Dipiridamol Zentiva 25mg x 30 cp film
Vasodilatator în managementul pe termen lung al cardiopatiei ischemice cronice.
Medicament - fără prescripție medicală
Acest medicament se poate elibera fără prescripție medicală. Se recomandă citirea cu atenție a prospectului sau a informațiilor de pe ambalaj. Dacă apar manifestări neplăcute adresați-vă medicului sau farmacistului.
Pagină actualizată la data de: 2020-12-04 16:51:38
Indicații
Vasodilatator în managementul pe termen lung al cardiopatiei ischemice cronice.
Adjuvant la tratamentul anticoagulant oral pentru prevenirea complicaţiilor tromboembolice la purtătorii de proteze valvulare.
Antiagregant, asociat cu acid acetilsalicilic, în tratamentul diverselor afecţiuni cu risc tromboembolic (afecţiuni cardiace, by-pass aorto-coronarian, trombocitemii, afecţiuni vasculare periferice, boala Kawasaki etc).
În testul de stres pentru diagnosticul scintigrafic cu thaliu al ischemiei miocardiace, alternativ la administrarea intravenoasă; produce vasodilataţie coronariană importantă.
La copii: pentru profilaxia trombozelor arteriale în cazul poliglobuliilor secundare cardiopatiilor congenitale cianogene şi pentru prevenţia accidentelor tromboembolice la copii purtători de proteze valvulare mecanice.
Dozaj
Adulţi şi adolescenţi
-
doza recomandată ca antiagregant şi adjuvant la tratamentul anticoagulant oral este de 75-100 mg dipiridamol (3-4 comprimate filmate) de patru ori pe zi. Se poate creşte până la maxim 600 mg dipiridamol pe zi.
-
doza recomandată ca vasodilatator este de 50 mg dipiridamol (2 comprimate filmate) de trei ori pe zi.
-
în testul de stres pentru diagnosticul scintigrafic cu thaliu al ischemiei miocardiace, se pot administra 300 mg dipiridamol oral (12 comprimate filmate), alternativ la administrarea intravenoasă sub formă de soluţie injectabilă.
Copii cu vârsta peste 5 ani: doza recomandată este de 2-4 mg dipiridamol pe kg şi zi.
Mod de administrareDipiridamol Zentiva se administrează oral, cu aproximativ o oră înaintea mesei.
Contraindicații
Hipersensibilitate la substanţa activă sau la oricare dintre excipienţii enumeraţi la pct. 6.1.
Atenționări
Datorită acţiunii vasodilatatoare, dipiridamolul trebuie utilizat cu prudenţă la pacienţii cu angină instabilă (angor agravat), cu obstrucţie la nivelul tractului de ejecţie al ventricului stâng, hipotensiune arterială sau instabilitate hemodinamică (de exemplu asociată cu un infarct miocardic recent). S-au semnalat apariţia de dureri anginoase, modificări ECG de tip ischemie şi tulburări de conducere. Administrarea concomitentă de vasodilatatoare poate determina hipotensiune arterială severă.
Nu se recomandă administrarea adiţională de dipiridamol injectabil la pacienţii care primesc dipiridamol oral în doze uzuale. Dacă este necesară administrarea de dipiridamol injectabil pentru diagnostic scintigrafic sau echocardiografic se recomandă întreruperea administrării orale cu 24 ore înaintea testului.
Dipiridamolul trebuie utilizat cu precauţie la pacienţii cu tulburări de coagulare. La pacienţii cu miastenia gravis poate fi necesară ajustarea dozei de dipiridamol.
La pacienţii vârstnici, la care se administrează tratament îndelungat cu dipiridamol, pot apare manifestări ale unei suferinţe biliare; este necesară supravegherea în vederea depistării unei simptomatologii biliare şi întreruperea tratamentului în caz de litiază biliară.
Dipiridamol Zentiva conţine lactoză. Pacienţii cu afecţiuni ereditare rare de intoleranţă la galactoză, deficit de lactază (Lapp) sau sindrom de malabsorbţie la glucoză-galactoză nu trebuie să utilizeze acest medicament.
Dipiridamol Zentiva conţine colorantul Galben amurg (E110), care poate provoca reacţii alergice.
Interacțiuni
Dipiridamolul creşte concentraţia plasmatică şi efectele cardiovasculare ale adenozinei. Trebuie luată în considerare ajustarea dozei de adenozină în administrarea concomitentă cu dipiridamolul.
În caz de tratament asociat cu anticoagulante orale creşte riscul de hemoragii. În cazul în care dipiridamolul a fost administrat concomitent cu warfarina, sângerările nu au fost mai mari ca frecvenţă sau severitate decât când au fost observate în cazul administrării warfarinei în monoterapie.
Administrarea de antiacide poate reduce eficacitatea dipiridamolului.
Dipiridamolul poate creşte efectul anticoagulantelor orale prin efectul antiagregant plachetar. Dipiridamolul poate creşte efectul hipotensiv al medicamentelor care scad tensiunea arterială sanguină şi poate contracara efectul anticolinesterazic al inhibitorilor de colinesteraze putând agrava miastenia gravis.
Sarcina
Sarcina
Studiile la animale nu au pus în evidenţă efect teratogen.
În clinică, nu există până în prezent suficiente date pertinente pentru a evalua un eventual efect malformativ sau fetotoxic dacă dipiridamolul este administrat în timpul sarcinii.
În consecinţă nu se recomandă administrarea în timpul sarcinii decât după evaluarea raportului beneficiu terapeutic matern/risc potenţial fetal.
Alăptarea
Siguranţa în timpul alăptării nu a fost încă stabilită; deoarece dipiridamolul se excretă în laptele matern, nu se recomandă administrarea în timpul alăptării.
Condus auto
Prin reacţiile adverse pe care le produce medicamentul poate influenţa capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.
Reacții adverse
Reacţiile adverse sunt clasificate în funcţie de frecvenţă, folosind următoarea convenţie: foarte frecvente (≥1/10), frecvente (≥1/100 şi <1/10), mai puţin frecvente (≥1/1000 şi <1/100), rare (≥1/10000 şi <1/1000), foarte rare (<1/10000), cu frecvenţă necunoscută (care nu poate fi estimată din datele disponibile).
Tulburări gastro-intestinale
Cu frecvenţă necunoscută: greaţă, vărsături, diaree, poate fi încorporat în calculii biliari (poate accelera formarea de calculi biliari).
Tulburări ale sistemului nervos
Cu frecvenţă necunoscută: cefalee, ameţeli, vertij.
Tulburări cardiace
Cu frecvenţă necunoscută: hipotensiune arterială, dureri precordiale care pot agrava caracterul durerilor anginoase; aritmii, tahicardie datorită proprietăţilor vasodilatatoare.
Tulburări vasculare
Cu frecvenţă necunoscută: hipotensiune arterială, senzaţie de căldură, hiperemie facială.
Tulburări ale sistemului imunitar
Cu frecvenţă necunoscută: erupţii cutanate, urticarie, angioedem, bronhospasm.
Tulburări hematologice şi limfatice
Foarte rare: cazuri de accidente hemoragice şi cazuri izolate de trombocitopenie.
Tulburări musculo-scheletice şi ale ţesutului conjunctiv
Rare: mialgii.
Raportarea reacţiilor adverse suspectateRaportarea reacţiilor adverse suspectate după autorizarea medicamentului este importantă. Acest lucru permite monitorizarea continuă a raportului beneficiu/risc al medicamentului. Profesioniştii din domeniul sănătăţii sunt rugaţi să raporteze orice reacţie adversă suspectată prin intermediul sistemului naţional de raportare, ale cărui detalii sunt publicate pe web-site-ul Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale http://www.anm.ro.
Supradozaj
Simptome
Experienţa cu privire la supradozaj este limitată.
Pot apare: agitaţie, ameţeli, slăbiciune, senzaţie de căldură, hiperemie facială, transpiraţie. Mai poate fi observată scăderea tensiunii arteriale şi tahicardia.
Proprietăți farmacodinamice
Grupa farmacoterapeutică: antiagregante plachetare, exclusiv heparina, codul ATC: B01AC07.
Dipiridamolul are efect coronarodilatator, cu creşterea debitului coronarian global, în special prin acţiune pe vasele mici. Efectul se datorează, probabil, inhibării recaptării adenozinei cu mărirea cantităţii de AMPc în plachete şi creşterea aportului de oxigen. Dipiridamolul nu creşte rezistenţa la efort a bolnavilor cu cardiopatie ischemică.
Dipiridamolul are proprietăţi antiagregante plachetare care au fost puse în evidenţă in vitro. Totuşi, in vivo nu modifică timpul de sângerare.
Proprietăți farmacocinetice
Absorbţie
Dipiridamolul se absoarbe rapid din tractul digestiv; concentraţia plasmatică maximă se atinge în aproximativ o oră. Alcalinizarea conţinutului gastric scade absorbţia.
Distribuţie
Se leagă în proporţie mare (91-97%) de proteinele plasmatice. La om, volumul de distribuţie este de 2,43±1,1 litri/kg.
Metabolizare
Metabolizarea dipiridamolului are loc în ficat sub formă de metaboliţi glucuronoconjugaţi.
Eliminare
Eliminarea se efectuează la nivel biliar, sub formă de metaboliţi glucuronoconjugaţi şi, nemodificat, prin urină. Excreţia digestivă poate fi redusă prin recirculare enterohepatică.
Există variaţii individuale ale absorbţiei şi excreţiei dipiridamolului. Timpul de înjumătăţire plasmatică este de 10-12 ore.
Date preclinice de siguranţăNu sunt disponibile.