Strepsils Intensiv 8,75mg/doza-15ml x1fl

  • Stoc epuizat

Strepsils Intensiv 8,75mg/doza-15ml x1fl

30,60 lei
cu TVA
  • Stoc epuizat

Strepsils Intensiv spray bucofaringian, soluție este indicat pentru ameliorarea simptomatică pe termen scurt a durerilor faringiene pentru adulţi.

Medicament - fără prescripție medicală

Acest medicament se poate elibera fără prescripție medicală. Se recomandă citirea cu atenție a prospectului sau a informațiilor de pe ambalaj. Dacă apar manifestări neplăcute adresați-vă medicului sau farmacistului.

Pagină actualizată la data de: 2020-12-04 16:53:42

30,60 lei
cu TVA
Stoc epuizat

Indicații

Strepsils Intensiv spray bucofaringian, soluție este indicat pentru ameliorarea simptomatică pe termen scurt a durerilor faringiene pentru adulţi.

Dozaj

Numai pentru administrare bucofaringiană pe termen scurt. Adulţi cu vârsta de 18 ani şi peste:

O doză (3 puf-uri) administrată în partea din spate a gâtului la fiecare 3-6 ore, la nevoie, până la un

maxim de 5 doze într-un interval de 24 de ore. Nu inhalaţi în timp ce pulverizaţi.

Se recomandă ca acest medicament să fie utilizat pentru o perioadă maximă de trei zile.

Înainte de prima utilizare, activaţi pompa îndreptând pulverizatorul mai departe şi pulverizaţi de minim patru ori, până când este produsă o pulbere fină, consistentă. Pompa este apoi amorsată şi gata de utilizare.

Între utilizări orientaţi pulverizatorul mai departe şi pulverizaţi cel puţin o dată pentru a asigura o pulbere fină, consistentă. Asiguraţi-vă întotdeauna că o pulbere consistentă, fină este produsă înainte de utilizarea medicamentului.

Copii şi adolescenţi

Siguranţa şi eficacitatea Strepsils Intensiv spray bucofaringian, soluție la copii sau adolescenţi cu vârsta sub 18 ani nu au fost stabilite.

Pacienţi vârstnici

Nu poate fi facută o recomandare generală a dozelor pentru vârstnici, deoarece până în prezent, experienţa clinică este limitată. Persoanele în vârstă prezintă un risc crescut privind consecinţele grave ale reacţiilor adverse.

Trebuie administrată cea mai mică doză eficace necesară controlării simptomelor pentru cea mai scurtă perioadă (vezi pct 4.4).

Contraindicații

  • Hipersensibilitate la flurbiprofen sau la oricare dintre excipienţii enumeraţi la punctul 6.1

  • Pacienţi care au prezentat anterior reacţii de hipersensibilitate (de exemplu astm bronşic, bronhospasm, rinită, angioedem sau urticarie) ca reacţie la acid acetilsalicilic sau la alte AINS.

  • Ulcer gastro-duodenal recurent/hemoragie active sau în antecedente (două sau mai multe episoade distincte de ulceraţie dovedite) şi ulceraţie intestinală.

  • Antecedente de hemoragie sau perforaţie gastrointestinală, colită severă, tulburări hemoragice sau hematopoietice în relaţie cu terapia anterioară cu AINS.

  • Ultimul trimestru de sarcină (vezi pct 4.6)

  • Insuficienţă cardiacă severă, insuficienţă renală severă sau insuficienţă hepatică severă (vezi pct 4.4).

  • Copii şi adolescenţi cu vârsta sub 18 ani.

Atenționări

Reacţiile adverse pot fi minimizate utilizând cea mai mică doză eficientă pentru cea mai scurtă durată necesară pentru a controla simptomele.

Infecţii

Deoarece în cazuri izolate a fost descrisă o agravare a inflamaţiilor infecţioase (de exemplu apariţia fasceitei necrozante) în asociere temporară cu utilizarea de AINS pe cale sistemică ca şi clasă, se recomandă pacientului să se adreseze imediat medicului dacă apar semne ale unei infecţii bacteriene sau dacă acestea se agravează în timpul terapiei cu Strepsils Intensiv spray bucofaringian, soluție.

Trebuie evaluat dacă este indicată iniţierea unei terapii antiinfecţioase cu antibiotice.

În cazuri de faringită/amigdalită bacteriană purulentă, pacientul este sfătuit să se adreseze medicului în vederea reevaluării tratamentului.

Tratamentul trebuie administrat pentru maxim 3 zile.

Tratamentul trebuie reevaluat în cazul în care simptomele se agravează sau dacă apar simptome noi. Tratamentul cu flurbiprofen trebuie întrerupt în cazul în care apar iritaţii la nivelul gurii.

Persoane vârstnice

Persoanele vârstnice au o frecvenţă crescută a reacţiilor adverse la AINS, în special hemoragii gastro- intestinale şi perforaţii, care pot fi letale.

Efecte respiratorii

Bronhospasmul se poate agrava la pacienţii care au astm bronşic sau afecțiune alergică sau care prezintă astfel de antecedente deoarece s-a raportat că AINS agravează bronhospasmul la astfel de pacienţi. Strepsils Intensiv spray bucofaringian, soluție trebuie utilizat cu atenţie la aceşti pacienţi.

Alte AINS

Trebuie evitată utilizarea concomitentă a Strepsils Intensiv spray bucofaringian, soluție cu AINS, inclusiv inhibitori selectivi ai ciclooxigenazei-2 (vezi pct. 4.5).

Lupus eritematos sistemic şi boala mixtă de ţesut conjunctiv

Pacienţii cu LES şi boală mixtă de ţesut conjunctiv pot prezenta un risc crescut de meningită aseptică (vezi pct. 4.8), dar acest efect nu este observat, de obicei, la medicamente cu utilizare pe termen scurt și limitat, cum este Strepsils Intensiv spray bucofaringian, soluție.

Insuficienţă cardiacă , renală şi hepatică

S-a raportat că AINS provoacă nefrotoxicitate sub diferite forme, inclusiv nefrită interstiţială, sindrom nefrotic şi insuficienţă renală. Administrarea unui AINS poate provoca o reducere a formării de prostaglandine în funcţie de doză şi poate agrava insuficienţa renală. Pacienţii cu cel mai mare risc de a prezenta această reacţie sunt cei cu insuficienţă renală, cei cu insuficienţă cardiacă, cu disfuncţie a ficatului, cei care utilizează diuretice şi vârstnicii, însă aceste efecte nu se observă, de obicei, la medicamente utilizate pe o perioadă limitată şi pe termen scurt, cum este Strepsils Intensiv spray bucofaringian, soluție.

Efecte hepatice:

Insuficienţă hepatică uşoară până la moderată (vezi pct 4.3 şi 4.8).

Efecte cardiovasculare şi cerebrovasculare

Pentru pacienţii cu antecedente de hipertensiune arterială şi/sau insuficienţă cardiacă este necesară precauţie (consilierea corespunzătoare de către un medic sau un farmacist) deoarece s-au raportat retenţia hidrică, hipertensiune arterială şi edem în timpul terapiei cu AINS.

Studiile clinice şi datele epidemiologice sugerează că utilizarea unor anumite AINS (în special administrate în doze mari şi în tratament pe termen lung) poate fi asociată cu un risc uşor crescut de evenimente trombotice arteriale (de exemplu infarct miocardic sau accident vascular cerebral). Există date insuficiente pentru a exclude un astfel de risc pentru flurbiprofen, când este administrat în doză zilnică maximă de 5 doze (3 puf-uri per doză).

Efecte asupra sistemului nervos

Cefaleea indusă de analgezice - În cazul utilizării prelungite a analgezicelor sau a utilizării care depăşeşte recomandările, poate apărea cefaleea, care nu trebuie tratată cu doze mari de medicament.

Efecte gastro-intestinale

AINS trebuie administrate cu atenţie pacienţilor cu antecedente de afecțiuni gastrointestinale (colită ulcerativă, boala lui Crohn) deoarece aceste boli se pot agrava (vezi pct. 4.8).

Hemoragia, ulceraţia sau perforaţia gastrointestinală, care pot fi letale, au fost raportate în urma utilizării tuturor AINS în orice moment în timpul tratamentului, însoţite sau nu de simptome de avertizare sau antecedente de evenimente gastrointestinale grave.

Riscul de hemoragie gastrointestinală, ulceraţie sau perforaţie este mai crescut atunci când sunt utilizate doze mai mari de AINS, la pacienţi cu antecedente de ulcer, în special dacă ulcerul este complicat cu hemoragie sau cu perforaţie (vezi pct. 4.3), precum şi la vârstnici. Dar aceste efecte nu se observă, de obicei, la medicamente utilizate pe o perioadă limitată şi pe termen scurt, cum este Strepsils Intensiv spray bucofaringian, soluție.

Pacienţii cu antecedente de toxicitate gastrointestinală, în special cei vârstnici, trebuie să raporteze medicului orice simptome abdominale neobişnuite (în special hemoragie gastrointestinală), mai ales în etapele iniţiale ale tratamentului.

Se recomandă atenţie la pacienţii care utilizează concomitent medicamente care pot creşte riscul de ulceraţie sau de hemoragie, cum sunt corticosteroizii orali, anticoagulantele cum este warfarina, inhibitorii selectivi ai recaptării de serotonină sau antiagregantele plachetare cum este acidul acetilsalicilic (vezi pct. 4.5).

Trebuie întrerupt tratamentul în cazul în care hemoragia sau ulceraţia gastrointestinală apare la pacienţii care utilizează flurbiprofen.

Efecte hematologice

Flurbiprofen, similar altor antiinflamatoare nesteroidiene, poate inhiba agregarea plachetară şi prelungi timpul de sângerare. Strepsils Intensiv spray bucofaringian, soluție trebuie utilizat cu precauţie la pacienţii cu potenţial de sângerări anormale.

Efecte cutanate

Au fost raportate foarte rar reacţii cutanate grave, unele dintre acestea letale, incluzând dermatita exfoliativă, sindromul Stevens-Johnson şi necroliza epidermică toxică în asociere cu utilizarea AINS (vezi pct. 4.8). Tratamentul cu Strepsils Intensiv spray bucofaringian, soluție trebuie întrerupt la prima apariţie a erupţiilor cutanate, a leziunilor mucoaselor sau a oricărui alt semn de hipersensibilitate.

Acest medicament conţine parahidroxibenzoat de metil şi parahidroxibenzoat de propil care pot provoca reacţii alergice (chiar întârziate).

Interacțiuni

Trebuie evitată administrarea flurbiprofenului în combinaţie cu:
Alte AINS care includ inhibitori selectivi ai ciclooxigenazei-2 A se evita utilizarea concomitentă a două sau mai multe AINS, cu excepţia situaţiei în care este recomandat de către medic, deoarece aceasta poate creşte riscul de reacţii adverse (în special evenimente adverse gastrointestinale cum sunt ulcerele şi hemoragia) (vezi pct. 4.4).
Acid acetilsalicilic (doză mică) Cu excepţia cazului în care medicul a recomandat acid acetilsalicilic în doză mică (nu mai mult de 75 mg zilnic), deoarece aceasta poate creşte riscul de reacţii adverse (vezi pct. 4.4).
Flurbiprofen trebuie utilizat cu precauţie în combinaţie cu:
Anticoagulante: AINS pot intensifica efectele anticoagulantelor, cum este warfarina (vezi pct. 4.4).
Antiagregante plachetare Risc crescut de ulceraţie sau hemoragie gastrointestinală (vezi pct. 4.4).
Medicamente antihipertensive (diuretice, inhibitori ACE, antagonişti ai angiotensinei II: AINS pot reduce efectul diureticelor, iar alte medicamente antihipertensive pot intensifica nefrotoxicitatea cauzată de inhibarea ciclooxigenazei, în special la pacienţi cu funcţie renală compromisă.
Alcool etilic: Poate creşte riscul de reacţii adverse, în special de hemoragie la nivelul
tractului gastrointestinal.
Glicozide cardiace: AINS pot agrava insuficienţa cardiacă, pot reduce RFG şi pot creşte valorile concentraţiilor plasmatice ale glicozidelor – se recomandă controlul adecvat şi, dacă este necesară, ajustarea dozei.
Ciclosporină: Risc crescut de nefrotoxicitate.
Corticosteroizi: Poate creşte riscul de reacţii adverse, în special la nivelul tractului gastrointestinal (vezi pct. 4.3)
Litiu: Pot creşte valorile concentraţiilor plasmatice ale litiului – se recomandă controlul adecvat şi, dacă este necesară, ajustarea dozei.
Metotrexat: Administrarea AINS în intervalul de 24 de ore înainte sau după administrarea de metotrexat poate conduce la concentraţii plasmatice mari ale metotrexatului şi la o creştere a efectului toxic al acestuia.
Mifepristonă: AINS nu trebuie utilizate timp de 8-12 zile după administrarea mifepristonei deoarece AINS pot reduce efectul acesteia.
Antidiabetice orale S-a raportat modificarea valorilor glicemiei (se recomandă creşterea frecvenţei de monitorizare).
Fenitoină Pot creşte valorile concentraţiilor plasmatice ale fenitoinei – se recomandă controlul adecvat şi, dacă este necesar, ajustarea dozei.
Diuretice care economisesc potasiul Utilizarea concomitentă poate provoca hiperkaliemie
Probenecid, Sulfinpirazonă Medicamentele care conţin probenecid sau sulfinpirazonă pot întârzia excreţia flurbiprofenului.
Antibiotice chinolone Datele obţinute din studii efectuate la animale indică faptul că AINS pot creşte riscul de convulsii asociat cu antibioticele chinolone. Pacienţii care utilizează AINS şi chinolone pot prezenta un risc ridicat de apariţie a convulsiilor.
Inhibitori selectivi ai recaptării serotoninei (ISRS) Risc crescut de ulceraţie sau hemoragie gastrointestinală (vezi pct. 4.4).
Tacrolimus: Risc posibil crescut de nefrotoxicitate atunci când AINS sunt administrate împreună cu tacrolimus.
Zidovudină: Risc crescut de toxicitate hematologică atunci când AINS sunt administrate împreună cu zidovudină

Până în prezent, niciun studiu nu a prezentat vreo interacţiune între flurbiprofen şi tolbutamid sau antiacizi.

Copii şi adolescenţi

Nu sunt disponibile informaţii suplimentare.

Sarcina

Sarcina

Inhibarea sintezei de prostaglandine poate influenţa în sens negativ sarcina şi/sau dezvoltarea embrionului/fătului. Datele obţinute din studiile epidemiologice sugerează un risc crescut de avort şi de malformaţie cardiacă şi gastroschizis după utilizarea unui inhibitor al sintezei de prostaglandine la începutul sarcinii. Riscul absolut de malformaţie cardiovasculară a fost crescut, de la sub 1 până la aproximativ 1,5%. Se consideră că riscul creşte odată cu doza şi cu durata terapiei. La animale s-a arătat că administrarea unui inhibitor al sintezei de prostaglandine are ca rezultat o pierdere crescută pre- şi post-fecundare şi letalitate embrio-fetală. În plus, incidenţele crescute de diferite malformaţii,

inclusiv cardiovasculare, au fost raportate la animale cărora li s-a administrat un inhibitor al sintezei de

prostaglandine în timpul perioadei organogenetice. În timpul primului şi al celui de-al doilea trimestru de sarcină nu trebuie utilizat flurbiprofen.

În timpul celui de-al treilea trimestru de sarcină, toţi inhibitorii sintezei de prostaglandine pot expune fătul la:

  • Toxicitate cardiopulmonară (cu închiderea prematură a ductus arteriosus şi hipertensiune pulmonară)

  • Disfuncţie renală, care poate evolua până la insuficienţă renală cu oligohidroamnioză; Mama şi nou-născutul, la sfârşitul sarcinii, la:

  • Prelungirea posibilă a timpului de sângerare, un efect antiagregant care poate apărea chiar şi la doze foarte mici.

  • Inhibarea contracţiilor uterine având ca rezultat un travaliu întârziat sau prelungit.

În consecinţă, flurbiprofenul este contraindicat în timpul celui de-al treilea trimestru de sarcină.

Alăptarea

În studii limitate, flurbiprofenul apare în laptele matern în concentraţii foarte mici şi este puţin probabil să afecteze sugarul în mod negativ. Cu toate acestea, din cauza posibilelor efecte adverse ale AINS asupra copiilor alăptaţi la sân, Strepsils Intensiv spray bucofaringian, soluție nu se recomandă a fi utilizarat de mamele care alăptează.

Fertilitatea

Există unele dovezi că medicamentele care inhibă sinteza de ciclo-oxigenaze/prostaglandine pot afecta fertilitatea feminină printr-un efect asupra ovulaţiei. Acesta este reversibil la întreruperea tratamentului.

Condus auto

Nu s-a efectuat nici un studiu privind efectele asupra capacităţii de a conduce vehicule şi de a folosi utilaje.

Ameţeală, somnolenţă şi tulburări vizuale reprezintă posibile reacţii adverse nedorite după utilizarea AINS. În cazul în care sunt prezente astfel de simptome, pacientul nu trebuie să conducă vehicule sau să folosească utilaje.

Reacții adverse

Reacţii de hipersensibilitate la AINS au fost raportate şi acestea pot consta în:

  1. reacţiile alergice nespecifice şi anafilaxie

  2. reactivitatea tractului respirator, de exemplu, astm bronșic, astm bronşic agravat, bronhospasm, dispnee

  3. diferite reacţii cutanate, de exemplu, prurit, urticarie, angioedem şi mai rar dermatoze exfoliative şi buloase (inclusiv necroliză epidermică şi eritem polimorf).

Edem, hipertensiune arterială şi insuficienţă cardiacă au fost raportate în asociere cu tratamentul cu AINS. Nu există date suficiente pentru a exclude un astfel de risc pentru Strepsils Intensiv spray bucofaringian, soluție.

Următoarea listă de reacţii adverse se referă la cele experimentate la administrarea flurbiprofenului în doze OTC pe termen scurt.

(Foarte frecvente (≥1/10); Frecvente (≥1/100 şi <1/10); Mai puţin frecvente (≥1/1000 şi <1/100); Rare (≥1/10000 şi <1/1000); Foarte rare (<1/10000); cu frecvenţă necunoscută (nu poate fi estimată din datele disponibile)).

Tulburări hematologice şi limfatice

Cu frecvenţă necunoscută: anemie, trombocitopenie

Tulburări cardiovasculare şi cerebrovasculare:

Cu frecvenţă necunoscută: edem, hipertensiune arterială, insuficienţa cardiacă

Tulburări ale sistemului nervos Frecvente: ameţeli, cefalee, parastezie Mai puţin frecvente: somnolenţă

Tulburări respiratorii, toracice şi mediastinale

Frecvente: iritaţia gâtului

Mai puţin frecvente: exacerbarea astmului bronşic şi bronhospasm, dispnee, wheezing, vezicule orofaringiene, hipoestezie faringiană

Tulburări gastrointestinale

Frecvente: diaree, ulceraţii bucale, greaţă, durere la nivelul gurii, parestezie orală, durere orofaringiană, disconfort oral (senzaţie de căldură sau furnicături la nivelul gurii).

Mai puţin frecvente: distensie abdominală, dureri abdominale, constipaţie, gură uscată, dispepsie, flatulenţă, glosodinie, disgeuzie, disestezie orală, vărsături

Afecţiuni cutanate şi ale ţesutului subcutanat

Mai puţin frecvente: erupţii cutanate tranzitorii, prurit

Cu frecvenţă necunoscută: forme severe de reacţii la nivelul pielii cum sunt reacţii buloase, inclusiv sindrom Stevens-Johnson sau necroliză epidermică toxică.

Tulburări generale şi la nivelul locului de administrare

Mai puţin frecvente: febră, durere

Tulburări ale sistemului imunitar

Rare: reacţie anafilactică

Tulburări psihice

Mai puţin frecvente: insomnie

Tulburări hepato-biliare

Cu frecvenţă necunoscută: hepatită

Raportarea reacţiilor adverse suspectate

Raportarea reacţiilor adverse suspectate după autorizarea medicamentului este importantă. Acest lucru permite monitorizarea continuă a raportului beneficiu/risc al medicamentului. Profesioniștii din domeniul sănătății sunt rugați să raporteze orice reacţie adversă suspectată, prin intermediul sistemului naţional de raportare, ale cărui detalii sunt publicate pe web-site-ul Agenției Naționale a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale http://www.anm.ro.

Supradozaj

Simptome

Majoritatea pacienţilor care au ingerat cantităţi importante clinic de AINS nu vor prezenta mai mult decât greaţă, vărsături, durere epigastrică sau mai rar diaree. De asemenea, sunt posibile tinitus, cefalee şi hemoragii gastrointestinale. În cazul otrăvirii mai grave cu AINS, toxicitatea se manifestă la nivelul sistemului nervos central, manifestându-se ca somnolenţă, ocazional excitaţie, vedere înceţoşată şi dezorientare sau comă. Ocazional, pacienţii prezintă convulsii. În cazul otrăvirii grave cu AINS, poate apărea acidoza metabolică şi se poate prelungi timpul de protrombină/ INR, probabil din cauza interferenţei cu acţiunea factorilor de coagulare circulanţi. Pot apărea insuficienţa renală acută şi deteriorarea hepatică. Este posibilă agravarea astmului bronşic la pacienţii cu astm bronşic.

Abordare terapeutică

Abordarea terapeutică trebuie să fie simptomatică şi de suport şi să includă menţinerea căilor respiratorii libere şi monitorizarea semnelor cardiace şi vitale până la stabilizare. În cazul în care

pacientul se prezintă în interval de o oră de la ingerarea unei cantităţi potenţial toxice se poate lua în considerare administrarea orală de cărbune activat sau spălăturile gastrice şi dacă este necesar corectarea electroliţilor serici. Dacă sunt frecvente sau prelungite, convulsiile trebuie tratate intravenos cu diazepam sau lorazepam. A se administra bronhodilatatoare pentru astmul bronşic. Nu există un antidot specific pentru flurbiprofen.

Proprietăți farmacodinamice

Grupă farmacoterapeutică: Medicamente pentru zona oro-faringiană Codul ATC: R02 AX01

Flurbiprofenul este un AINS derivat al acidului propionic care acţionează prin inhibarea sintezei prostaglandinelor. La om, flurbiprofenul are proprietăţi analgezice, antipiretice şi anti-inflamatoare şi doza de 8,75 mg dizolvată în salivă artificială a fost demonstrat că reduce sinteza prostaglandinelor in celulele respiratorii umane. În conformitate cu studiile care utilizează probe de sânge integral, flurbiprofenul este un inhibitor COX-1/COX-2 mixt cu o anumită selectivitate pentru COX-1.

Studiile pre-clinice sugerează că enantiomerul R (-) al flurbiprofenului şi AINS corelate pot acţiona asupra sistemului nervos central; mecanismul sugerat este prin inhibarea COX-2 induse la nivelul măduvei spinării.

S-a demonstrat că o singură doză de 8,75 mg (3 puf-uri) flurbiprofen administrată local la nivelul gâtului calmează durerea în gât, inclusiv dureri de gât însoţite de inflamaţie şi edem printr-o reducere semnificativă (diferenţa medie, deviaţia standard) a gravităţii durerii faringiene prin modificarea ariei de sub curbă (ASC) de la curba de referinţă (diferenţa medie (deviaţie standard)) pentru tratamentul activ versus placebo de la 0 la 2 ore (-1,82 (1,35) vs -1,13 (1,14)), de la 0 la 3 ore (-2,01 (1,405) vs . -1,31 (1,233)) şi de la 0 la 6 ore (-2,14 (1,551) vs -1,50 (1,385). Diferenţe semnificative în AUC de la curba de referinţă de la 0-6 ore, comparativ cu placebo, au fost de asemenea observate pentru reducerea intensităţii durerii (-22,50 (17,894) vs -15,64 (16,413)), reducerea dificultăţilor la înghiţire (-22,50 (18,260) vs -16,01 (15,451)), reducerea inflamaţiei gâtului (-20,97 (18,897) faţă de -13,80 (15,565)) şi ameliorarea durerii in gat (3,24 (1,456) faţă de 2,47 (1,248)). Modificarea parametrilor durerii în gât de la valoarile iniţiale la momente diferite de timp fost semnificativă începând de la 5 minute, cu o durată de până la 6 ore.

Pentru pacienţii care au luat antibiotice pentru infecție cu streptococ, ameliorarea durerii în gât a fost semnificativă statistic pentru flurbiprofen 8,75 mg începând cu 7 ore de la administrarea de antibiotice. Efectul analgezic al pastilei de flurbiprofen 8,75 mg nu a fost redus prin administrarea de antibiotice pentru tratamentul pacienţilor cu infecţii în gât cu streptococ.

De asemenea, a fost demonstrată eficacitatea dozelor multiple timp de 3 zile. Spray-ul cu aromă de mentă este uşor de folosit şi ajunge în zona dureroasă a gâtului, îmbunătăţind capacitatea de a vorbi şi de a folosi vocea oferind, în acelaşi timp, un efect calmant pentru gât.

Copii şi adolescenţi

Nu s-a realizat nici un studiu specific la copii cu Strepsils Intensiv spray bucofaringian, soluție. Studiile privind eficacitatea şi siguranţa pastilelor de flurbiprofen 8,75 mg au inclus copii cu vârsta cuprinsă între 12 şi 17 ani, dar dimensiunea redusă a grupurilor nu face posibilă obţinerea unei concluzii semnificative statistic.

Proprietăți farmacocinetice

Absorbţie

O singură doză de flurbiprofen 8,75 mg (3 puf-uri) ajunge direct în gât şi flurbiprofenul este absorbit imediat, cu detectarea concentraţiilor plasmatice între 2 şi 5 minute, cu valori maxime ale concentraţiei plasmatice după 30 de minute de la administrare, dar rămânând la un nivel mediu de 1.6 µg/ml, care reprezintă o concentraţie de aproximativ 4 ori mai mică decât cea dată de o tabletă de 50 mg.

Absorbţia flurbiprofenului poate apărea din cavitatea bucală prin difuziune pasivă. Rata absorbţiei depinde de forma farmaceutică, cu concentraţii maxime realizate mai rapid decât cele realizate după o doză echivalentă înghiţită.

Distribuţie

Flurbiprofen este distribuit rapid în corp şi se leagă în proporţie mare de proteinele plasmatice.

Metabolism / Excreţie

Flurbiprofenul este metabolizat în principal prin hidroxilare şi excretat prin intermediul rinichilor. Are un timp de înjumătăţire plasmatică de 3 - 6 ore. Flurbiprofenul este excretat în cantităţi foarte mici în laptele uman (sub 0,05 µg/ml). Aproximativ 20-25% dintr-o doză orală de flurbiprofen se excretă nemodificat.

Grupuri speciale de pacienţi

Nu s-a raportat nicio diferenţă în parametrii farmacocinetici între voluntarii vârstnici şi cei adulţi tineri în urma administrării comprimatelor de flurbiprofen. Nu s-au generat date farmacocinetice la copii cu vârsta sub 12 ani în urma administrării de Flurbiprofen 8,75 mg, însă administrarea flurbiprofenului atât sub formă de sirop, cât şi sub formă de supozitoare, nu indică nicio diferenţă semnificativă în parametrii farmacocinetici în comparaţie cu adulţii.

Date preclinice de siguranţă

Nu există date preclinice relevante suplimentare faţă de informaţiile deja incluse la pct. 4.4, 4.6 şi 4.8.

+ vezi toate detaliile

Îți recomandăm aceste produse similare