Clotrimazol Fiterman 10mg/g crema x 35g

  • Stoc epuizat

Clotrimazol Fiterman 10mg/g crema x 35g

13,00 lei
cu TVA
  • Stoc epuizat

Clotrimazol Fiterman este indicat în tratamentul următoarelor afecţiuni: micoze cutanate determinate de Candida albicans, eritrasma, tinea corporis.

Medicament - fără prescripție medicală

Acest medicament se poate elibera fără prescripție medicală. Se recomandă citirea cu atenție a prospectului sau a informațiilor de pe ambalaj. Dacă apar manifestări neplăcute adresați-vă medicului sau farmacistului.

Pagină actualizată la data de: 2020-12-04 16:51:24

13,00 lei
cu TVA
Stoc epuizat

Indicații

Clotrimazol Fiterman este indicat în tratamentul următoarelor afecţiuni:

  • micoze cutanate determinate de Candida albicans;

  • eritrasma;

  • tinea corporis;

  • tinea cruris determinată de Trichophyton rubrum, T. mentagrophytes, Epidermophyton floccosum (Aerothesium floccosum), Microsporum canis;

  • pitiriazis versicolor determinată de Malassezia furfur;

  • dermatofiţii foliculare (tinea barbae, tinea capitis);

  • onicomicoze.

Dozaj

Crema se aplică de 2 - 3 ori pe zi, după spălarea şi uscarea zonei afectate (de preferinţă cu un săpun cu pH alcalin). Se aplică în strat subţire şi se masează uşor. Durata tratamentului este de 1 - 3 săptămâni pentru pitiriazisul versicolor şi de 2 - 4 săptămâni pentru celelalte dermatomicoze.

Pentru evitarea unei noi contaminări şi a reinfecţiei, pacienţii trebuie sfătuiţi să respecte măsurile de igienă personală.

Dacă după o săptămână de tratament nu apare ameliorarea simptomelor, se recomandă consult medical.

Contraindicații

Hipersensibilitate la clotrimazol sau la oricare dintre excipienţii medicamentului.

Atenționări

Nu se recomandă administrarea Clotrimazol Fiterman în cazul în care la nivelul tegumentelor interesate există răni deschise.

Clotrimazol Fiterman, nu trebuie utilizat în infecţii ale unghiilor şi scalpului.

Medicamentul este indicat numai pentru uz cutanat. Nu se aplică pe mucoase. Trebuie evitat contactul cu ochii.

Dacă în timpul tratamentului apar fenomene de iritaţie la locul aplicării sau reacţii alergice la clotrimazol, tratamentul trebuie întrerupt.

Clotrimazolul nu se administrează copiilor sub 5 ani.

Clotrimazol Fiterman conţine alcool cetostearilic care poate provoca reacţii adverse cutanate locale (de exemplu, dermatită de contact).

Clotrimazol Fiterman conţine p-hidroxibenzoat de metil (E218) şi p-hidroxibenzoat de n-propil (E216) care pot provoca reacţii alergice (chiar întârziate).

Interacțiuni

Nu se cunosc.

Sarcina

Nu există studii clinice controlate efectuate la gravide. Se recomandă evitarea utilizării clotrimazolului în primul trimestru. În trimestrele II şi III de sarcină, Clotrimazol Fiterman se va utiliza numai dacă este absolut necesar, după evaluarea atentă de către medic a raportului risc potenţial fetal/beneficiu terapeutic matern.

Deoarece nu se ştie dacă clotrimazolul aplicat local se excretă în laptele uman, se va administra cu prudenţă la femeile care alăptează, numai la recomandarea medicului.

Condus auto

Clotrimazol Fiterman nu influenţează capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Reacții adverse

Clotrimazol Fiterman poate determina reacţii adverse locale cum sunt eritem, prurit, senzaţie de arsură şi/sau căldură locală, iritaţie cutanată şi reacţii alergice, chiar întârziate (vezi pct. 4.4 Atenţionări şi precauţii speciale).

În cazul apariţiei reacţiilor adverse, zona pe care a fost aplicată crema trebuie spălată cu săpun şi apă caldă, iar tratamentul trebuie întrerupt.

Raportarea reacţiilor adverse suspectate

Raportarea reacţiilor adverse suspectate după autorizarea medicamentului este importantă. Acest lucru permite monitorizarea continuă a raportului beneficiu/risc al medicamentului. Profesioniştii din domeniul sănătăţii sunt rugaţi să raporteze orice reacţie adversă suspectată prin intermediul sistemului naţional de raportare

Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale Str. Aviator Sănătescu nr. 48, sector 1

Bucureşti 011478-RO Tel.: +4 0757 177 259

Fax: +4 0213 163 497

e-mail: adr@anm.ro

Supradozaj

Datorită concentraţiei mici a substanţei active şi a administrării locale, supradozajul acut este puţin probabil.

Proprietăți farmacodinamice

Grupa farmacoterapeutică: antifungice pentru uz topic, derivaţi de imidazol şi triazol. Cod ATC: D01A C01.

Clotrimazolul este derivat de imidazol, un antifungic cu spectru larg de acţiune. În funcţie de concentraţie are proprietăţi fungistatice sau fungicide.

Clotrimazolul inhibă sinteza ergosterolului, determinând alterarea membranei celulare a fungilor şi modificarea permeabilităţii acesteia.

Este activ faţă de Candida albicans şi alte levuri, dermatofiţi (Trichophyton rubrum, T. mentagrophytes, Epidermophyton floccosum, Microsporum canis), Malassezia furfur.

Proprietăți farmacocinetice

Clotrimazolul penetrează straturile pielii, atingând concentraţii descrescătoare de la epiderm spre derm. Concentraţiile maxime sunt atinse în straturile cheratinizate şi la nivelul foliculilor piloşi. Absorbţia sistemică este foarte mică, 0,1 - 0,5%.

Studiile de farmacocinetică după administrarea topică a clotrimazolului au urmărit penetrarea clotrimazolului marcat radioactiv dintr-o cremă 1% şi o soluţie 1%, după administrarea pe piele intactă şi inflamată. După 6 ore de la administrare, concentraţia clotrimazolului în structurile cutanate variază de la 100 μg/ml în stratul cornos la 0,5 - 1 μg/ml în stratul reticular al dermului şi la mai puţin de 0,1 μg/ml în ţesutul subcutanat. După 48 ore de la administrarea a 0,8 g cremă, radioactivitatea se situa sub limita de detecţie (0,001 μg/ml).

Absorbţia transcutanată poate fi crescută în cazul pielii lezate.

Date preclinice de siguranţă

Studiile preclinice nu au evidenţiat efecte mutagene sau carcinogene.

Dozele mari administrate la animalele de laborator pot avea efecte embriotoxice.

+ vezi toate detaliile

Îți recomandăm aceste produse similare