei in compozitia Bilichol, administrarea acestuia timp indelungat poate determina fenomene de intoxicatie cronica: nefrita, hemoragii gastrice, insuficiente hepato-renale, steatoza hepatica.
Administrarea in doze mari a cetonelor (mentona) poate determina, in functie de doza, fenomene de intoxicatie acuta ca: vertij, stare generala de rau, dezorientare, obnubilare, accese epileptiforme si tetaniforme (contractii mioclonice), greata, dispnee si tulburari psihosenzoriale, coma si deces (intr-un timp extrem de scurt la doze foarte mari), avort datorita faptului ca la aceste doze cetonele sunt neurotoxice si emenagoge.
Proprietăți farmacodinamice
Grupa farmacoterapeutica: alte preparate pentru terapia bilei Cod ATC: A05A XN2
Datorita actiunii hepatostimulante a alcoolilor, coleretice a alcoolilor si mentonei, antiinflamatorii a mentonei si monoterpenelor din compozitia Bilichol, administrarea acestuia poate fi utila in tratamentul adjuvant al stazei biliare, a microlitiazei biliare, a dischineziei biliare, a hipotoniei vezicii biliare si a sindromului post-colecistotomie si a proceselor inflamatorii la nivelul tractului biliar, iar toate componentele au si proprietati antiseptice.
Proprietăți farmacocinetice
Farmacocinetica medicamentului este complexa fiind o combinatie de alcooli, monoterpene si o cetona.
Date preclinice de siguranţăNu sunt disponibile.